(V ŽIVO) Iz oči v oči – Nocoj javno predvolilno soočenje političnih strank “z ljudstvom” na Trgu republike, kakršnega v Sloveniji do sedaj še niste videli – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Iz oči v oči – Nocoj javno predvolilno soočenje političnih strank “z ljudstvom” na Trgu republike, kakršnega v Sloveniji do sedaj še niste videli

(V ŽIVO) Iz oči v oči – Nocoj javno predvolilno soočenje političnih strank “z ljudstvom” na Trgu republike, kakršnega v Sloveniji do sedaj še niste videli

“Predvolilna soočenja političnih strank pred volitvami se praviloma odvijajo v studiih medijskih hiš, pri čemer jih lahko volivke in volivci le pasivno spremljajo,” so zapisali v iniciativi Glas ljudstva,  kjer so  se zato odločili, da organizirajo javno predvolilno soočenje političnih strank z ljudstvom, ki bo potekalo nocoj 15. aprila, ob 18. uri na Trgu republike in ga na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si prenašamo v živo.

Janez Janša je ob napovedi dogodka na Twitterju zapisal: “Ljudstvo”. Priviligiranega dela Ljubljane”. Stranke vladne koalicije se soočanja seveda ne bodo udeležile.

Na soočenje so povabili vse politične stranke, ki so se odzvale vabilu  na odziv na zahteve ter vključitvi v Volitvomat in vse politične stranke, ki so v trenutni sestavi Državnega zbora.

Udeležbo so potrdile naslednje stranke: Piratska stranka Slovenije (Ratko Stojiljković), Levica (koordinator stranke Luka Mesec), Stranka Alenke Bratušek (podpredsednica stranke Maša Kociper), Socialni demokrati (predsednica stranke Tanja Fajon), Stranka Zelena Vesna (podpredsednica stranke Jasmina Jerant), DeSUS (predsednik stranke Ljubo Jasnič), Lista Marjana Šarca (podpredsednica stranke Jerca Korče), Dobra država + Naša prihodnost (predsednik stranke Dobra država Smiljan Mekicar) in Gibanje Svoboda (predsednik stranke Robert Golob).

“Eden izmed glavnih ciljev iniciative Glas ljudstva je vračanje politike ljudem – politika in politični predstavniki ter predstavnice so izvoljeni zato, da v Državnem zboru zastopajo interese in izvršujejo voljo ljudstva. Zato v iniciativi Glas ljudstva verjamemo, da je še posebej v predvolilnem času izrednega pomena, da se bodoči politični predstavniki in predstavnice ljudstvu lahko neposredno predstavijo v živem, odprtem in javnem prostoru ter obenem, da lahko tudi sami volivci in volivke postavijo vprašanja, ki so zanje pomembna,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“V iniciativi Glas ljudstva verjamemo, da je še posebej v predvolilnem času izrednega pomena, da se bodoči politični predstavniki in predstavnice ljudstvu lahko neposredno predstavijo v živem, odprtem in javnem prostoru ter obenem, da lahko tudi sami volivci in volivke postavijo vprašanja, ki so zanje pomembna.”
Že vnaprej lahko posredujete vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti vsem prisotnim političnim strankam ali le določeni. To lahko storite na spletni strani Glas ljudstva. Vprašanja so zbirali do ponedeljka, 11. aprila zvečer.

“Žaljivih, nespoštljivih in neprimernih komentarjev ter vprašanj ne bomo upoštevali. Prejeta vprašanja bodo na dogodku izbirali z žrebom. Od predstavnikov in predstavnic strank pa bodo zahtevali kratke, jasne in neposredno odgovore. Postavljanje sprotnih vprašanj pa bo tudi možno med samim soočenjem preko SMS-a,” so še zapisali v iniciativi.

Iniciativa Glas ljudstva združuje več kot 100 civilnodružbenih organizaci ter več tisoč posameznic in posameznikov z vseh družbenih področij in iz celotne Slovenije, so sporočili iz protestne ljudske skupščine. Njihovo zadnje sporočilo objavljamo spodaj v integralu.

Vabimo vas na soočenje političnih strank z ljudstvom, kot ga v Sloveniji še nismo videli. Gre za edinstven dogodek, kjer bodo politični kandidati in kandidatke morali odgovarjati na vprašanja ljudi in se soočili ne le med sabo, temveč tudi neposredno z ljudstvom.

Državnozborske volitve so oddaljene manj kot 14 dni in letos želimo zagotoviti rekordno udeležbo na volitvah. Da pa bi se volivke in volivci lahko seznanili s programi in stališči strank ter volili informirano, je pomembno, da te vsebine približamo ljudem.

Eden izmed glavnih ciljev iniciative Glas ljudstva je vračanje politike ljudem – politika in politični predstavniki ter predstavnice so izvoljeni zato, da v Državnem zboru zastopajo interese in izvršujejo voljo ljudstva. Zato v iniciativi Glas ljudstva verjamemo, da je še posebej v predvolilnem času izrednega pomena, da se bodoči politični predstavniki in predstavnice ljudstvu lahko neposredno predstavijo v živem, odprtem in javnem prostoru ter obenem, da lahko tudi sami volivci in volivke postavijo vprašanja, ki so zanje pomembna.

S tem namenom organiziramo javno predvolilno soočenje političnih strank z ljudstvom, ki bo potekalo v petek, 15. aprila, ob 18:00 na Trgu republike.

Soočenje bo potekalo v treh sklopih: V prvem bodo postavljena vprašanja, ki so jih pripravili strokovnjaki in strokovnjakinje, ki so sodelovali pri pripravi naših zahtev. V drugem sklopu bodo prišla na vrsto vprašanja, ki smo jih javno zbirali preko spletne strani Glas ljudstva (prejeli smo jih več kot 250). V zadnjem, tretjem sklopu pa bodo na vrsti še vprašanja iz občinstva, ki jih bodo gledalke in gledalci lahko pošiljali prek SMS sporočil med potekom soočenja.

Na soočenje smo povabili vse politične stranke, ki so se odzvale našemu vabilu k odzivu na zahteve ter vključitvi v Volitvomat in vse politične stranke, ki so v trenutni sestavi Državnega zbora. Udeležbo so potrdile naslednje stranke: Piratska stranka Slovenije (Ratko Stojiljković), Levica (koordinator stranke Luka Mesec), Stranka Alenke Bratušek (podpredsednica stranke Maša Kociper), Socialni demokrati (predsednica stranke Tanja Fajon), Stranka Zelena Vesna (podpredsednica stranke Jasmina Jerant), DeSUS (predsednik stranke Ljubo Jasnič), Lista Marjana Šarca (podpredsednica stranke Jerca Korče), Dobra država + Naša prihodnost (predsednik stranke Dobra država Smiljan Mekicar) in Gibanje Svoboda (predsednik stranke Robert Golob).

Vabimo vas, da se dogodka udeležite ter o njem čim bolj vsebinsko poročate. Soočenje bomo v živo prenašali po spletu na https://glas-ljudstva.si/. Direktne povezave do prenosa (YouTube, Facebook) vam lahko pošljemo v petek. S prenosi v živo želimo spremljanje soočenja omogočiti tudi gledalcem in gledalkam, ki ne bodo fizično prisotni na trgu.

Prav tako vas pozivamo, da tudi sami zagotovite prenos dogodka prek vaših medijev. Poskrbljeno bo za tehnično opremo, vendar vas prosimo, da nas čim prej obvestite, ali bo vaš medij zagotovil prenos in ali od nas potrebujete dodatno opremo, dostop do zvoka preko mešalke itd.

Informiranje volivk in volivcev o stališčih strank je v javnem interesu. S tem bomo prispevali k transparentnosti in olajšali izbiro tistim, ki se bodo udeležili volitev. Upamo, da nam boste z vašim medijskim pokrivanjem pomagali slediti temu poslanstvu in zastaviti tudi določena bolj polemična vprašanja, ki niso bila vključena v druga soočenja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)