Rusija je ZDA in NATO posvarila pred “nepredvidenimi posledicami” – Moskva napovedala “bolj agresiven pristop” do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata orožje – Volodimir Zelenski se boji da bo Vladimir Putin posegel po taktičnem jedrskim orožju – TOPNEWS.si

Rusija je ZDA in NATO posvarila pred “nepredvidenimi posledicami” – Moskva napovedala “bolj agresiven pristop” do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata orožje – Volodimir Zelenski se boji da bo Vladimir Putin posegel po taktičnem jedrskim orožju

Rusija je ZDA in NATO posvarila pred “nepredvidenimi posledicami” – Moskva napovedala “bolj agresiven pristop” do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata orožje – Volodimir Zelenski se boji da bo Vladimir Putin posegel po taktičnem jedrskim orožju

Rusija je ta teden ZDA uradno posvarila pred “nepredvidenimi posledicami” zaradi nadaljevanja ameriške vojaške pomoči Ukrajini, poročajo ameriški mediji. V ZDA ocenjujejo, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata. Opozorila iz Moskve so prejeli tudi v Pragi.  Ukrajinki  predsednik Volodimir Zelenski je za CNN še dejal, da ni mogoče izključiti ruske uporabe jedrskega orožja. Na vprašanje CNN, ali se boji, da bo Moskva uporabila taktično jedrsko orožje, je dejal, da se tega boji, tako kot ves svet.

Časnik Washington Post poroča, da je Rusija v noti ZDA in Nato posvarila pred pošiljanjem “bolj občutljivega orožja” Ukrajini in dodala, da to le “priliva olja na ogenj ter lahko ima nepredvidljive posledice”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko opozorilo prihaja v času, ko so ZDA Kijevu obljubile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 800 milijonov dolarjev, med drugim v helikopterjih ter oklepnih vozilih za prevoz vojakov.

Neimenovani ameriški predstavnik je za Washington Post dejal, da je rusko opozorilo dokaz, da vojaška pomoč Ukrajini učinkuje.

Po navedbah New York Timesa je Rusija noto posredovala po diplomatski poti in je ni podpisal noben visoki ruski predstavnik. Na State Departmentu zadeve ne komentirajo.

Ruska pritožba bi lahko po navedbah neimenovanih virov za CNN pomenila, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata pomoč v orožju in opremi.

O ruskih opozorilih pa poročajo tudi iz Češke. Moskva je Prago po navedbah češkega zunanjega ministra Jana Liptavskega opozorila, da Ukrajini ali kateri drugi tretji državi ne sme dati orožja sovjetske izdelave.

Liptavsky je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa takšne ruske zahteve označil za nesmisel, saj ni nobene klavzule, ki bi to prepovedovala.

Po poročanju medijev naj bi Češka Ukrajini dala več deset tankov sovjetske izdelave T-72 ter bojna vozila BMP-1. Uradno v Pragi teh dobav niso potrdili.

Ruske oblasti so včeraj prepovedale vstop britanskemu premierju Borisu Johnsonu in nekaterim drugim visokim britanskim uradnikom kot odziv na sankcije, ki jih je London uvedel zaradi ruske invazije v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ta korak je bil sprejet kot odgovor na nebrzdano informacijsko in politično kampanjo Londona, katere cilj je mednarodna izolacija Rusije, ustvarjanje pogojev za omejevanje naše države in dušenje našega gospodarstva,” je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Prav tako je ministrstvo obtožilo London “sovražnih dejanj brez primere”, pri čemer je imelo v mislih zlasti sankcije proti ruskim visokim uradnikom.

“Britansko vodstvo namerno zaostruje razmere v Ukrajini, oskrbuje režim v Kijevu s smrtonosnim orožjem in usklajuje podobna prizadevanja v imenu zveze Nato,” je še dodalo ministrstvo.

Na ruski črni listi za vstop so poleg Johnsona tudi podpredsednik britanske vlade Dominic Raab, zunanja ministrica Liz Truss, obrambni minister Ben Wallace, nekdanja predsednica vlade Theresa May in prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon.

Britanske oblasti sodelujejo v mednarodnih prizadevanjih za kaznovanje Rusije, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin pričel z invazijo v Ukrajini, in sicer z zamrznitvijo premoženja ruskih predstavnikov, prepovedjo potovanj in gospodarskimi sankcijami.

 

COMMENTS

Wordpress (0)