Joe Biden bi Vladimirja Putina vrgel iz G20, čeprav v anketah večina američanov meni, da ni dovolj “stisnil” Rusije, ki zahodnemu zavezništvu očita, “da namerno podaljšuje konflikt v Ukrajini” – TOPNEWS.si

Joe Biden bi Vladimirja Putina vrgel iz G20, čeprav v anketah večina američanov meni, da ni dovolj “stisnil” Rusije, ki zahodnemu zavezništvu očita, “da namerno podaljšuje konflikt v Ukrajini”

Joe Biden bi Vladimirja Putina vrgel iz G20, čeprav v anketah večina američanov meni, da ni dovolj “stisnil”  Rusije, ki  zahodnemu zavezništvu očita, “da namerno podaljšuje konflikt v Ukrajini”

Po dnevu intenzivne svetovne diplomacije v Bruslju je predsednik Biden dejal, da je treba Rusijo odstraniti iz skupine 20 držav. Če se druge države članice ne strinjajo z izključitvijo, je dejal, bi bilo treba Ukrajini dovoliti sodelovanje.

Med zaporednimi vrhovi z Natom, Skupino 7 in Evropsko unijo so ZDA napovedale tudi nove sankcije, ki so bile tarče več kot 300 poslancev ruskega parlamenta in na desetine obrambnih podjetij, hkrati pa so poskušale omejiti zmožnost Rusije za uporabo zlata. rezerve za podporo svoje valute.

Biden se je tudi zavezal, da bo sprejel 100.000 beguncev iz Ukrajine in prispeval milijardo dolarjev za pomoč evropskim državam pri obvladovanju množice razseljenih Ukrajincev. Glede na anketo večina Američanov meni, da se Biden ni dovolj močno ukrepal  proti Rusiji . Portal Politiko pa se v članku spraušje “Kako zvesti so ukrajinski zahodni prijatelji, v katerem natančno analizira  35 držav glede na njihovo raven skepticizma do Rusiji in gospodarskih povezav.

Združene države so se s sankcijami sicer “znesle” nad Moskvi, čeprav je ameriško gospodarstvo imelo le nekaj neposrednih udarcev zaradi prekinitve vezi z rusko nafto in plinom.

Evropskim vladam ni tako lahko: nekatere so v celoti odvisne od Rusije, da ohrani prižgane luči. Morda bodo potrebni meseci, če ne leta, da se izvedejo velike spremembe v virih goriva kljub ponudbam novih pošiljk tekočega zemeljskega plina iz ZDA in drugod.

Velika razlika je tudi med državami, ki so povezane z Rusijo: nekatere države mejijo na Rusijo ali Ukrajino in kljub tveganju nočejo utišati, druge pa poskušajo ugoditi tako Moskvi kot osi Bruselj/Washington, ugotavlja Politiko.

Rusko zunanje ministrstvo se je odzvalo na včerjašnji  vrh Nata. V izjavi, ki jo je izdala ruska tiskovna agencija Ria, je zapisano, da odločitev o nadaljevanju podpore Kijevu kaže, da si zahodno zavezništvo želi nadaljevanje konflikta. Zahod je zaradi svoje odločitve, da oboroži Ukrajino, ‘pobral grozno letino’, zaradi česar je ukrajinska vlada uporabila silo proti separatističnim enklavam na vzhodu Ukrajine, ki jih podpira Rusija, so sporočili z ministrstva. Rusija je že prej dejala, da se ljudje v separatističnih enklavah soočajo z ‘genocidom’.

Moskva je ostro kritizirale napovedano namestitev štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu zveze Nato. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je zahodnemu zavezništvu očitala, da skuša na vse načine upravičiti nevarno in destabilizirajoče kopičenje sil ter da namerno podaljšuje konflikt v Ukrajini.

“Militarizacija Evrope je zaradi prizadevanj Nata vse hitrejša, zavezništvo pa s tem utrjuje svojo protirusko usmeritev,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Zaharova in dodala, da z obljubami o pošiljanju orožja Ukrajini zavezništvo potrjuje svoj interes za nadaljevanje konflikta.

Voditelji članic zveze Nato so v odziv na rusko vojno v Ukrajini danes v Bruslju potrdili namestitev štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu, in sicer na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji.

Ob že obstoječih štirih bojnih skupinah v baltskih državah in na Poljskem bo imel tako Nato tako osem večnacionalnih bojnih skupin od Baltika do Črnega morja. V Evropi je sicer že 100.000 ameriških vojakov v podporo Natovim prizadevanjem. 40.000 vojakov pa je pod neposrednim Natovim poveljstvom, večinoma na vzhodnem krilu.

Zaharova je članice Nata prav tako obtožila, da zgolj brezvoljno sledijo ZDA, in dodala, da se protiruska histerija vzpodbuja zato, da bi se povečali stroški nakupa orožja, od česar imajo finančne koristi zlasti ZDA.

Poleg tega naj bi Nato prikrival tajne raziskave Američanov na področju biološkega in kemičnega orožja ter neupravičeno obtoževal Rusijo, da načrtuje uporabo orožja za množično uničevanje. Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes objavilo novo poročilo o domnevnih tajnih laboratorijih ZDA v Ukrajini za poskuse z življenjsko nevarnimi patogeni.

Tiskovna predstavnica ministrstva je še dodala, da je bil izredni vrh Nata v Bruslju le “seansa za pranje možganov” ter da ZDA ne morejo prenesti dejstva, da je Rusija država, ki lahko sprejema neodvisne suverene odločitve in vodi neodvisno politiko.

 

COMMENTS

Wordpress (0)