“Pogovarjajmo se o prihodnosti” – Kako sta voditelja Kanala A Nuša Lesar in Gregor Trebušak popolnoma “zadušila” in dobesedno “uničila” prvo soočenje med Janezom Janšo in Roberto Golobom – TOPNEWS.si

“Pogovarjajmo se o prihodnosti” – Kako sta voditelja Kanala A Nuša Lesar in Gregor Trebušak popolnoma “zadušila” in dobesedno “uničila” prvo soočenje med Janezom Janšo in Roberto Golobom

“Pogovarjajmo se o prihodnosti” – Kako sta voditelja Kanala A Nuša Lesar in Gregor Trebušak popolnoma “zadušila” in dobesedno “uničila” prvo soočenje med Janezom Janšo in Roberto Golobom

V torek sta Nuša Lesar in Gregor Trebušak, voditelja informativne oddaje Svet na Kanalu A, vodila prvo soočenje  soočenje predsednikov političnih strank. Na soočenje so prišli Tanja Fajon (SD), Matej Tonin (NSi), Robert Golob (Gibanje Svoboda) in Janez Janša (SDS), kar  pohvalno saj je šlo za prvo ligo politikov in nasploh prvo soočanje glavnih protagonistov letošnjih volitev Janeza Janše in Roberta Goloba.

Pohvalno seveda, saj smo končno dočakali  težko pričakovano soočenje iz oči v oči med Robertom Golobom (Gibanje Svoboda) in Janezom Janšo (SDS).
Vendar sta že po prvih sekundah in prvih minutah voditelja s svojimi uvodnimi nastopi naredila klasično napako, saj sta  dobesedno izsesala zrak iz studia in spustila zaveso, tako, da soočanje pravzaprav ni bilo mogoče.

“Marsikaj sta že izrekla drug o drugem pa me zdaj pred začetkom soočanja zanima ali bosta zmožna sodelovati, se normalno pogovarjati ali pa gremo Slovenci v nek nov krog popolne razdeljenosti? Gospo Janša izvolite,” je soočanje začel Gregor Trebušak.
“Mislim, da je, kar se mene tiče to vprašanje odveč. Mislim, da smo pred dvema letoma dokazali, da znamo povezati različno misleče potem, ko je vlada enako mislečih razpadla, tako, da s sodelovanjem ni nobenega problema,” je odgovoril Janez Janša, ki je takoj razumel kontekst v katerega sta voditelja zapeljala soočanje.

Namesto, da bi voditelja citirala in zahtevala naj liderja pojasnita stališča, ki sta jih izrekla drug o drugem, sta postavila vprašanje, ki bi  morda lahko bilo aktualno po končanih volitvah in potem, ko se bo sestavljena koalicija.

“Torej v prihodnosti ne bomo več poslušali o fašistih, (pa o  politikih ministrih ??? op. av. ) oligarhih in gospodu 15 odstotkov,” je Trebušaka, ki je dobesedno zaprl soočanje še preden se je začelo, dopolnila Lesarjeva.
Janez Janša: “Kar se tiče teh soočanj, jaz upam, da bodo to vsebinska soočanja, kjer se bomo pogovarjali o temah, ki ste jih najavili, tako da predlagam, da še vi ne prispevate k temu, da se bomo pogovarjali o drugih temah”

“Ne bomo,” je obljubil voditelj Trebušak in dodal: “Vendarle pa je treba vedeti, da ste vsi tukaj in verjetno boste vsi sedeli v državnem zboru, sestavljali neke koalicije in treba se bo pogovarjati, tudi  kdaj koalicija opozicija in če imate mnogo nerazčiščenih stvari, ki jih žal državljani moramo brati na vaših Twitterjih in drugačnih portalih, je že prav, da si morda zdaj to povesta in potem res začnemo in nadaljujemo morda do naslednjih volitev”. ?????
Če pustimo ob strani interpretacijo, karkoli naj bi to že pomenilo, je Trebušak nadaljeval z vprašanjem Robertu Golobu:”Gospod Janša je dejal, da nima težav se pogovarjati z vami”.

Robert Golob: “Jaz bi se pridružil temu mnenju, da je skrajni čas, da začnemo v teh soočanjih naslavljati izzive prihodnosti. Ljudje se morajo odločati na podlagi dveh kriterijev eno je kako in kdo je tisti , ki najbolje naslavlja izzive prihodnosti, drugi kriterij je pa seveda koliko zaupajo tej osebi. Ampak to je intimna odločitev vsakega posameznika. Tisto kar lahko mi prispevamo in tudi vi skozi soočanje je, da pripeljete v domove ljudi ravno to kakšni so pristopi. Ali so res enki in potem je samo stvar odločanja med osebami in ali so že pristopi do izzivov prihodnost drugačni in tukaj se strinjam da v takem primeru se lahko pogovarjamo o izzivih prihodnosti popolnoma spoštljivo tudi , če se ne strinjamo tudi o mogoče preteklosti.”

In soočanje je bilo končano še preden se je pravzaprav  začelo. Moraliziranje voditeljev A Kanala, mimogrede to moraliziranje, kaj je prav in kaj ni prav kot, da so gledalci majhni otroci, ki jim je treba najprej napeti ušesa, je tipično za A Kanal in zaradi česar ga mimogrede ni mogoče gledati, saj dobiš namesto poročanja servirano “moralko” kot, da o voditelji na prižnici in pridigajo v cerkvi. To je sicer  večna hiba poročil na Kanalu A – moraliziranje in zgražanje  namesto poročanja.

Ob tem se spomnim soočenja predsedniških kandidatov na nacionalki leta 1992, ko smo veliko soočenje vodili trije voditelji; moja malenkost, zdaj žal že pokojna Dragica Korade in večni urednik Dnevnika Miran Lesjak. Ker smo nekaj vprašali nekdanjega predsednika Milana Kučana so pregoreli telefoni na televiziji, nastalo je izredno stanje.

Odgovorni urednik Lado Ambrožič in tedanji direktor TV  Slovenija pa sta mi v studio  med oddajo poslala listek na katerem je pisalo, da, če ne bomo prenehali z razčiščevanjem in se začeli pogovarjati o prihodnosti me bosta zamenjala, ne samo kot voditelja – sredi oddaje ampak tudi kot urednika notranje politike. In moja kariera na televiziji je bila zapečatena.
Naslednji dan je za časopis Republika kolegica iz televizije napisala le še kolumno  “Poslednja bravura Vladimirja Voduška”. Vendar pustimo ob strani zgodovino in se glede na mojo izkušnjo “pogovarjamo o prihodnosti” in predvsem o torkovem soočanju na A Kanalu, ki je bilo končano še preden se je začelo.

V studio je namreč po intervenciji voditeljev nastala tišina in soočanje je bilo končno še preden se je pravzaprav začelo. Nadaljna vprašanja so bila nepotrebna in tudi soočanje je bilo s tem  praktično onemogočeno. Morda pa sta bila voditelja poučena z mojo izkušnjo iz leta 1992. “Prenehajte z razčiščevanjem, pogovarjate se o prihodnosti”.
Od celotnega soočanje je ostalo le to, da sta se Janez Janša in Robert Golob rokovala. Tudi to je nekaj. Da ne bo zamere” pogovarjajmo s o prihodnosti” in  politikom pustimo, da govorijo o prihodnosti in “sadijo rožice”.

COMMENTS

Wordpress (0)