“A si kdo predstavlja to blamažo – Janša dobi največ, ne more sestaviti – Golob je 2., a KUL reče mi skupaj smo dobili več, ne damo ti glasov za mandatarstvo – Golob reče- če je tako, vam pa jaz svojih ne dam…..” – Franci Kek se po sinočnjem soočanju na POP TV na Twitterju vprašuje, “kaj pa če …” – TOPNEWS.si

“A si kdo predstavlja to blamažo – Janša dobi največ, ne more sestaviti – Golob je 2., a KUL reče mi skupaj smo dobili več, ne damo ti glasov za mandatarstvo – Golob reče- če je tako, vam pa jaz svojih ne dam…..” – Franci Kek se po sinočnjem soočanju na POP TV na Twitterju vprašuje, “kaj pa če …”

“A si kdo predstavlja to blamažo – Janša dobi največ, ne more sestaviti – Golob je 2., a KUL reče mi skupaj smo dobili več, ne damo ti glasov za mandatarstvo – Golob reče- če je tako, vam pa jaz svojih ne dam…..” – Franci Kek se po sinočnjem soočanju na POP TV na Twitterju vprašuje, “kaj pa če …”

S soočenjem predsednikov strank, ki jih javnomnenjske raziskave uvrščajo najbolje, se je predvolilna kampanja pred državnozborskimi volitvami začela tudi na največji komercialni televiziji . V studio so povabili predsednike strank SDS, Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov, Levice, Nove Slovenije, LMŠ, SAB in Povežimo Slovenijo. Predsednik vlade Janez Janša je odpotoval v Zagreb, namesto njega je zato prišel podpredsednik SDS Aleš Hojs.

Gledalci so bili tudi sinoči prikrajšani za to, ker pravzaprav vsi čakajo soočanje med Janezom Janšo in Robertom Golobom. Robert Golob je, sodeč po anketah, največji tekmec SDS in Janeza Janše, a se doslej še nista soočila. Golob pravi, da ne verjame v naključja. “Zagotovo gre za načrt,” je dejal. Upa pa, da bo Janša vendarle zbral pogum in se udeležil kakšnega soočenja.  Notranji minister Aleš Hojs je odsotnost Janše  pojasnil z besedami, da je pot Janše v Zagreb pomembnejša kot komercialna televizija POP TV.

“V post-poll anketi po volitvah 2018, so TV soočenja na prvem mestu glede na presojo anketiranih, kateri od 21 naštetih kanalov vplivanja najbolj vpliva na odločitev. Da ne omenjam presečne množice med gledalci klasične TV in udeležbe na volitvah,” ugotavlja, da bodo televizijska soočanja odločilna še posebej že na komercialni televiziji POP TV.

 

Če pustimo ob strani klasični repertoar vprašanj,  Kdo bo vodil Slovenijo prihodnja štiri leta, kakšen tip voditelja potrebuje Slovenija v teh zahtevnih časih? In kaj lahko pričakujemo takoj po volitvah. Kakšne koalicije so sploh mogoče?

“A si kdo predstavlja to blamažo — Janša dobi največ, ne more sestaviti.- Golob je 2., a KUL reče mi skupaj smo dobili več, ne damo ti glasov za mandatarstvo.- Golob reče- če je tako, vam pa jaz svojih ne dam…..Tako nekako sem razumel Tanjo Fajon – da če KUL dobi več kot Golob, je na Kulu, da predlaga mandatarja. Fajn bi bilo, da se tole prej zmenjo,” je na Twitterju na glas razmišljal Franci Kek. Andraž Zorko mu odgovarja: “To ni blamaža, to je scenarij”.

Golob je poudaril, da so že zdaj v stiku s civilno družbo. “Ne mi, glas ljudstva pripravlja sistemsko zakonodajo, ki bo odpravila škodljive ukrepe te vlade. Mi jih bomo podprli. Ne bomo sami pisali zakonodaje. Verjamemo v ljudi,” je izpostavil. Dodal je še, da 60 % volivk hoče drugačno družbo – odprto, svobodno, spoštovalno, solidarno. “Če bomo dobili mandat, bo ta jasen – moramo pripeljati do take družbe,” pravi Golob. V studiu vidi štiri potencialne partnerje za to. “Po vladi bomo šli v koalicijo ne samo s Kulom, pač pa tudi s civilno družbo,” je napovedal.

“Želimo si spoštovanja. Ta vlada je odvzela dostojanstvo ljudem, mi delamo drugače,” je menila Fajonova. Mandatarja bo ponudil tisti, ki bo zbral zadostno število glasov in sedežev v parlamentu. “Tu vidim štiri sijajne zaveznike!” Sama sicer zagovarja politiko dialoga, vključevanja in sodelovanja, ne vidi pa možnosti sodelovanja s strankami trenutne vladne koalicije.

Tonin meni, da v politiki ni prostora za zamere. “Prihodnja vlada bo morala biti usmerjena v prihodnost, trdna, z lastno vizijo in se ne bo ukvarjala sama s sabo ali z maščevanjem. Bolj ko se nekoga izključuje, bolj se oži prostor za neko normalno sodelovanje. Moralo se bo poskrbeti za ljudi in NSi je v takih vladah vedno prisotna,” je dejal.

“Vedno govorim, da se bomo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki so pripravljeni iti naprej,” je menil Počivalšek.

Bratuškova je dodala, da so v stranki SAB pogumni in zanesljivi ljudje, ki svojih volivcev niso in ne bodo izdali nikoli. Zato so pred časom podpisali sporazum KUL. “S takimi ljudmi smo pripravljeni sodelovati v prihodnje.” Prepričana je v trdno levosredinsko vlado.

Mesec pravi, da imajo dva glavna cilja na volitvah – zamenjati vlado in imeti Levico v vladi. Želijo si biti stranka, ki bo “garant” za to, da ne dobijo še ene vlade Mira Cerarja, ampak vlado, ki bo naredila, kar se bo dogovorila. Na kompromise so pripravljeni, je zatrdil.

Hojs pa je zaključil, da so trenutno osredotočeni na volilno kampanjo in računajo, da bodo relativni zmagovalci. Janša bo gotovo na pogovore povabil vse stranke, on osebno pa bi izključil Levico, ker “so tako različni, da v kakršnokoli koalicijo ne spadajo”. “Bomo pa počakali, ali se bo sploh uresničilo to, kar v KUL govorijo, torej ali bodo sploh vse štiri stranke prestopile parlamentarni prag.”

 

 

Je pa sinočnje soočanje v polemiki med Alešem Hojsom in Robertom Golobom prineslo  novo skovanko v politični prostor in sicer “elektro oligarh”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)