Putinova ostra opozorila Janezu Janši – Na spletu peticija za ohranitev “Ruskega doma” v Ljubljani – TOPNEWS.si

Putinova ostra opozorila Janezu Janši – Na spletu peticija za ohranitev “Ruskega doma” v Ljubljani

Putinova ostra opozorila Janezu Janši – Na spletu peticija za ohranitev “Ruskega doma” v Ljubljani

“Odgovornost za nepopravljive posledice protiruske histerije bo v celoti nosila trenutna vlada Slovenije,” sporočajo iz Rusije. Moskva odgovornost za to v celoti pripisuje trenutni  Janševi vladi. V podtonu je sporočila iz ruskega zunanjega ministrstva razbrati je mogoče razbrati grožnjo s povračilnimi ukrepi Kremlja, ki odločitev slovenske vlade, da zmanjša število osebja na ruskem veleposlaništvu, ocenjuje kot zelo “neodgovorna in neprijazna”.

Te poteze  po oceni ruskega zunanjega ministrstva odražajo protirusko stališče, ki ga zagovarja trenutna slovenska vlada, in ki občasno prekorači mejo v smeri rusofobije, so dodali.

“Jasno je, da so te poteze oblikovane tako, da sistematično uničujejo rusko-slovenske odnose, ki letos praznujejo 30 let,” piše na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

“Odgovornost za nepopravljive posledice protiruske histerije bo v celoti nosila trenutna vlada Slovenije, ki s poskusi ugoditve tujim mentorjem in na škodo slovenski nacionalnih interesov dobesedno uničuje stoletja prijateljskih odnosov med našimi ljudmi,” so poudarili.

Nekateri sicer v ostrem opozorilu Janševi vladi že vidijo zaroto. Tako se je v enem od komentarjev  v medijih zanšel tudi naslednji zapis: “To da Rusija odgovornost pripisuje izključno Janševi vladi malo smrdi. Ne želim biti paranoičen ampak to lahko nakazuje, da ima Janša nekaj s Putinom. Ker ta odgovornost Janševe vlade prinaša samo en ogromen plus Janši pred volitvami. Češ Janša se je zoperstavil Putinu levi pa so bolj naklonjeni Putinu. Kar seveda ni čisto res ampak v trenutni situaciji, ko je klima zelo antiruska prinaša samo plus točke. Naveza Janša-Orban-Putin. Samo razmišljam,” je  pod  poročilo o odzivu ruskega zunanjega ministrstva  na portalu 24ur.com zapisal uporabnik pod psevdonimom Roadkill420.

Poleg zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Ljubljani so bili na ruskem zunanjem ministrstvu kritični tudi do ukinitve delovanja ruskega znanstveno-kulturnega centra v Ljubljani. Po enajstih letih delovanja mora Znanstveno-kulturni center Ruski dom v Ljubljani zapreti svoja vrata.

Takšno odločitev je kot odgovor na rusko agresijo v Ukrajini sprejela slovenska vlada. V opoziciji so prepričani, da bi morala storiti ravno nasprotno in znanstveno-kulturne vezi v času vojne še okrepiti. Tudi direktor Ruskega doma zagotavlja, da politika nikoli ni prestopila praga stavbe v središču Ljubljane, kjer je med drugim literarna zakladnica ruskih avtorjev.

Ta peticija je ustvarjena v podporo delovanju nepolitične organizacije Ruski kulturni center znanosti in kulture “Ruski dom” v Ljubljani, ki jo trenutna vlada želi ukiniti v zvezi z vojnim konfliktom Rusije z Ukrajino.

Odločitev na današnji dan (1.4.2022) še ni dokončno sprejeta, saj še ni potrjena  s strani poslancev, kljub navedbi medijev o ukinitvi centra. Zato je tukaj ta peticija.

Menimo, da je ta kulturni center, ki že več kot 10 let povezuje Slovenijo, Rusijo in tudi Ukrajino (trenutni direktor je Kijevčan) zelo pomemben za ohranitev kulturnih in jezikovnih povezav za vse tiste, ki so povezani s kulturo ruskega jezika ter predstavlja podporo skupni kulturi slovanstva. V okviru kulturnega centra se že več kot 10 let odvija  Festival glasbe slovanskih narodov, deluje knjižnica, potekajo tečaji ruščine, glasbeni dogodki, izmenjave muzejskih razstav in še mnogo drugih lepih kulturnih in znanstvenih projektov. Center je tudi pomemben za celotno ruskogovorečo skupnosti v Sloveniji, med katero je veliko ljudi različnih narodnosti.

Ta peticija nima povezave s političnimi pogledi in je ustvarjena s strani ruskogovoreče skupnosti, ki jasno izraža svojo pozicijo PROTI vojni v Ukrajini.

NE – VOJNI

DA – Kulturi.

Kulturni mostovi naj nas povezujejo. Tega si želimo, če se strinjate s tem, hvala 

Kot je poročala  TV Slovenija mora  uski dom do sredine aprila izprazniti prostore. Direktor Ruskega doma Nikolaj Gusev Direktor Gusev opozarja, da je rok prekratek. Do 15. aprila se morajo namreč iz prostorov v središču Ljubljane izseliti zaposleni v Ruskem centru znanosti in kulture. V centru so prirejali številne kulturno-umetniške in izobraževalne dejavnosti – te bodo zdaj zaradi zaprtja prekinjene.

Na izselitev so zaposlene, tako pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu, obvestili pravočasno, že 1. aprila. “S prenehanjem uporabe Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov ni več pravne podlage za akreditacijo vodje Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani,” so zapisali.

Poleg direktorja, ki je diplomat, v domu delajo ruski in slovenski državljani, pet od njih je izgubilo službo.

“To smo izvedeli predvčerajšnjim zvečer. Nemogoče je tako hitro preseliti vse, kar je v hiši – razstavljena dela, glasbila, opremo za koncerte, knjižnico,” je opozoril direktor Ruskega doma Nikolaj Gusev. “Slovencem imam veliko povedati. Zelo žalostni smo, da moramo zapustiti vašo čudovito državo, vendar sem prepričan, da ljudstvo s tem nima nič.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)