The New York Times: Pentagon priznal, da v ZDA usposablja ukrajinske vojake za uporabo oboroženih brezpilotnih letal “dronov morilcev” proti ruskim silam – TOPNEWS.si

The New York Times: Pentagon priznal, da v ZDA usposablja ukrajinske vojake za uporabo oboroženih brezpilotnih letal “dronov morilcev” proti ruskim silam

The New York Times: Pentagon priznal, da v ZDA usposablja ukrajinske vojake za uporabo oboroženih brezpilotnih letal “dronov morilcev” proti ruskim silam

Zunanji ministri zveze Nato bodo danes zaključili dvodnevno zasedanje v Bruslju, v ospredju katerega je ruska invazija v Ukrajino. Na delu zasedanja se jim bodo pridružili tudi zunanji ministri partnerskih držav, vključno z ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebo. V ospredju razprave bo nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini.

Drugi dan zasedanja zunanjih ministrov Nato, ki se ga udeležuje tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, se bo začel z razpravo o globalnih varnostnih vprašanjih. Tega dela zasedanja se bodo udeležili tudi ministri oziroma predstavniki partneric Nata v azijsko-pacifiški regiji. Sodelovali pa bodo tudi zunanji ministri Finske, Švedske in Gruzije ter visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Med gosti bo še ukrajinski zunanji minister Kuleba, ki bo predstavil zadnje dogajanje v Ukrajini ter svoje kolege seznanil s tem, kakšno pomoč potrebuje njegova država.

“Ukrajina nujno potrebuje vojaško pomoč. Zato je pomembno, da se zaveznice v Natu strinjajo o nadaljnji podpori Ukrajini z različno vojaško opremo. Tako težjo opremo, kot lažjimi oborožitvenimi sistemi,” je v sredo ob prihodu na zasedanje poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Ob zaključku zasedanja bodo ministri 30 držav članic Nata sami razpravljali o nadaljnji pomoči Ukrajini v boju proti Rusiji.

Sredina razprava je bila medtem namenjena novemu strateškem konceptu zavezništva. Stoltenberg je pred zasedanjem dejal, da je treba nasloviti spremembe v globalnem ravnovesju moči ter varnostne posledice ruskih agresivnih dejanj in precej močnejše Kitajske.

Združene države pošiljajo na desetine oboroženih “kamikaze” brezpilotnih letal v Ukrajino. Bidenova administracija v Ukrajino poslala na desetine oboroženih brezpilotnih letal, Pentagon usposablja ukrajinske vojake v Združenih državah, da uporabljajo orožje za napad na ruske tanke in druga oklepna vozila.

Obrambni minister Lloyd J. Austin III je v torek v pričanju  v Kongresu prvič razkril usposabljanje. Uradniki Pentagona so v sredo ponudili več podrobnosti o tem, kaj vojska imenuje brezpilotna letala Switchblade in kako ameriški uradniki naročajo kadru ukrajinskih vojakov, naj jih uporabljajo na bojišču.

Pentagon je prejšnji mesec sporočil, da bo Ukrajini poslal 100 brezpilotnih letal Switchblade kot del paketa vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev. Več jih je na poti. Vojaški uradniki orožju, ki ga nosijo v nahrbtniku, imenujejo “dron kamikaze”, ker ga je mogoče prileteti neposredno na tank ali skupino vojakov in se uniči, ko zadene tarčo in eksplodira.

Večja oborožena brezpilotna letala, kot so Predatorji ali Reapers, izdelana v ZDA, bi Ukrajinci težko leteli in bi jih ruska lovska letala zlahka uničila. Toda uradniki Pentagona so dejali, da bi se lahko majhna prenosna drona kamikaza izkazala za stroškovno učinkovitejše in izmuzljivo orožje proti ruskim oklepnim konvojem.

Ko so uradniki Pentagona ugotovili, da je približno ducat ukrajinskih vojakov prispelo v Združene države na izobraževalno nalogo, ki je bila načrtovana že dolgo pred februarsko invazijo, so se odločili, da bodo vojakom dali hiter tečaj uporabe dronov morilcev.

“Izkoristili smo priložnost, ker so še vedno v državi, da bi jim omogočili nekajdnevno usposabljanje na Switchbladeu,” je v sredo dejal John F. Kirby, glavni tiskovni predstavnik Pentagona. G. Kirby je dejal, da Ukrajinci običajno ne uporabljajo tega orožja, vendar je opozoril, da se ga je enostavno naučiti.

“Posameznik bi se lahko ustrezno usposobil za uporabo drona Switchblade v približno dveh dneh,” je dejal.

Ukrajinski vojaki zaključujejo svoje improvizirano usposabljanje z droni v vojaški bazi na jugu ZDA, ki je uradniki iz varnostnih razlogov ne bi identificirali. Ko se bodo v prihodnjih dneh vrnili domov, jih bodo po besedah ​​uradnikov čakali Switchblades.

COMMENTS

Wordpress (0)