Se je lastnik Porsche Cayenne z rusko registracijo v Ljubljani “preventivno zaščitil” z nalepko “I stand with Ukraine” (Podpiram Ukrajino) ?- Anže Logar o  tem kako Slovenija izvaja sankcije proti Rusiji  – TOPNEWS.si

Se je lastnik Porsche Cayenne z rusko registracijo v Ljubljani “preventivno zaščitil” z nalepko “I stand with Ukraine” (Podpiram Ukrajino) ?- Anže Logar o  tem kako Slovenija izvaja sankcije proti Rusiji 

Se je lastnik Porsche Cayenne z rusko registracijo v Ljubljani “preventivno zaščitil” z nalepko “I stand with Ukraine” (Podpiram Ukrajino) ?- Anže Logar o  tem kako Slovenija izvaja sankcije proti Rusiji 

Medtem, ko smo na slovenskih cestah  zaradi vojne  v Ukrajini v v preteklem mesecu v glavnem srečevali vozila z ukrajinsko registracijo, pa je na ulicah Ljubljane mogoče zaslediti tudi avtomobile z rusko registracijo.

Tako smo včeraj za Bežigradom opazili vozilo Porsche Cayenne z rusko registracijo, ki se je očitno pred naraščajočo nestrpnostjo, oziroma že kar “rusofobijo,” zaradi ruske invezacije na Ukrajino, ki ga je lastnik “zaščitil” tako, da je prelepil z nalepko “I stand with Ukraine” ali v prevodu “Podpiram Ukrajino”.

Sicer pa je včerja, kot povzema izjave slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja  v Bruslju  MMC vlada sklenila, da bo izvajala sankcije EU-ja proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, konkretno, ko gre za zamrznitev premoženja ruskim predstavnikom po sprejeti noveli zakona o omejevalnih ukrepih, ki je bila v sredo v parlamentu v tretjem branju.

Novela zakona je  bistveno opolnomočila vlado  pri izvajanju teh ukrepov, je povedal minister Anže Logar. EU je zaradi vojne v Ukrajini do zdaj sprejel štiri svežnje sankcij proti Rusiji, med drugim je 685 posameznikov in 14 pravnih oseb kaznoval z zamrznitvijo premoženja.

Na vprašanje, kako ta ukrep izvaja Slovenija in ali obstaja ustrezna pravna podlaga za izvajanje teh sankcij, je minister odgovoril, da so v tem mandatu pripravili novelo zakona o omejevalnih ukrepih, ki je bila v sredo v parlamentu v tretjem branju.

Po dvoletnem usklajevanju je po Logarjevih besedah sprejeta novela, ki bistveno opolnomoči vlado pri izvajanju sankcijskih režimov. “Prejšnja zakonodaja je bila rahlo invalidna,” je dejal minister za zunanje zadeve Anže Logar v Bruslju. Tudi zato se je po njihovih navedbah zgodil primer iranskega pranja denarja v NLB-ju.

Novi zakon to odpravlja in daje organom, kot sta Furs in geodetska uprava, vse pristojnosti, da izvajajo nadzor in da v primeru posameznika ali pravne osebe na kazenskem seznamu EU-ja z nepremičnino v Sloveniji izvedejo plombo na premoženju, je pojasnil Logar na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa po njegovih navedbah zbira vse te informacije kot neke vrste lijak, tako da je na enem mestu zbrano vse, kar so organi ugotovili in izvršili.

Na vprašanje, koliko je v Sloveniji teh sredstev ruskih predstavnikov, ki jih je treba zamrzniti, je minister odgovoril, da konkretnega primera še niso imeli.
Ko bo Furs posredoval prvo informacijo te vrste, minister ne vidi težave, da se ti podatki potem tudi javno objavijo.

Logar je v Bruslju komentiral tudi zamisli o vzpostavitvi sklada, kamor bi se stekal denar, ki je zdaj zamrznjen na računih ruskih oligarhov ali državnih institucij, za poplačilo škode, ki nastaja v članicah ob sprejemanju sankcij proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini. O tem je pred dnevi v Versaillesu govoril premier Janez Janša.

Na vprašanja, ali so ministri razpravljali o tem, ali je to realna možnost in ali je to sploh pravno izvedljivo, je Logar odgovoril, da bi bilo to pošteno, a da je nekaj zakonodajnih oziroma pravnih omejitev.

Posamezne države iščejo rešitev. Nizozemska je predlagala takšen zakon in išče pravno utemeljitev takšnega postopka. Tudi Velika Britanija napoveduje, da bo šla v to smer.

Več takih pozivov je in razmišlja se v smeri, da bi lahko tako poplačali škodo, ki jo Rusija povzroča Ukrajini z bombardiranjem, je po poročanju MMC še povedal Logar.

COMMENTS

Wordpress (0)