Predvolilni izziv: “Ena na ena, dva na dva, včasih pa sam…” – Janez Janša je vrgel rokavico Robertu Golobu, ki ga vabi ga na dvoboj “ena na ena” – TOPNEWS.si

Predvolilni izziv: “Ena na ena, dva na dva, včasih pa sam…” – Janez Janša je vrgel rokavico Robertu Golobu, ki ga vabi ga na dvoboj “ena na ena”

Predvolilni izziv: “Ena na ena, dva na dva, včasih pa sam…” – Janez Janša je vrgel rokavico Robertu Golobu, ki ga vabi ga na dvoboj “ena na ena”

Predsednik SDS Janez Janša je na Facebooku objavil poziv: “V sredo, 20. aprila, dopoldan ponujamo soočenje 1:1 na nevtralnem, skupaj dogovorjenem terenu, tistemu, ki bo po anketah najbližje SDS.” V nadaljevanju je napisal, da bi soočenje potekalo brez posrednika, kandidata pa bi drug drugemu postavila po deset programskih vprašanj. Janša bi čas za odgovor in repliko omejil na tri minute, vsem zainteresiranim medijem pa bi zagotovil neposreden prenos oziroma spremljanje. “Izključevanje je škodljivo, tekmovanje programov pred volitvami pa koristi ne samo volivcem, ampak tudi kandidatom in strankam. Več glav več ve,” je svoj poziv zaključil Janša.

Ob inflaciji predvolilnih soočanj bi bil spopad Janša – Golob vsekakor medijski dogodek številka 1 v stilu ameriških volitev, kjer se glavna protagonista dogovorita kvečjemu za eno ali dve soočanji na mediju za katera se dogovorijo volilni štabi. To bi bila na nek način repriza edinega takšnega soočanja v novejši slovenski zgodovini na Info TV leta 2012, kjer sta se v paru sočila najprej Zoran Janković in Janez Janša, dva dni kasneje pa še Janez Janša in Borut Pahor. Soočanje je takrat vodila moja malenkost.

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, ki ga je očitno imel Janša v mislih, te možnosti povsem ne izključuje, se mu pa zdi malo verjetna. Predvsem ocenjuje kot podcenjujoče, da kdorkoli pet pred dvanajsto postavlja svoja pravila. Prav tako pa se zdi malo verjetno, da bi prišlo do skupnega predvolilnega nastopa prvakov strank Gibanje Svoboda in KUL. V Kolikor bi se prvaka odločila za takšno soočanje smo na televiziji Top TV pripravljeni narediti reprizo pognati televizijsko mašinerijo in ponoviti reprizo iz leta 2012.

Je pa Janez Janša takole zavrnil možnost sodelovanja na nocojšnjem “soočanju strank z ljudstvom” na Trgu republike v organizaciji protestne ljudske skupščine.

“Predvolilna soočenja političnih strank pred volitvami se praviloma odvijajo v studiih medijskih hiš, pri čemer jih lahko volivke in volivci le pasivno spremljajo,” so zapisali v iniciativi Glas ljudstva, v kateri so se zato odločili, da organizirajo javno predvolilno soočenje političnih strank z ljudstvom, ki bo potekalo nocoj ob 18. uri na Trgu republike.

“Eden izmed glavnih ciljev iniciative Glas ljudstva je vračanje politike ljudem – politika in politični predstavniki ter predstavnice so izvoljeni zato, da v Državnem zboru zastopajo interese in izvršujejo voljo ljudstva. Zato v iniciativi Glas ljudstva verjamemo, da je še posebej v predvolilnem času izrednega pomena, da se bodoči politični predstavniki in predstavnice ljudstvu lahko neposredno predstavijo v živem, odprtem in javnem prostoru ter obenem, da lahko tudi sami volivci in volivke postavijo vprašanja, ki so zanje pomembna,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“V iniciativi Glas ljudstva verjamemo, da je še posebej v predvolilnem času izrednega pomena, da se bodoči politični predstavniki in predstavnice ljudstvu lahko neposredno predstavijo v živem, odprtem in javnem prostoru ter obenem, da lahko tudi sami volivci in volivke postavijo vprašanja, ki so zanje pomembna.”
Že vnaprej lahko posredujete vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti vsem prisotnim političnim strankam ali le določeni. To lahko storite na spletni strani Glas ljudstva. Vprašanja so zbirali do ponedeljka, 11. aprila zvečer.

“Žaljivih, nespoštljivih in neprimernih komentarjev ter vprašanj ne bomo upoštevali. Prejeta vprašanja bomo na dogodku izbirali z žrebom. Od predstavnikov in predstavnic strank pa bomo zahtevali kratke, jasne in neposredno odgovore. Postavljanje sprotnih vprašanj pa bo tudi možno med samim soočenjem preko SMS-a,” so še zapisali v iniciativi.

Iniciativa Glas ljudstva združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij ter več tisoč posameznic in posameznikov z vseh družbenih področij in iz celotne Slovenije. Soočanje bomo prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)