(VIDEO) “Te volitve, če bodo izpeljane, bodo neveljavne….takšnih volitev enostavno ne sme biti” – Andrej Šiško in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo zahtevajo, “da se kampanja ustavi in da se volitve preložijo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Te volitve, če bodo izpeljane, bodo neveljavne….takšnih volitev enostavno ne sme biti” – Andrej Šiško in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo zahtevajo, “da se kampanja ustavi in da se volitve preložijo”

(VIDEO) “Te volitve, če bodo izpeljane, bodo neveljavne….takšnih volitev enostavno ne sme biti” – Andrej Šiško in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo zahtevajo, “da se kampanja ustavi in da se volitve preložijo”

V koaliciji zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne, so pojasnili v izjavi za medije. Med razlogi za vložitev pobude so med drugim izpostavili svoje težave pri vlaganju kandidatnih list.

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija (ZSi), ki je del koalicije ZOS, Andrej Šiško, je v izjavi za medije spomnil na težave, na katere so pri vlaganju kandidatur naleteli v Mariboru. Tam jim je volilna komisija potrdila listo z imenom Gibanje Zedinjena Slovenija, čeprav so listo vložili kot ZOS. Kot je takrat dejal Šiško, so jih k spremembi imena liste “dobesedno prisili”, saj so vlagatelju liste, sicer predstavniku Stranke slovenskega naroda (SSN), postavili ultimat, češ da bodo listo potrdili le v primeru spremembe imena.

Poleg tega so ZOS vložene liste zavrnili v volilnih enotah Ljubljana – Center in Ljubljana – Bežigrad, zato so se v ZOS pritožili na vrhovno sodišče.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, je vrhovno sodišče njihovo pritožbo zavrnilo, saj bi morali po 4. členu zakona o volitvah v državni zbor pritožbo vložiti neposredno na vrhovnem sodišču, sami pa so jo poslali s priporočeno pošto. Kritični so do volilnih komisij omenjenih volilnih enot, ki jih ob zavrnitvi list v po njihovih besedah nista opozorili na omenjeni člen zakona.

Če bodo volitve v DZ prihodnjo nedeljo izpeljane, bodo zaradi vsega navedenega po mnenju Šiška neveljavne, nelegitimne in nedemokratične. Kot je poudaril, ZOS zaradi zavrnjenih list in omenjenih težav v Mariboru Radiotelevizija Slovenija (RTVS) ne vključuje v predvolilna soočenja. Prav tako jim “nobena banka ali hranilnica ne želi odpreti bančnega računa, zato kampanje po zakonu sploh ne morejo voditi”.

Po prepričanju predsednika stranke Stara pravda – Stranka prava Ludvika Poljanca so neveljavne vse volitve v DZ od 1. januarja 1992, saj lahko parlamentarne stranke kandidirajo s podpisi treh poslancev, neodvisni kandidati pa s 1000 podpisi volivcev. To po njegovem mnenju pomeni kršitev več členov ustave, ki se nanašajo na zagotavljanje enakosti med ljudmi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)