Kako je Inštitut 8. marec za vladajočo SDS postal skorajda “teroristična organizacija” in državni sovražnik številka 1 – Žan Mahnič predlaga ustanovitev alternativnega Inštituta 10. mar’c – TOPNEWS.si

Kako je Inštitut 8. marec za vladajočo SDS postal skorajda “teroristična organizacija” in državni sovražnik številka 1 – Žan Mahnič predlaga ustanovitev alternativnega Inštituta 10. mar’c

Kako je Inštitut 8. marec za vladajočo SDS postal skorajda “teroristična organizacija” in državni sovražnik številka 1 – Žan Mahnič predlaga ustanovitev  alternativnega Inštituta 10. mar’c

Kaj opozicijski KUL Gibanje Svoboda in ostale nove politične stranke, največjega nasprotnika v vladajoči SDS prepoznavajo v Inštitutu 8. marec.

Čeprav 8. marca (še ni) na seznam najpomembnejših terorističnih skupin na svetu, tudi bivših, razpuščenih, in uničenih) ampak smo našli le Revolucionarna organizacija 17. september (Grčija) je postal državni sovražnik številka 1.

Janez Janša jim posveča na Twitterju več pozornosti kot vsem ostalim političnim nasprotnikom na volitvah, na RTV -ju je prepovedano omenjati ime Inštitut 8. marec, Žan Mahnič državni…. pa celo predlaga, ustanovitev Inštituta 10. mar’c, ki bi sodeloval v volilni kampanji za lokalne in predsedniške volitve.

https://twitter.com/GregaJeLe/status/1509250691155611656

https://twitter.com/GregaJeLe/status/1509252674948059141

V Inštitutu 8. marec so na instagramu objavili zapis, da so od preverjenega vira so prejeli zapis, v katerem zaposleni na RTV trdi, “da je odgovorna urednica Info programa TV Slo, Jadranka Rebernik, na uredniškem sestanku vztrajala, da se začetka zbiranja podpisov v nobeni od info oddaj ne omeni …”

V objavi so v inštitutu zapisali še, da to ni edino obvestilo, ki so ga prejeli. “Snemalna ekipa naj bi se že zapeljala na našo tiskovno konferenco ob začetku zbiranja podpisov podpore zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti, ko so dobili zapoved, naj se obrnejo in našega dogodka ne pokrivajo,” so zapisali v izjavi.

V Inštitutu 8. marec zagotavljajo, da se financirajo izključno iz donacij in ne dobivajo denarja iz tujine.

“Kampanja s katero predlagamo zakon s podpisi državljanov in državljank in glas o njem širimo med ljudmi je naša temeljna zakonska in ustavna pravica (88. člen), vaše odrekanje te pravice je nedemokratično, preprečevanje udejanjanje naše pravice pa bi bilo kaznivo. Od države od začetka našega delovanja pa do danes nismo prejeli niti centa, niti nismo za denar kandidirali (http://erar.si/prejemnik/61943584/#transakcije), stroške akcije, pa pokrivamo z majhnimi donacijami 5, 10, 20 evrov…(http://8marec.si/podpri-nas-z-donacijo)
Če želiš delo Inštituta 8. marec podpreti z donacijo, lahko to storiš z nakazilom na naš transakcijski račun. Podatki za nakazilo so navedeni spodaj. Zavod Raziskovalni Inštitut 8. marec Tacenska…
Žalosti nas, da je za predsednika vlade to da se ljudje udeležijo volitve problem. Visoka volilna udeležba in demokratična participacija bi morala biti, ne glede na različna stališča, v interesu vseh, ki živimo v Sloveniji”.

Inštitut 8. marec je pred letošnjimi volitvami objavil poziv za prostovoljce, na katerega se je doslej odzvalo že več kot 1300 posameznikov. »Naš cilj je širiti besedo o pravičnejši družbi in vse ljudi spomniti, kako pomembno je, da se odpravimo na volitve. Te so naslednji referendum,« je takrat dejal Marija Kodre.

Glede na to , da se je v zadevo vključil državni sekretar za nacionalno varnost  je zadeva postala resna. Čeprav za zdaj Inštitut 8. marec še ni na seznamu “terorističnih organizacij” pa ga, vsaj v vladajoči stranki, vidijo kot nekakšno frakcijo Rdeče brigade oziroma slovenski Baader-Meinhof.

https://mobile.twitter.com/8Marec/status/1509777062848077827

Frakcija rdeče armade (tudi Baader-Meinhof; nemško Rote Armee Fraktion, RAF) je bila teroristična skupina, ki je delovala v Zvezni republiki Nemčiji med letoma 1968 in 1998. Sodila je med več skrajnih levičarskih, terorističnih skupin, ki so pretresale evropski družbeni prostor v začetku 70. let dvajsetega stoletja, in je pustila močan pečat na političnem prizorišču tistega obdobja.

Rdeče brigade (italijansko Brigate Rosse, okrajšano BR) je bila italijanska paravojaška teroristična organizacija, odgovorna za številne nasilne incidente v času tim. “svinčenih let”. Organizacija, oblikovana leta 1970, si je prizadevala z oboroženim bojem vzpostaviti revolucionarno državo in njen umik iz Nata. BR je dosegla svojo razvpitost v 70. in 80. letih 20. stoletja z nasilnimi poskusi destabilizacije Italije, kot so bile sabotaže, bančni ropi in ugrabitve.

“Zakaj nas RTV (televizija) cenzurira?”, se na Twitterju sprašujejo v Inštitutu 8. marec:

“Včeraj smo dobili ogromno obvestil, da naj bi na RTV od začetka našega zbiranja podpisov ponovno veljalo neuradno pravilo: cenzura Inštituta 8. marec in ignoriranje naših akcij.
Snemalna ekipa naj bi se že peljala na našo tiskovno konferenco ob začetku zbiranja podpisov podpore zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti, ko so dobili zapoved, naj se obrnejo in našega dogodka ne pokrivajo.

Zanimivo je, da o naši akciji zbiranja podpisov v podporo zakonu, s katero udejanjamo temeljno demokratično pravico iz 88. člena ustave, niso poročali niti na enih poročilih, na MMC pa so, kot da bi se hoteli iz nas norčevati, prispevek umestili pod zavihek “Volitve”.
Tovrsten odnos se nam zdi nerazumljiv, saj je akcija zbiranja overjenih podpisov že prvi dan doživela veliko podporo ljudi.

Kaj vse to pomeni?
So se na RTV po začasni ukinitvi Studia City, Tarče in Tednika pojavila še jasna navodila, koga lahko objavljajo in koga ne?
Javnost ima pravico vedeti, biti na objektiven in nepristranski način obveščena o dogajanju v naši družbi. Cenzura in molk sta koraka h koncu demokratične družbe. Temu molku se lahko upremo s tem, da govorimo, delimo ta zapis, in podpišemo podporo zakonu, ki vrača enakopravnost in pravno državo ter zmanjšuje vpliv politike na sodstvo, policijo, kulturo in šole,”so med drugim zapisali na Twitterju.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)