Volitve v Franciji je zaznamovala precej nizka udeležba – V drugi krog dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen – TOPNEWS.si

Volitve v Franciji je zaznamovala precej nizka udeležba – V drugi krog dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen

Volitve v Franciji je zaznamovala precej nizka udeležba – V drugi krog dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen

V Franciji se bosta v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo 24. aprila, pomerila dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen. Glede na izide vzporednih volitev je Macron dobil med 28,1 in 29,7 odstotka glasov, Le Penova pa med 23,3 in 24,7 odstotka.

Na tretje mesto se je uvrstil skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, ki je glede na izide vzporednih volitev dobil med 19,8 in 20,5 odstotka glasov.

Za njim se je uvrstil konkurent Le Penovi na skrajni desnici Eric Zemmour, ki je dobil med 6,8 in 7,0 odstotka glasov.

V Franciji so sicer vzporedne volitve danes pripravile tri različne agencije, Opinionway, Ifop in Harris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prvem krogu predsedniških volitev se je za položaj v Elizejski palači potegovalo 12 kandidatov. Kandidatki obeh nekdaj največjih francoskih strank, iz katerih je v preteklosti izšla večina predsednikov, sta zabeležili slab rezultat.

Kandidatka desnosredinskih republikancev Valerie Pecresse je glede na izide vzporednih volitev dobila med 4,5 in 5,1 odstotka glasov.

Za pariško županjo Anne Hidalgo, kandidatko socialistov, pa je glasovalo le med 1,9 in 2,1 odstotka volivcev.

Obe sta takoj po objavi izidov vzporednih volitev svoje volivce pozvali, naj v drugem krogu podprejo Macrona.

Naj volijo za Macrona, je svoje volivce pozval tudi kandidat ekologov Yannick Jadot, za katerega so glasovali okoli štirje odstotki volivcev.

Volitve je zaznamovala precej nizka udeležba – po ocenah na volišča ni prišlo med 26 in 29 odstotkov od 48,7 milijona upravičencev. Volitve je zaznamovala apatija volivcev, po podatkih IFOP-Fiduciala je bila udeležba volivcev ocenjena na 73,3 %, kar je najmanj v prvem krogu v zadnjih 20 letih. Čeprav se zdi, da je Macron na dobri poti, da zmaga v prvem krogu, je polarizirajoča osebnost, katere ocena odobravanja je v njegovem prvem mandatu zaostajala.

Dokončna odločitev o zmagovalcu bo znana čez štirinajst dni, ko bo Francija doživela reprizo leta 2017. Tudi pred petimi leti sta se namreč v drugem krogu pomerila Macron in Le Penova. Tedaj je zmagal Macron s 66 odstotki glasov, za letos pa ankete napovedujejo tesnejši izid.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Francoze danes pozval, naj ga v drugem krogu predsedniških volitev 24. aprila podprejo in zaustavijo skrajno desnico. “Nič še ni odločeno,” je opozoril in dodal, da bo izbira čez dva tedna pomembna ne samo za Francijo, ampak za celo Evropo.

V nagovoru pred privrženci v Parizu dejal, da njegov projekt bolje kot projekt skrajne desnice odgovarja na izzive in strahove tistih, ki so jezni, ki kljub delu nimajo dostojnega življenja, ki se jim zdi, da niso slišani. “Naš projekt je boljši,” je zatrdil.

Vse, ne glede na to, za koga so glasovali danes, je pozval, naj ga v drugem krogu podprejo, da bodo zaustavili skrajno desnico “v tem odločilnem trenutku za prihodnost naroda”.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)