(VIDEO Volodimir Zelenski dogajanje v Buči označuje za genocid, Sergej Lavrov pa meni, da gre za “predstavo” in “miniranje” rusko-ukrajinskih pogajanj – TOPNEWS.si

(VIDEO Volodimir Zelenski dogajanje v Buči označuje za genocid, Sergej Lavrov pa meni, da gre za “predstavo” in “miniranje” rusko-ukrajinskih pogajanj

(VIDEO Volodimir Zelenski dogajanje v Buči označuje za genocid, Sergej Lavrov pa meni, da gre za “predstavo” in “miniranje” rusko-ukrajinskih pogajanj

V včerajšnjem nagovoru Varnostnega sveta ZN prek video povezave je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obtožil Rusijo vrste grozot in se spraševal, ali svetovno telo, ki ne ukrepa za zaustavitev vojne, služi kakršnemu koli namenu.

Videoposnetek, ki ga je zagotovila vlada Zelenskega, prikazuje nekaj od stotih trupel, najdenih po mestu Buča, severozahodno od Kijeva, potem ko so se ruske sile prejšnji teden umaknile – napihnjena, zogleljena telesa civilistov, vključno z otroki. Nekatere žrtve so bile z zvezanimi rokami ustreljene v glavo.

Kitajska se je vzdržala kritiziranja Rusije in dejala, da bi moral Varnostni svet počakati, da preiskave ugotovijo dejstva v Ukrajini. Razkola glede vojne je bila v bistvu nespremenjena od 26. februarja, ko je 11 od 15 članic Varnostnega sveta glasovalo za resolucijo, ki obsoja rusko invazijo; Rusija je na ukrep vložila veto, trije drugi pa so se vzdržali.

Volodimir Zelensky: “Kje je varnost, ki jo mora zagotoviti Varnostni svet?” je dejal Zelenski in postavil vprašanje, ali si Rusija zasluži obdržati svoj sedež v svetu. »Ali menite, da je čas mednarodnega prava mimo? Če je vaš odgovor ne, morate ukrepati takoj.”

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzja je ponovil trditve svoje vlade – ki so jih ovrgli številni dokazi –, da so bila grozodejstva v Buči ponarejena ali se niso zgodila, medtem ko so Rusi zasedli mesto.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je domnevno odkritje številnih trupel civilistov v ukrajinskem mestu Buča, od koder so se umaknile ruske sile, označil za izmišljeno provokacijo, katere namen je spodkopati pogovore med Moskvo in Kijevom,

“Vprašanje je: kaj je namen te odprte provokacije, polne laži (…) Prišli smo do zaključka, da bi moral biti izgovor za spodkopavanje pogajanj,” je dejal Lavrov v videu, ki ga je objavila ruska televizija.

Pogajanja med Ukrajino in Rusijo se nadaljujejo. Prejšnji teden je Moskva po srečanju v Istanbulu sporočila, da drastično zmanjšuje vojaško akcijo na severu Ukrajine. Kijev pa je Moskvi posredoval predloge za podpis mednarodnega sporazuma med državami, ki zagotavljajo njeno varnost. Ukrajina pa bi sprejela status “nejedrske” in nevtralne države, odrekla bi se članstvu v Natu in vzpostavitvi tujih vojaških oporišč na svojem ozemlju. Po teh ukrajinskih predlogih Moskva ne bi smela nasprotovati vstopu Kijeva v EU.

Kot je dejal Lavrov, bi morale razmere v Buči “odvrniti pozornost od pogajalskega procesa, odvrniti pozornost od dejstva, da se je ukrajinska stran po Istanbulu začela ‘vračati’ in poskuša postaviti nove pogoje.” Vendar je poudaril, da je Rusija “pripravljena” nadaljevati pogajanja.

Te obtožbe prihajajo v času, ko je mednarodna javnost zgrožena nad odkritjem velikega števila trupel v Buči, po umiku ruske vojske. Kijev je obsodil ruski “pokol”, Moskva pa zanika kakršno koli odgovornost in trdi, da je vse to predstava, ki se bo zagotovo ponovila.

Po ukrajinskih navedbah naj bi ruske sile brutalno ubile več kot 400 civilistov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je dogajanje označil za genocid. Zahod je zaradi pobojev že napovedal nove ukrepe proti Moskvi.

Zelenski je o ukrepanju zaradi pobojev v Buči in drugih mestih v torek zvečer govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Strinjala sta se, da poboji ne smejo ostati nekaznovani.

Francija je napovedala, da bo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) namenila dodatnega pol milijona evrov kot pomoč pri razjasnitvi zločinov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako naj bi na sodišče napotila dodatna dva sodnika ter deset policistov.

Pariz pa naj bi bil pripravljen v Ukrajino napotiti tudi tehnično ekipo, ki bo preučila dokaze o zagrešenih zločinih.

 

COMMENTS

Wordpress (0)