“Nismo imeli izbire, to je bila prava stvar”- Vladimir Putin pravi, da “so bili v vojno prisiljeni” – Lukašenko izjavil, da so grozodejstva v Buči rezultat “psihološke organizacije, ki so jo izvedli Angleži”, in zatrdil, “da so posnetki in fotografije smrti potvorjeni” – TOPNEWS.si

“Nismo imeli izbire, to je bila prava stvar”- Vladimir Putin pravi, da “so bili v vojno prisiljeni” – Lukašenko izjavil, da so grozodejstva v Buči rezultat “psihološke organizacije, ki so jo izvedli Angleži”, in zatrdil, “da so posnetki in fotografije smrti potvorjeni”

“Nismo imeli izbire, to je bila prava stvar”- Vladimir Putin pravi, da “so bili v vojno prisiljeni” – Lukašenko izjavil, da so grozodejstva v Buči rezultat “psihološke organizacije, ki so jo izvedli Angleži”, in zatrdil, “da so posnetki in fotografije smrti potvorjeni”

Ruski predsednik Vladimir Putin je glede agresije nad Ukrajino znova izrazil prepričanje v zmago ter zavrnil obtožbe o ruskih vojnih zločinih v mestu Buča, ki jih je označil za “provokacijo”. Cilji “posebne operacije” bodo doseženi, o tem ni dvoma, je dejal med današnjim obiskom vesoljskega izstrelišča Vostočni na skrajnem vzhodu Rusije.
Putin je na ogled vesoljskega izstrelišča prispel skupaj z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom, po ogledu pa je prvič od začetka vojne v Ukrajini imel novinarsko konferenco. Ukrajinske oblasti je obtožil, da zaradi nedoslednosti v zahtevah upočasnjujejo pogovore o končanju ruske vojaške operacije. Pri tem je poudaril, da bo Moskva svojo vojaško operacijo v Ukrajini nadaljevala po dogovorjenem načrtu. “Naša naloga je izpolniti in doseči vse zastavljene cilje ter pri tem čim bolj zmanjšati izgube. Delovali bomo mirno, v skladu z načrtom, ki ga je prvotno predlagal generalštab,” je doda

Putin je ponovil utemeljitve za vojno v Ukrajini, ki so;  »glavni cilj je pomagati ljudem« – »v to smo bili prisiljeni« – »tega nismo mogli več prenašati« – »spor je bil neizogiben« – »to je bilo bilo je samo vprašanje časa” – “nismo imeli izbire, to je bila prava stvar”

Lukašenko pa je  sicer  mednarodno javnost razburil z izjavo o Buči, kjer so po umiku ruskih sil odkrili trupla civilistov, ki so umrli nasilne smrti. Lukašenko je na novinarski konferenci izjavil, da so grozodejstva v Buči rezultat “psihološke organizacije, ki so jo izvedli Angleži,” navaja BBC. Kremelj, spomnimo, zavrača odgovornost za hudodelstva v Buči in trdi, da so posnetki in fotografije smrti potvorjeni. Hkrati je ruski voditelj zahodno “gospodarsko vojno” proti Rusiji označil za neuspešno. “Njihov blitzkrieg, na katerega so računali ni uspel, in to je očitno,” je dejal in zatrdil, da rusko gospodarstvo še vedno trdno stoji na obeh nogah. Vseeno pa je priznal, da so sankcije povzročile tudi določene težave, predvsem na področju logistike.

Putin je v govoru vseskozi branil svojo odločitev za invazijo na Ukrajino pred približno sedmimi tedni, češ da jim ni preostalo drugega, posredovanje pa da služi zagotavljanju ruske varnosti. Poudaril je še, da se Rusije ne želi zapreti pred svetom, Moskva pa bo svoj tehnični in tehnološki potencial, zlasti v vesolju, gradila naprej.

COMMENTS

Wordpress (0)