(VIDEO) Ekskluzivni posnetki Topnews.si in Top TV raketne križarke Moskva z jedrskimi konicami, ki se je včeraj potopila v Črnem morju od znotraj – Ironija zgodovine je, da sta se na križarki leta 1989 na Malti sestala  Mihail Gorbačov in George Bush starejši – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki Topnews.si in Top TV raketne križarke Moskva z jedrskimi konicami, ki se je včeraj potopila v Črnem morju od znotraj – Ironija zgodovine je, da sta se na križarki leta 1989 na Malti sestala  Mihail Gorbačov in George Bush starejši

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki Topnews.si in Top TV raketne križarke Moskva z jedrskimi konicami, ki se je včeraj potopila v Črnem morju od znotraj – Ironija zgodovine je, da sta se na križarki leta 1989 na Malti sestala  Mihail Gorbačov in George Bush starejši

Ruska raketna križarka Moskva, ki naj bi jo po navedbah Kijeva zadele ukrajinske rakete, je včeraj potonila v Črnem morju. To je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass potrdilo rusko obrambno ministrstvo, ki sicer trdi, da je ladja potonila v neurju, medtem ko so jo vlekli na varno.

Rusi so besni. Kot odgovor na potopitev vojaške ladje Moskva strokovnjaki in voditelji državne televizije predlagajo bombardiranje Kijeva, uničenje ukrajinskih železnic in onemogočanje prihodnjih obiskov svetovnih voditeljev. Rusija je ta teden tudi poslala uradno diplomatsko noto ZDA, v kateri je opozorila, da z pošiljkem ZDA in Nata “najbolj občutljivih” orožnih sistemov v Ukrajino “dolivajo gorivo” tamkajšnjemu konfliktu in bi lahko prinesle “nepredvidljive posledice”.

Rusija je tako utrpela eno največjih vojaških izgub po katastrofi podmornice Kursk. Potonila je namreč poškodovana poveljniška ladja črnomorske flote, raketna križarka Moskva. Moskva, nekoč Slava, ki je lahko nosila okoli 500-člansko posadko, je imela med drugim pomembno vlogo pri konfliktih v Siriji, v veliko pomoč je bila med krimsko krizo, strateški pomen pa je imela tudi pri tokratni invaziji na Ukrajino.

(VIDEO) Ekskluzivno – Reportaža in posnetki notranjosti ruske raketne križarke Moskva z jedrskim arzenalom

 


Najverjetneje sem edini tuji novinar,  ki je leta 2019 ob 75- obletnici bitke za Krim  posnel famozno raketno križarko od znotraj ter spil kavo s posadko in poveljniki ruske Črnomorske flote.  Reportažo  Topnews.si in Top Tv si lahko ogledate na linku zgoraj.

 

Raketna križarka Moskva sodelovala v številnih operacijah, na njej pa so potekala tudi številna srečanja svetovnih voditeljev. Ironija zgodovine je, da je križarko Moskva uporabljala sovjetska delegacija med vrhunskim srečanjem 2. in 3. decembra leta 1989 na Malti, kjer sta se sestala Mihail Gorbačov in George Bush st

Najbolj fascinanten podatek o raketni križarki Moskva je, da njen tank držal kar trideset vagonov oziroma cistern goriva. Imela praktično vse, tudi molilnico in spovednice, kar je  pustilo globok vtis na obiskovalca, saj je bila na njej tudi  prava mala pravoslavna  cerkev z ikonami pravoslavnih svetnikov.

Obiskovalec je lahko  dobil vtis, da to ne gre skupaj z jedrsko oborožitvijo, ki jo nosi, vendar so tako častniki in admirali aprila 2019 poudarjali mirovno komponento, “češ Rusija nikogar ne ogroža in ga ne bi napadla, ampak ne bo si pustila žugati”.

Sicer pa je bilo mornarjem in častnikom na ladji prepovedano govoriti o politiki in v jedilniški kabini o tem ne razpravljajo. Pred pomembnimi odločitvami so imeli posvet, kjer lahko vsak od najnižjega častnika naprej pove svoje mnenje.

Moskva je nazadnje potonila v Črnem morju. To je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes potrdilo rusko obrambno ministrstvo, ki sicer trdi, da je ladja potonila v neurju, medtem ko so jo vlekli na varno.

“Med vlečenjem križarke Moskva v odrejeno pristanišče je zaradi poškodbe trupa pri eksploziji, do katere je prišlo zaradi požara, ladja izgubila stabilnost. V hudem neurju je potonila,” so zapisali na ruskem ministrstvu.


Raketna križarka Moskva se je pred časom nahajala blizu sirijsko-turške meje zaradi zaščite letal ruskega zračnega letalstva pred potencialnimi grožnjami. Predstavljamo vam 10 dejstev o eni od najbolje opremljenih ruskih vojaških ladij.

1. To je prva ladja projekta 1164, razreda raketnih križark vojne mornarice Rusije. Splavili so jo v ladjedelnici v Nikolajevu, prvotno pa je nosila ime Slava.

2. Ladja je opremljena z protizračnim sistemom Fort – pomorsko verzijo sistema S-300. Poleg raket, namenjenih uničevanju zračnih ciljev, ima Moskva med svojo oborožitvijo tudi protiladijske rakete, protipodmorniške raketne lasnerje in torpede.

3. Na Zahodu raketne križarke projekta 1164 imenujejo “ubijalke letalonosilk”, najverjetneje zaradi 16 protiladijskih raket P-500 Bazalt, ki so nameščene na palubi. Modernejša verzija te rakete je P-100 Vulkan.

4. Križarko je uporabljala sovjetska delegacija med vrhunskim srečanjem 2. in 3. decembra leta 1989 na Malti, kjer sta se sestala Mihail Gorbačov in George Bush st. Močan veter in razburkano morje sta povzročila spremembe v terminih sestankov, zaradi česar so v nekaterih svetovnih medijih to srečanje poimenovali “Vrh morske bolezni”.

5. Ladja Slava je bila preimenovana v Moskva aprila leta 2000, postala pa je tudi glavna ladja Črnomorske flote namesto križarke Admiral Golovko.

6. Posadka Moskve ima na razpolago vse, kar je potrebno za vsakodnevno življenje in počitek med dolgo plovbo: televizijski in radijski center, medicinsko oskrbo, knjižnico, kinodvorano, pralnico, pekarno, frizerski salon, telovadnico in celo savno.

7. Na krmi ladje je nameščena ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev Ka-25 ali Ka-27, namenjenih za transport in protipodmorniško delovanje.

8. Moskva je sodelovala tudi v spopadu ladij Črnomorske flote s gruzijskimi patruljnimi čolni v t. im. bitki na obali Abhazije. Konflikt se je zgodil v času rusko-gruzijske vojne leta 2008, ko so se 4 hitri gruzijski raketni čolni prebili v zaščitno območje v abhazijskih vodah okoli plovil Vojne mornarice Rusije. Ruske ladje so odprle artilerijski ogenj in potopile enega od teh čolnov, medtem ko so ostale 3 prisilili k umiku. To je bila prva pomorska bitka ruske mornarice od leta 1945.

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)