(VIDEO) Povolilna noč v Srbiji – Po rezultatih vzporednih volitev se Aleksandru Vučiću nasmiha zmaga z 59,8 odstotka glasov, njegovi stranki SNS pa 43,6 odstotka podpore – TOPNEWS.si

(VIDEO) Povolilna noč v Srbiji – Po rezultatih vzporednih volitev se Aleksandru Vučiću nasmiha zmaga z 59,8 odstotka glasov, njegovi stranki SNS pa 43,6 odstotka podpore

(VIDEO) Povolilna noč v Srbiji – Po rezultatih vzporednih volitev se Aleksandru Vučiću nasmiha  zmaga z 59,8 odstotka glasov, njegovi stranki SNS pa 43,6 odstotka podpore

Aleksandru Vučiću zmaga z 59,8 odstotka glasov, njegovi stranki SNS pa 43,6 odstotka podpore, kažejo rezultati vzporednih volitev v Srbiji

V nedeljo, 3. aprila, so v Srbiji potekale volitve za predsednika republike, nov sklic državnega zbora, mestne vlade Beograda in Bora ter v 12 občinah po državi. Republiška volilna komisija je sporočila, da na volilni večer ne bo izdala preliminarnih rezultatov. To je prvič, da se je RVK odločila za ta korak.

Opozicijske stranke so poročale o incidentih pred volišči v Beogradu in drugih srbskih mestih. Prišlo je do pretepov, liderji opozicije pa objavljajo tudi posnetke o kupovanju glasov.

https://twitter.com/shoneslovenac/status/1510608842740097027

Na republiški volilni komisiji so sporočili, da je volilni dan minil brez večjih težav. Volišča so se zaprla ob 20. uri.
Volilni prag za vstop v republiški in lokalni parlament je tri odstotke. V tekmi za predsednika Republike Srbije se je udeležilo osem kandidatov, med njimi tudi aktualni predsednik države, ki se bori za drugi petletni mandat.

Po preliminarnih rezultatih RVK ( Republiške volilne komisije) je  na podlagi 0,32 odstotka obdelanega volilnega telesa na državnozborskih volitvah skupaj zmoremo vse – Aleksandar Vučić je prejel 55,33 glasov, sledi mu Ivica Dačić premier 13,59, Združeni za zmago Marinika Tepič 6,11, Stranka vojvođanskih Madžarov 3,69, Branilci 3,61, NADA 3,49, Moramo 1,93 … Predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve v Beogradu in še 13 občinah v Srbiji so se končale nocoj ob 20. uri, ko so bila volišča zaprta.

Prvi preliminarni rezultati naj bi bili znani zelo kmalu, po nekaterih napovedih, morda pred 21. uro.

Izglasovanih je bilo na 8.267 voliščih, republiška volilna komisija (RIK) pa je ugotovila, da ima volilno pravico na predsedniških in parlamentarnih volitvah 6.502.307 državljanov Srbije. Za okoli 100.000 volivcev z območja Kosova in Metohije je bilo glasovanje na volitvah organizirano v najbližjih občinah osrednje Srbije.

Državljane Srbije so državljani izvolili med osmimi kandidati, za 250 poslanskih mest pa so se borili kandidati z 19 poslanskih list.

V glavnem mestu je imelo volilno pravico skupno 1.600.214 volivcev, poleg Beograda pa so lokalne volitve potekale še v: Aranđelovcu, Boru, Bajini Bašti, Doljevcu, Knjaževcu, Kuli, Kladovu, Lučanih, Majdanpeku, Medvedji, Smederevski Palanci, Sečnja in Sevojnu.

Po rezultatu vzporednih volitev se Aleksandru Vučiću  nasmiha zmaga z 59,8 odstotka glasov, njegovi stranki SNS pa 43,6 odstotka podpore.

 

COMMENTS

Wordpress (0)