(VIDEO) “Diplomatska misija v Kijevu bo na ravni odpravnika poslov in s polnimi pooblastili” – Po zadnjih informacija Slovenija v Kijev pošilja podpolkovnika Boštjana Lesjaka – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Diplomatska misija v Kijevu bo na ravni odpravnika poslov in s polnimi pooblastili” – Po zadnjih informacija Slovenija v Kijev pošilja podpolkovnika Boštjana Lesjaka

(VIDEO)  “Diplomatska misija v Kijevu bo na ravni odpravnika poslov in s polnimi pooblastili” – Po zadnjih informacija Slovenija v Kijev pošilja podpolkovnika Boštjana Lesjaka

Diplomatska misija, ki jo bo Slovenija napotila v Ukrajino, bo delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas urgentnih razmer, ki so tam, je danes dejal premier Janez Janša. Kdo bo odpravnik poslov, ni povedal, dejal je le, da so na poziv dobili več prijav prostovoljcev.

“Vesel sem, da smo takoj, ko smo objavili poziv, dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam,” je Janša odgovoril na vprašanje glede misije v Ukrajini.

Na vprašanje, ali jo bo vodil državni sekretar v njegovem kabinetu Bojan Pograjc, kot so danes poročali mediji, Janša ni odgovoril. Kot poroča portal 24ur.com naj bi naj bi na ministrstvu za zunanje zadeve več dni mrzlično iskali prostovoljca, ki bi bil pripravljen tvegati pot in delo v oblegani prestolnici Ukrajine, a ga med ekipo Anžeta Logarja v Mladiki ni bilo.
Tako se je vlada obrnila na ministrstvo za obrambo in tam našla častnika, podpolkovnika Boštjana Lesjaka, ki je poročen z Ukrajino in Ukrajino zelo dobro pozna. V Kijevu je bil tudi pred nekaj tedni, že po začetku ruske invazije. Začasno naj bi ga premestili v diplomatsko službo, zaposlili na MZZ in z ekipo poslali v Kijev.

Z zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam “na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v zakonu o zunanjih zadevah”.

V zvezi s poročanjem medijev, da naj bi Slovenija v Ukrajino poslala ekipo diplomatov prostovoljcev z ministrstva za obrambo, so na MZZ zapisali, da zakon o zunanjih zadevah ne predvideva “oborožene vojaške diplomatske misije”.

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, ki je bila sicer namenjena predstavitvi projektov v občinah, je Janša še povedal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije EU v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov.

Premier je ob napovedi, da bo v Kijev poslal slovenskega diplomatskega predstavnika, na Twitterju zapisal, da potrebuje “Ukrajina tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru”. “Če vsa EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo,” je dejal in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

Matej Tonin je danes glede špekulacij, da bo v Ukrajino odpotoval  brigadir Slovenske vojske Bojan Pograjc, ki je ta čas državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve dejal: Vesel sem, da imamo na Morsu pogumne ljudi, ki so pripravljeni tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu in celotni Evropi, da pride do miru”. Omenjenega imena ni niti potrdil niti zanikal.

https://twitter.com/vladaRS/status/1506625199919312905

Novinarska konferenca, na kateri bodo premier Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin predstavili izvedene projekte v slovenskih občinah v mandatu vlade in spregovorili o projektih, ki so v teku, ter tistih, ki jih je vlada potrdila in bodo izvedeni v prihodnje v živo.

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)