(VIDEO) “Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par…  Zakaj potem živimo in se obnašamo kot jebena manjšina?” – Voditelj “začasno ukinjenega” Studia City Marcel Štefančič na javni tribuni o razmerah na RTV SLO – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par…  Zakaj potem živimo in se obnašamo kot jebena manjšina?” – Voditelj “začasno ukinjenega” Studia City Marcel Štefančič na javni tribuni o razmerah na RTV SLO

(VIDEO) “Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par…  Zakaj potem živimo in se obnašamo kot jebena manjšina?” – Voditelj “začasno ukinjenega” Studia City Marcel Štefančič na javni tribuni o razmerah na RTV SLO

V  prostorih Slovenskega mladinskega gledališča je nocoj potekala javna tribuna o razmerah na Radioteleviziji Slovenija, ki jo organizirata Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije. “Nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci,” je bilo sporočilo novinarjev in delavcev RTV Slovenija, ki pa ga je najbolj slikovito opisal  Marcel Štefančič, voditelj začasno ukinjenega Studia City.

https://twitter.com/PeterGregorcic/status/1506770134811164674

“Naši kriki se slišijo … Na naši strani so kolegi iz drugih medijev, javnost, gledalci in gledalke … Vsi so na naši strani, a vprašanje je, ali smo tudi mi na svoji strani,” se je vprašal in namignil na molčeče dele hiše; najbolj glasni so namreč prav novinarji informativnega programa, ki so tudi najbolj na udaru…. Jaz, ko poslušam in vidim in gledam kaj se dogaja na nacionalki te zadnje mesece, zadnja leta je moja prva je moja prva misel tale: “Jebeno več nas je, kot njih, njih je samo ene par in vemo točno kateri so in ne vem zakaj, kot pravi Nataša Štefe, se po reakcijah ne usedemo. Zakaj se ne usedemo in ko pride not (urednica op. av) in pove: “Goloba ne boste imeli, mi rečemo:  “Imeli ga bomo,  seveda ga bomo imeli”. Nam je bilo rečeno , da ga ne smemo met pa smo ga imeli. Zakaj ostali to ne naredite? Zakaj? Strokovno in profesionalno in ne vem še kako sta dve neprofesionalne ali ne vem kako bi rekel dve neposlovne odločitve so pa zdaj gospod Kadunc bi verjetno lahko knjige pisal kako nestrokovno in kako neposlovno je to, da umikaš oddaje s sporeda, da jih preprosto ni več. Po kakšni logiki, po kakšni stroki, kakšna računica. To bi rekel se dogaja že ves čas zdaj in to traja in traja in to bi rekel počnejo trije štirje ljudje. Nas je več, bistveno več. Zakaj potem živimo in se obnašamo, kot jebena manjšina”.

Vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTVS Helena Milinković je povedala, da so novinarji kolektivno kaznovani, ker javno izpostavljajo nevzdržne razmere pri delu. “Mi smo že nekaj časa na fronti, na kolege se pritiska, delamo v ekstremnih razmerah, v nemogočih pogojih,” je izpostavila na javni tribuni v organizaciji koordinacije in Sindikata novinarjev Slovenije.

Spomnila je, da vodstvo zavoda ob podpori programskega in nadzornega sveta nezakonito kadruje, zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, samovoljno posega v program in ga siromaši ter grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso pogodu. Hkrati programski svet od generalnega direktorja zahteva, da omeji temeljno pravico do sindikalnega delovanja in organiziranja, ki je zagotovljeno tudi z ustavo.

Novičarski portal MMC RTVS, ki je lani praznoval 20 let obstoja, je eden ključnih delov RTVS in za številne edina vstopna točka do vsebin zavoda, a še vedno nima niti odgovornega urednika niti direktorja, pa je opomnila Kaja Jakopič, ki je bila urednica uredništva za nove medije v multimedijskem centru (MMC) pred imenovanjem Igorja Pirkoviča za v. d. urednika.

Tudi na Radiu Slovenija so nezadovoljni s posegi vodstva javnega zavoda v ureditev, ki se nanaša na MMC. Po nedavni spremembi izvedbenega akta o delovanju MMC namreč odgovorni urednik televizijskega informativnega programa za imenovanje in razrešitev urednika uredništva za nove medije v MMC nič več ne potrebuje soglasja odgovornega urednika informativnega in razvojno eksperimentalnega programa Radia Slovenija, ampak zadostuje mnenje tega urednika. Tako je bil Pirkovič lahko imenovan za v. d. urednika brez soglasja z radia, je spomnil odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Režiser Aljaž Bastič je naštel več težav v zavodu, ki bi jih bilo mogoče rešiti brez dodatnih finančnih vložkov. Tako denimo zadnja leta ni mentorstva, pogreša izobraževanje, dolgoročno načrtovanje in raziskave občinstva.

Član programskega sveta RTVS Slavko Splichal, ki ga je v svet imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, glavno odgovornost za ohranjanje javne RTV vidi pri ustvarjalcih oz. zaposlenih. Posamezni deli družbe si sicer lahko prizadevajo za ohranitev RTVS kot javne institucije, a brez odločilne podpore zaposlenih ta boj ne more biti uspešen, je poudaril.

V razpravi sta predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik in direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc, ki je bil generalni direktor RTVS pred aktualnim Andrejem Grahom Whatmoughom, poudarila pomen enotnosti med zaposlenimi. Prav to je bilo po njunih besedah ključno, da je uspelo prizadevanjem novinarjev na STA, ki je bila jeseni zaradi vladnega neporavnavanja obveznosti za javno službo tik pred stečajem.

COMMENTS

Wordpress (0)