(V ŽIVO) Pekovi kolesarski protestniki nocoj analizirajo drugo leto Janševe vlade in predstavljajo “100 razlogov, zakaj moramo iti na volitve in izglasovati boljšo prihodnost” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pekovi kolesarski protestniki nocoj analizirajo drugo leto Janševe vlade in predstavljajo “100 razlogov, zakaj moramo iti na volitve in izglasovati boljšo prihodnost”

(V ŽIVO) Pekovi kolesarski protestniki nocoj analizirajo drugo leto Janševe vlade in predstavljajo “100 razlogov, zakaj moramo iti na volitve in izglasovati boljšo prihodnost”

“Minili sta dve leti Janševe vlade in v tem času je Slovenija zdrsnila na dno seznama držav glede stanja demokracije. V poročilu Democracy report 2022, je švedska univerza v Göteborgu objavila rezultate obsežne študije o stanju demokracije po svetu. V raziskavi v kateri je sodelovalo 3700 strokovnjakov in strokovnjakinj, je povsem jasno, da trenutna avtokracija Janeza Janše ogroža Slovenijo. Med državami v vzhodni Evropi, kjer so zaznali občuten zaton demokracije, so: Belorusija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Srbija in Slovenija. Še bolj zaskrbljujoče pa je, ko pogledamo seznam držav, ki v zadnjih treh letih najhitreje drsijo v avtokracijo. Tukaj so navedeni: Afganistan, Slonokoščena obala, Tunizija, Mjanmar in Slovenija,” s sporočili iz protestne ljudske skupščine.

Na nocojšnjih 101 petkovih  kolesarskih protestih bodo  predstavili tudi “100 razlogov za protest in udeležbo na volitvah!”

Sporočilo protestne ljudske skupščine  objavljamo spodaj in mu prilagamo tudi domnevni seznam grehov Janševe vlade v zadnjem letu dni, ki so ga sestavili petkovi protestniki:

Petkovi protesti se nadaljujejo in se v času pred volitvami samo še krepijo. Kljub politični in policijski represiji, ki nas spremlja že dve leti in se odraža predvsem prek absurdnih kazni za protestnice in protestnike. Zadnji primer tega smo lahko spremljali prejšnji petek, ko so pred RTV Slovenija policisti po večkratnih pozivih nadrejenih ponovno popisovali protestnike in protestnice na Kolodvorski ulici. Na zlorabo oblasti in omejevanje pravice do protesta je opozorila tudi renomirana mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty international, ki je začela urgentno akcijo, s katero opozarja, da je zahtevati plačilo stroškov policijskega varovanja kršitev pravice do svobode zbiranja. (https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2022/03/slovenia-stop-making-people-pay-for-policing-of-protests/)

Na današnjem protestu bodo spregovorili tudi predstavniki Amnesty internatonal Slovenija in pozvali vse k podpisu peticije in varovanju pravice do izražanja mnenj.

Slovenska peticija je dostopna tu: https://www.amnesty.si/jenull

Hkrati bomo danes namenili pozornost tudi tematiki okolja. Ob 11:55 je potekal globalni podnebni štrajk in tudi na protestu o 19h se bomo zavzeli za politiko, ki za razliko od trenutne vlade daje prednost varovanju okolja in narave pred interesi kapitala.

Predvsem pa bomo danes opozorili na pomen udeležbe na volitvah. Minili sta dve leti Janševe vlade in v tem času je Slovenija zdrsnila na dno seznama držav glede stanja demokracije. V poročilu Democracy report 2022, je švedska univerza v Göteborgu objavila rezultate obsežne študije o stanju demokracije po svetu. V raziskavi v kateri je sodelovalo 3700 strokovnjakov in strokovnjakinj, je povsem jasno, da trenutna avtokracija Janeza Janše ogroža Slovenijo. Med državami v vzhodni Evropi, kjer so zaznali občuten zaton demokracije, so: Belorusija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Srbija in Slovenija. Še bolj zaskrbljujoče pa je, ko pogledamo seznam držav, ki v zadnjih treh letih najhitreje drsijo v avtokracijo. Tukaj so navedeni: Afganistan, Slonokoščena obala, Tunizija, Mjanmar in Slovenija.

Vse to dodatno potrjuje nujnost tega, da gremo vsi na volitve, kjer upamo končno na možnost demokratičnega določanja. Včeraj se je tudi uradno začela tudi predvolilna kampanja, kar tudi za protestniško gibanje pomeni okrepitev aktivnosti in mobiliziranje ljudi na volitve.

V Protestni ljudski skupščini smo ob tem pripravili podroben pregled leta Janševe strahovlade.

Čeprav je strategija vlade, da nas množično zasipava z vedno novimi aferami, škandali in šokantnimi potezami ter vseskozi računa na strategijo izčrpavanja, prebivalke in prebivalci nismo spregledali dolgega seznama škodljivih potez trenutne vlade. Pred enim letom smo naredili popis teh potez, ki je objavljen tu: Eno leto Janševe vlade: 100 razlogov, zakaj mora pasti.

Nismo in ne bomo pozabili teh dejanj. Danes ponovno izpostavljamo seznam nekaterih najbolj škodljivih potez vlade Janeza Janše, ki jih je izvedla v zadnjem letu. Gre za več kot 100 razlogov, zakaj moramo nujno na volitve. In zakaj moramo glasovati za politiko, ki bo dajala prednost ljudem in okolju, ne pa individualnim in strankarskim interesom ali interesom kapitala.

Seznam vam pošiljamo v priponki in vas pozivamo, da ga preberete in objavite (oz posredujete povezavo) v vaših medijih. NE POZABIMO!

Na današnjem protestu bomo tako izpostavili nekatere najbolj škodljive poteze vlade in hkrati pozvali prebivalke in prebivalce, da se udeležijo volitev. 24. aprila imamo končno možnost demokratičnega odločanja. Zato gremo na volitve. Zagotovili bomo rekordno udeležbo na volitvah. In pokazali Janezu Janši, da v demokratični, svobodni Sloveniji ni prostora za avtokracijo in korupcijo.

Na današnjem protestu bo Andrej Rozman Roza prebral svojo najnovejšo pesem z naslovom: NISO VSI ISTI (v priponki)

Predstavili bomo tudi spletno orodje VOLITVOMAT in končne zaveze strank do 138 zahtev Glas ljudstva.

Se vidimo ob 19h na Trgu republike.

COMMENTS

Wordpress (0)