(VIDEO) RTV Slovenija sprožila pravo dramo, kaj dramo, pravo vojno med stranko DeSUS Ljuba Janiča in Našo Deželo Aleksandre Pivec – Zaradi odločitve “nacionalke,” da stranki Aleksandre Pivec prizna status parlamentarne stranke že napovedane tožbe, začasna odredba in izredna tiskovna konferenca DeSUS-a – TOPNEWS.si

(VIDEO) RTV Slovenija sprožila pravo dramo, kaj dramo, pravo vojno med stranko DeSUS Ljuba Janiča in Našo Deželo Aleksandre Pivec – Zaradi odločitve “nacionalke,” da stranki Aleksandre Pivec prizna status parlamentarne stranke že napovedane tožbe, začasna odredba in izredna tiskovna konferenca DeSUS-a

(VIDEO) RTV Slovenija sprožila pravo dramo, kaj dramo, pravo vojno med stranko DeSUS Ljuba Janiča in Našo Deželo Aleksandre Pivec – Zaradi odločitve “nacionalke,” da stranki Aleksandre Pivec prizna status parlamentarne stranke že napovedane tožbe, začasna odredba in izredna tiskovna konferenca DeSUS-a

Letošnja volilna kampanja  prerašča v pravo “informacijsko” vojno . Za zadnji zaplet je poskrbela kar RTV Slovenija , ki je  stranko Naša dežela uvrstila med parlamentarne stranke, čeprav sta oba poslanca, ki sta prestopila k Aleksandri Pivec še vedno člana poslanske skupine DeSUS. Zadeva je toliko bolj delikatna, ker se je RTV za takšno potezo odločila tik pred  nocojšnjim soočanjem parlamentarnih strank.  Po naših informacijah se že pišejo tožbe in začasna odredba popoldne pa je izredno tiskovno konferenco sklicala tudi stranka DeSUS.

Odločitev RTV Slovenija, da pokoplje DeSUS je toliko bolj nenavadna, ker so podelili nasledstvo DeSUS-a neki drugi stranki, čeprav DeSUS  nastopa na letošnjih volitvah v vseh volilnih okrajih. Zadeva bi utegnila imeti posledice tudi ko gre za legitimnost letošnjih volitev in volilne kampanje, saj bo imela nepovratne posledice za politične akterje

“Odločitev, da se stranko Naša dežela v volilnih soočenjih 2022 uvrsti med tako imenovane parlamentarne stranke, je RTV Slovenija utemeljila na podlagi vseh relevantnih pravnih virov, javno dostopnih podatkov in vseh navedb stranke Naša dežela. Pravilnost uvrstitve pa potrjuje tudi pretekla praksa javnega zavoda v skoraj identičnem primeru iz leta 2014,” sporočajo s Kolodvorske.

Oglasili so se v stranki DeSUS, v kateri odločno protestirajo proti ravnanjem Aleksandre Pivec. Razglašanje Naše dežele za pravno naslednico stranke DeSUS so označili za nedopustno ravnanje, hkrati se sprašujejo, od kod nekdanji predsednici DeSUS-a pravica, da si prilašča nasledstvo stranke, “saj je s svojimi dvomljivimi ravnanji naredila veliko škode ugledu v javnosti”. Poleg tega ji očitajo, da je izvedla napad na strankino članstvo, manipuliranje z dejstvi in tudi “pritisk na RTV SLO s konstrukcijo dejstev, ki ne morejo vzdržati strokovne pravne razlage”.

Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič meni, da vse kaže na to, da je bila odločitev vodstva RTV Slovenija politično motivirana. Presenečen je tudi nad tem, da je vodstvo “povozilo” mnenje lastne pravne službe.

“Gre za čisti napad na ugled in na dobro ime DeSUS-a,” je dodal Jasnič. Po njegovem mnenju namreč o pravnem nasledstvu DeSUS-a v Naši deželi ne morejo govoriti, saj DeSUS ni deljiva stranka. “Nihče ne more biti njen naslednik, dokler ta stranka DeSUS obstaja v vseh pravnih aktih,” je poudaril. Po Jasničevih besedah bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo dobro ime DeSUS-a in da “oblatimo imena tistih, ki hočejo ta DeSUS izkoristiti”.

V stranki DeSUS so za popolne sklicali tiskovno konferenco javnosti pa posredovali naslednje sporočilo, ki ga objavljamo spodaj. Sicer pa je to že drugi udarec za DeSUS, danes saj je bil zjutraj še na spisku strank za soočanje na komercialni  televiziji POP TV, saj naj bi imela višje ratinge kot Povežimo Slovenijo. Vendar se je v nekaj urah vse spremenilo in na soočanje na POP TV so namesto DeSUS-a povabili Zdravka Počivalška.

Spoštovani !

 

Nedopustno je ravnanje stranke Naša dežela, ki se razglaša za pravno naslednico stranke DeSUS. Stranka DeSUS je celovita stranka in gre na volitve samostojno s kadrovsko zapolnjenimi vsemi volilnimi okraji.

Od kje pravica bivši predsednici stranke DeSUS, da si prilašča nasledstvo stranke, kateri je s svojimi dvomljivimi ravnanji, naredila veliko škode na ugledu v javnosti. Poleg tega je izvedla napad na strankino članstvo, ki ga je pridobivala z lobiranjem pri predsednikih nekaterih občinskih odborov DeSUS.

Poslanska skupina DeSUS še vedno nosi naziv po stranki, ki je na volitvah presegla vstopni prag, da so poslanci prišli v Državni zbor RS. Aleksandra Pivec torej manipulira z dejstvi in očitno vrši pritisk tudi na RTV Slovenija s konstrukcijo dejstev, ki ne morejo vzdržati strokovne pravne razlage. Pri tem gre z nivoja politične moči in vpliva za vpletanje v oglaševalski model v predvolilnem času.

Na nobeni podlagi stranka Naša dežela ne more biti uvrščena med parlamentarne stranke, saj gre za statusno nov subjekt, ki ji je skupno samo to, da je bila njena predsednica predhodno tudi predsednica stranke DeSUS. Stranka Naša dežela ni nastopala na prejšnjih volitvah

in nikoli ni bila zastopana v Državnem zboru.

 

Če po novem zadostuje, da lahko predsednica »deduje« del stranke, pobere delček članstva in s prestopom poslancev, po njeno postane parlamentarna stranka, se nam oblikuje precej drugačen sistem demokracije in nespoštovanja pravil.

Stranka DeSUS odločno protestira proti ravnanjem in potvarjanju dejstev Aleksandre Pivec.

Lepo vas pozdravljamo,

Mija Pukl

Pojasnilo RTV Slovenija, ki ga  v nadaljevanju objavljamo v celoti:

“Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec glede na javno dostopne podatke na prejšnjih evropskih ali parlamentarnih volitvah ni bila izvoljena v Državni parlament ali Evropski Parlament, zato stranke po tem merilu ne moremo šteti za parlamentarno stranko. Prav tako navedba, da naj bi bila stranka ‘zastopana v državnem zboru’ prek treh poslancev, sama po sebi ne zadostuje za priznanje statusa ‘parlamentarne stranke’.

RTV Slovenija je nato prijavo vrednotila še glede na zatrjevanje in izkazovanje obstoja pravnega nasledstva ter drugih povezovalnih okoliščin, ki po mnenju Naše dežele dr. Aleksandre Pivec izkazujejo nasledstvo dela stranke DeSUS. Pri tem je RTV Slovenija po skrbnem pregledu vseh relevantnih pravnih virov ugotovila, da na tak zaključek, poleg navedb v sami prijavi, napotujejo tudi splošno znana dejstva; iz javno dostopnih podatkov je namreč razvidno, da sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak kandidirala na prejšnjih parlamentarnih volitvah na isti listi kot Aleksandra Pivec in drugi člani, ki so iz stranke DeSUS prestopili v stranko Naša dežela.

Ker gre v primeru Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec za mejni primer nasledstva dela druge stranke, je javni zavod preveril tudi lastno uveljavljeno prakso priznavanja statusa »parlamentarne« stranke v preteklih predvolilnih obdobjih v primeru strank s podobnim dejanskim in pravnim stanjem. Pri tem je ugotovila, da je bil v predvolilnem času leta 2014 stranki ‘Zavezništvo Alenke Bratušek’ priznan status parlamentarne stranke, in sicer kot naslednice dela Pozitivne Slovenije, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej. Na volilnih soočenjih leta 2014 je bil tudi stranki Pozitivna Slovenija priznan status parlamentarne stranke. Pri tem je RTV Slovenija ugotovila, da gre za identične okoliščine: obe predsednici sta kandidirali na listi svoje prve stranke skupaj z drugimi poslanci, nato sta postali predsednici stranke, izgubil ta položaj, ustanovili svojo stranko, v katero so vstopili nekateri poslanci, člani in vodilni kadri prve stranke, pri čemer stranki nista ustanovili svoje poslanske skupine, poslanci, ki so prestopili pa so zastopali novoustanovljeno stranko. Ker gre za identične okoliščine in z vidika preprečevanja diskriminacije pri uporabi 12. člena ZRTVS-1 je nujno, da enake okoliščine obravnavamo enako.

RTV Slovenija je na podlagi navedenih dejstev in dokazil ter dosedanje prakse pri izvajanju 12. člena ZRTVS-1 ugotovila, da je Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS. Skladno z navedenim bo stranka v volilnih soočenjih 2022 na RTV Slovenija obravnavana kot parlamentarna stranka.”

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)