Bloombergovo mnenje: “Biden dela ogromno napako, ko misli, da lahko izkrvavi Rusijo, strmoglavi Putina in nakaže Kitajski, da naj drži roke stran od Tajvana” – “Žrtvovanje Ukrajine s strani ZDA in EU, da bi omejili Kitajsko, je velika napaka, ki bo Ukrajino spremenilo v Afganistan, Evropo pa potisnilo v hladno vojno s Kitajsko,” pa dodaja Jože P. Damijan – TOPNEWS.si

Bloombergovo mnenje: “Biden dela ogromno napako, ko misli, da lahko izkrvavi Rusijo, strmoglavi Putina in nakaže Kitajski, da naj drži roke stran od Tajvana” – “Žrtvovanje Ukrajine s strani ZDA in EU, da bi omejili Kitajsko, je velika napaka, ki bo Ukrajino spremenilo v Afganistan, Evropo pa potisnilo v hladno vojno s Kitajsko,” pa dodaja Jože P. Damijan

Bloombergovo mnenje: “Biden dela ogromno napako, ko misli, da lahko izkrvavi Rusijo, strmoglavi Putina in nakaže Kitajski, da naj drži roke stran od Tajvana” – “Žrtvovanje Ukrajine s strani ZDA in EU, da bi omejili Kitajsko, je velika napaka, ki bo Ukrajino spremenilo v Afganistan, Evropo pa potisnilo v hladno vojno s Kitajsko,” pa dodaja Jože P. Damijan

»Jezik, ki ga ljudje govorijo na hodnikih oblasti,« je nekoč opazil nekdanji minister za obrambo Ashton Carter, ” ni ekonomija ali politika. To je zgodovina,” je v analizi, ki jo je objavil Bloomberg zapisal Niall Ferguson.
Niall Campbell Ferguson je škotski zgodovinar. Ferguson piše in predava o mednarodni zgodovini , gospodarski in finančni zgodovini ter britanskem in ameriškem imperializmu .

Znan je po svojih pozitivnih pogledih na Britansko cesarstvo . Nekoč se je ironično označil za “polno plačanega člana neoimperialistične tolpe” po invaziji na Irak leta 2003 . Leta 2004 je bil po reviji Time uvrščen med 100 najvplivnejših ljudi na svetu. Ferguson je napisal in predstavil številne televizijske dokumentarne serije, vključno z The Ascent of Money, ki je leta 2009 prejel mednarodno nagrado Emmy za najboljši dokumentarec Ferguson je bil urednik za Bloomberg Television in kolumnist za Newsweek . Za Bloomberg Opinion je začel pisati kolumno dvakrat na mesec junija 2020.

“Tale analiza, čeprav izpod tipkovnice kontroverznega N. Fergusona, je zelo vredna branja. Žrtvovanje Ukrajine s strani ZDA in EU, da bi omejili Kitajsko, je velika napaka. Ukrajino bo spremenilo v Afganistan, Evropo pa potisnilo v hladno vojno s Kitajsko. Nič od tega ni potrebno,” je na svojem blogu  o omenjenem članku, ki ga povzemamo po Bloombergu  zapisal ekonomist Jože P. Damijan.

V nedavnem akademskem članku sem pokazal, kako res je to po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in bankrotu Lehman Brothers 15. septembra 2008. Oblikovalci politik so pri reagiranju uporabili vse vrste zgodovinskih analogij. “Pearl Harbor 21. stoletja se je zgodil danes,” je pozno v noč napadov v svojem dnevniku zapisal predsednik George W. Bush, da bi navedel le en primer, čeprav so bile v naslednjih dneh potegnjene številne druge vzporednice, od Državljanska vojna do hladne vojne.

Sedem let pozneje sta bila predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke in predsednik newyorške centralne banke Tim Geithner prva člana zveznega odbora za odprti trg, ki sta ugotovila, da brez drastičnih ukrepov tvegata ponovitev Velike depresije. Kakšna zgodovina vpliva na današnje odločitve v Washingtonu, ko se vojna v Ukrajini bliža koncu prvega meseca? Pojavilo se je nekaj namigov.

“Ameriški uradniki so razdeljeni glede tega, koliko je mogoče izkušnje iz posredniških vojn iz hladne vojne, kot je vojna Sovjetske zveze v Afganistanu, uporabiti za trenutno vojno v Ukrajini,” je v soboto za New York Times poročal David Sanger .

Po besedah ​​Sangerja, ki svojega prispevka ne bi mogel napisati brez virov na visoki ravni, Bidenova administracija “skuša pomagati Ukrajini, da zaklene Rusijo v močvirju, ne da bi spodbudila širši konflikt z jedrsko oboroženim nasprotnikom ali odrezala možne poti do deeskalacije … Po navedbah ameriških uradnikov uradniki Cie pomagajo zagotoviti, da se zaboji z orožjem dostavijo v roke preverjenim ukrajinskim vojaškim enotam.

Toda gospod Biden in njegovo osebje trenutno ne vidijo uporabnosti obsežnega prikritega prizadevanja za uporabo vohunske agencije za prevoz orožja, kot so to storile Združene države v Afganistanu proti Sovjetski zvezi v osemdesetih letih.

Ko to pozorno preberem, sklepam, da nameravajo ZDA nadaljevati to vojno. Uprava bo Ukrajincem še naprej dobavljala protiletalske Stingerje, protitankovske Javeline in eksplozivna brezpilotna letala Switchblade . Še naprej bo poskušal prepričati druge vlade Severnoatlantske pogodbe, da dobavijo težje obrambno orožje. (Zadnji predlog ZDA je, da Turčija Ukrajini zagotovi sofisticiran protiletalski sistem S-400, ki ga je Ankara kupila od Moskve le pred nekaj leti. Pričakujem, da bo šel po poti uničenega načrta za poljske lovce MiG.) Washington se bo vrnil k afganistanskemu načrtu oskrbe upornikov po letu 1979 le, če bo ukrajinska vlada izgubila konvencionalno vojno.

Imam dokaze iz drugih virov, ki to potrjujejo. “Edina končna igra zdaj,” je bilo slišati, da je na zasebnem dogodku v začetku tega meseca dejal visoki uradnik uprave, “je konec Putinovega režima. Do takrat bo [Rusija] ves čas, ko bo Putin ostal, država parija, ki nikoli ne bo dobrodošla nazaj v skupnost narodov. Kitajska je naredila veliko napako, ko je mislila, da se bo Putinu izšlo. Videti, da bo Rusija odrezana, ne bo videti kot dober vektor in morali bodo ponovno ovrednotiti os Kitajsko-Rusija. Vse to pomeni, da lahko demokracija in Zahod na to gledata kot na ključni trenutek krepitve.”

Ugotavljam, da visoki britanski osebnosti govorijo podobno. Obstaja prepričanje, da je “prva možnost Združenega kraljestva, da se konflikt podaljša in s tem zakrvavi Putina.” Vedno znova slišim tak jezik. Med drugim pomaga razložiti pomanjkanje diplomatskih prizadevanj ZDA, da bi zagotovile premirje. Pojasnjuje tudi pripravljenost predsednika Joeja Bidena, da Putina označi za vojnega zločinca.

Zdaj sem morda preveč pesimističen. Zelo rad bi delil optimizem Francisa Fukuyame, da “Rusija stremi k popolnemu porazu v Ukrajini.” Tukaj je njegova drzna napoved od 10. marca (tudi tukaj ):

Propad njihovega položaja bi lahko bil nenaden in katastrofalen, namesto da bi se zgodil počasi zaradi vojne izčrpavanja. Vojska na terenu bo dosegla točko, ko je ne bo mogoče niti oskrbeti niti umakniti, in morala bo izhlapela. … Putin ne bo preživel poraza svoje vojske … Ruski poraz bo omogočil “novo rojstvo svobode” in nas izvlekel iz naše frustracije glede propadajočega stanja globalne demokracije. Duh leta 1989 bo živel naprej, zahvaljujoč kopici pogumnih Ukrajincev.

Iz njegovega prenosnika v božja ušesa.

Razumem, zakaj toliko zahodnih opazovalcev temu scenariju pripisuje veliko verjetnost. Ni dvoma, da so ruske invazijske sile utrpele zelo velike žrtve in izgube opreme . Neverjetno je, da je ruski prokremeljski časnik Komsomolskaya Pravda pravkar objavil številke ruskega obrambnega ministrstva, ki kažejo na 9.861 ubitih ruskih vojakov v Ukrajini in 16.153 ranjenih. (Zgodbo so hitro odstranili.) Za primerjavo, 15.000 sovjetskih vojakov je umrlo in 35.000 je bilo ranjenih v 10 letih v Afganistanu.

Poleg tega obstaja veliko dokazov, da je njihova logistika nered , kar ponazarjajo številni oskrbovalni tovornjaki, ki so bili preprosto zapuščeni, ker so jim pnevmatike ali motorji pokvarili. S temi ukrepi se zdi, da Ukrajina zmaguje v vojni, kot sta trdila Phillips O’Brien in Eliot A. Cohen . Zgodovina ponuja tudi številne primere avtoritarnih režimov, ki so se zaradi vojaških obratov dokaj hitro razpadli – pomislite na usode Sadama Huseina in Moamarja Al Gadafija ali argentinsko hunto, ki je napadla Falklande pred skoraj natanko 40 leti.

Res bi bilo čudovito, če bi kombinacija izčrpanosti v Ukrajini in domače finančne krize, ki jo povzročajo sankcije, privedla do Putinovega padca. Vzemi to, Kitajska! Samo poskusite isti trik s Tajvanom – ki nam je, mimogrede, veliko bolj mar kot Ukrajina zaradi vseh tistih neverjetnih polprevodnikov, ki jih izdelujejo v Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Fascinantna stvar te strategije je način, kako združuje cinizem in optimizem. Če pomislite, je arhetipska Realpolitika, ki dovoli nadaljevanje pokola v Ukrajini; sedeti in gledati, kako junaški Ukrajinci “izkrvavijo Rusijo na suho”; razmišljati o konfliktu kot zgolj o podzapletu v drugi hladni vojni, boju, v katerem je Kitajska naš pravi nasprotnik.

Bidenova administracija ne misli le, da dela dovolj za vzdrževanje ukrajinskih vojnih prizadevanj, ampak ne toliko, da bi izzvala Putina na stopnjevanje. Prav tako meni, da dela dovolj, da zadovolji javno mnenje, ki se je močno zbralo za Ukrajino, vendar ne toliko, da bi stalo Američanov življenj, razen nekaj nesrečnih prostovoljcev in novinarjev .

Optimizem pa je domneva, da bo dovoljenje, da se vojna nadaljuje, nujno spodkopala Putinov položaj; in da bo njegovo ponižanje odvračalo Kitajsko. Bojim se, da so te domneve lahko zelo napačne in odražajo napačno razumevanje ustrezne zgodovine.

Podaljševanje vojne ne pomeni le nevarnosti, da bi pustili desetine tisoče Ukrajincev mrtvih in milijone brez strehe nad glavo, ampak tudi, da bi Putinu izročili nekaj, kar lahko doma verjetno predstavi kot zmago. Stave na rusko revolucijo so stave na izjemno redek dogodek, tudi če bo vojna Putinu še naprej šla slabo; če se vojna obrne v njegovo korist, ne bo palačnega udara.

Kar zadeva Kitajsko, menim, da je Bidenova administracija močno zgrešena, ko misli, da bodo njene grožnje s sekundarnimi sankcijami proti kitajskim podjetjem odvrnile predsednika Xi Jinpinga od zagotavljanja gospodarske pomoči Rusiji.

Začnite z vojaškimi razmerami, ki jih zahodni analitiki dosledno predstavljajo v preveč ugodni luči za Ukrajince. Ko pišem, je res, da se zdi, da so Rusi prestavili načrtovano obkroženje Kijeva, čeprav se boji nadaljujejo na obrobju mesta. Toda vojna gledališča, ki jih je treba gledati, so na vzhodu in jugu.

Na vzhodu po mnenju vojaških strokovnjakov, ki jim zaupam, obstaja veliko tveganje, da bodo ukrajinski položaji blizu Donbasa v prihodnjih tednih resno ogroženi. Na jugu se čečenske sile v velikosti bataljona približujejo obleganemu in 80 % uničenemu mestu Mariupol. Ukrajinski branilci nimajo možnosti za oskrbo in prostora za taktični preboj. Skratka, padec Mariupola je morda le nekaj dni stran. To bo posledično osvobodilo ruske sile za dokončanje obdajanja fronte Donbas.

Naslednji veliki cilji na jugu ležijo bolj zahodno: Mikolajev, ki je v notranjosti, severozahodno od Hersona, in potem prava nagrada, zgodovinsko pristaniško mesto Odesa. Zagovornikom ne pomaga, da je petkovo veliko neurje v severnem Črnem morju povzročilo precejšnjo škodo ukrajinski morski obrambi, saj je odstranilo mine.

Tudi v petek so Rusi trdili, da so v boju prvič uporabili hiperzvočno orožje: zračno raketo Kinzhal, s katero so odstranili podzemno skladišče streliva v Deliatynu v zahodni Ukrajini. Enak rezultat bi lahko dosegli s konvencionalno križarsko raketo. Bistvo naj bi bilo spomniti ukrajinske podpornike na izjemno večjo ognjeno moč, ki jo ima Rusija na voljo. Do zdaj je Ukrajino udarilo okoli 1100 izstrelkov. Od kod prihajajo, je še veliko več.

In seveda ima Putin moč – za razliko od Sadama ali Gadafija –, da grozi z uporabo jedrskega orožja, čeprav menim, da mu ni treba narediti več kot samo grožnje, glede na to, da se bo konvencionalna vojna verjetno obrnila v njegovo korist. Naslednji udarec bo, ko bodo beloruske sile napadle zahodno Ukrajino s severa, kar ukrajinski generalštab pričakuje, da se bo zgodilo v prihodnjih dneh in bi lahko ogrozilo dobavo orožja s Poljske.

V vsakem primeru ima Putin druge manj vnetljive možnosti, če se odloči za stopnjevanje. Cyberwarfare je bil doslej pes Sherlocka Holmesa, ki ni lajal. Bidenova administracija je v ponedeljek uradno opozorila zasebni sektor: “Pazite se psa.” Možni so tudi neposredni fizični napadi na infrastrukturo (npr. podmorski kabli, ki prenašajo večino svetovnega digitalnega prometa).

V trenutni zahodni strategiji ne vidim nobenega pravega priznanja, kako hudo bi lahko šla ta vojna za Ukrajino v prihodnjih tednih. Spodbuda za Putina je očitno, da si ustvari močnejši pogajalski položaj, kot ga ima trenutno pred začetkom resnih pogajanj. Ukrajinci so pokazali svoje karte. Zamisel o članstvu v Natu so pripravljeni opustiti; sprejeti nevtralnost; zahtevati varnostna jamstva tretjih oseb; sprejeti omejitve lastnih vojaških zmogljivosti.

Manj jasno je, kje stojijo glede prihodnjega statusa Krima in domnevno neodvisnih republik Doneck in Lugansk. Zdi se očitno, da Putin potrebuje več kot le to, da bi lahko verodostojno trdil, da je zmagal v svoji vojni. Enako očitno se zdi, da Ukrajinci, če verjamejo, da zmagujejo, ne bodo prepustili niti kvadratne milje ozemlja. Nadzor nad obalo Črnega morja bi Putinu dal osnovo, od katere bi zahteval nadaljnje koncesije, zlasti “kopenski most” od Krima do Rusije.

Medtem pa večinoma finančne sankcije, uvedene proti Rusiji, opravljajo svoje predvideno delo in povzročajo nekaj podobnega, kot je vodenje bank po vsej državi in ​​pomanjkanje potrošniškega blaga. Ocene glede obsega gospodarskega krčenja se razlikujejo – morda kar za tretjino, če se spomnimo depresivnih razmer, ki so sledile razpadu Sovjetske zveze leta 1991.

Vendar, dokler države Evropske unije nočejo uvesti energetskega embarga Rusiji, Putinov režim še naprej prejema okoli 1,1 milijarde dolarjev na dan od EU v prejemkih nafte in plina. Še vedno sem skeptičen, da lahko sankcije, kakršne so zdaj uvedene, ustavijo ruski vojni stroj ali strmoglavijo Putina. Zakaj se rubelj prejšnji teden ni še dodatno znižal in se je v primerjavi z evrom celo okrepil ?

Ne pozabite, da lahko obe strani uporabita zgodovino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je mojster umetnosti, ki svoje govore skrbno prilagaja vsakemu nacionalnemu parlamentu, ki ga nagovarja, in dejansko pripoveduje državi za drugo: »Naša zgodovina je vaša zgodovina. Mi smo ti.” Dal je Britancem Churchilla, Nemcem Berlinski zid, Jankom Martina Lutherja Kinga mlajšega, Izraelcem pa holokavst.

Putin uporablja zgodovino na diametralno nasproten način. “Predsednik je popolnoma izgubil zanimanje za sedanjost,” je v nedavnem članku New York Timesa trdil ruski novinar Mihail Zygar . »Gospodarstvo, socialna vprašanja, pandemija koronavirusa, vse to ga jezi. Namesto tega sta on in [njegov svetovalec Jurij] Kovalčuk obsedena s preteklostjo.”

To lahko vidim. Putinova nedavna psevdoznanstveni spisi – o izvorih druge svetovne vojne in »O zgodovinski enotnosti Rusov in Ukrajincev « – potrjujejo zgodovinski preobrat v njegovi misli.

Ne strinjam se z nekdanjim ruskim zunanjim ministrom Andrejem Kozirevom , ki je za Financial Times povedal, da se za Putina in njegove sopotnike »hladna vojna nikoli ni ustavila«. To ni zgodovina, ki Putina zanima. Kot je za Der Spiegel povedal bolgarski politolog Ivan Krastev , je Putin »izrazil ogorčenje, da so aneksijo Krima primerjali s Hitlerjevo priključitvijo Sudetov leta 1938. Putin živi v zgodovinskih analogijah in metaforah. Tisti, ki so sovražniki večne Rusije, morajo biti nacisti. Poleg tega:

Hinavščina Zahoda je postala njegova obsesija in se odraža v vsem, kar počne ruska vlada. Ali ste vedeli, da je v delih svoje izjave o priključitvi Krima skoraj dobesedno vzel odlomke iz razglasitve neodvisnosti Kosova, ki jo je podprl Zahod? Ali da se je napad na Kijev začel z uničenjem televizijskega stolpa, tako kot je Nato leta 1999 napadel televizijski stolp v Beogradu?

Toda takšna nedavna zgodovina je za Putina manj pomembna kot veliko starejša zgodovina ruske imperialne preteklosti. Ta argument sem že navedel tukaj . Nov dokaz, da Putinov projekt ni vstajenje Sovjetske zveze, ampak pogled nazaj na carski imperializem in pravoslavje, je zagotovil njegov govor na fašističnem shodu v petek na glavnem moskovskem nogometnem stadionu. Njena zaključna aluzija na carskega admirala Fjodorja Ušakova, ki si je pridobil sloves z zmagami v Črnem morju, se mi je zdela zlovešča za Odeso.

Tudi Kitajci znajo aplicirati zgodovino na sodobne probleme, a to spet na drugačen način. Medtem ko želi Putin postsovjetsko Rusijo prenesti nazaj v mitologizirano carsko preteklost, Xi ostaja dedič Mao Cetunga in tisti, ki si prizadeva za mesto poleg njega v panteonu kitajske komunistične stranke. V njihovem dvournem pogovoru v petek, glede na branje kitajskega zunanjega ministrstva , je Biden Xi povedal:

Pred 50 leti sta se ZDA in Kitajska odločila za izdajo Šanghajskega sporočila. Petdeset let pozneje so odnosi med ZDA in Kitajsko ponovno prišli v kritičen čas. Kako se bo ta odnos razvijal, bo oblikoval svet v 21. stoletju. Biden je ponovil, da si ZDA ne prizadevajo za novo hladno vojno s Kitajsko; ne namerava spremeniti kitajskega sistema; revitalizacija njenih zavezništev ni usmerjena na Kitajsko; ZDA ne podpirajo “neodvisnosti Tajvana”; in nima namena iskati konflikta s Kitajsko.

Če sodim po Xijevem odgovoru, ne verjame niti eni besedi Bidenovih zagotovil. Kot je odgovoril:

Odnos med Kitajsko in ZDA, namesto da bi se izvlekel iz stiske, ki jo je ustvarila prejšnja ameriška administracija, je naletel na vse večje število izzivov. …

Zlasti … nekateri ljudje v ZDA so poslali napačen signal silam za “neodvisnost Tajvana”. To je zelo nevarno. Napačno ravnanje s tajvanskim vprašanjem bo moteče vplivalo na dvostranske odnose … Neposreden vzrok za trenutne razmere v odnosih med Kitajsko in ZDA je, da nekateri ljudje na strani ZDA niso sledili pomembnemu skupnemu dogovoru, ki sta ga dosegla predsednika. …

Xi je zaključil s kitajskim pregovorom: “Tisti, ki je privezal zvonec na tigra, ga mora sneti.” Naredite to, kar hočete, vendar se mi ni zdelo tako zelo spodbudno tistim v ekipi Biden, ki so potiskali jastrebsko linijo proti Kitajski.

Kitajski jastrebi v administraciji – predvsem Kurt Campbell in Rush Doshi v Svetu za nacionalno varnost – ne marajo izraza “druga hladna vojna”. Toda Doshijeva nedavna knjiga “ The Long Game ” (ki sem jo pregledal tukaj ) je v bistvu priročnik za zadrževanje Kitajske – kar je najbližje temeljnemu članku Long Telegram Georgea Kennana in članku “X” v Foreign Affairs.

In svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan se na preteklem ponedeljkovem maratonskem srečanju s svojim kitajskim kolegom Yangom Jiechijem ni postal priljubljen s tem, da je grozil s sekundarnimi sankcijami proti seznamu kitajskih podjetij, na katere bodo ZDA opazovale znake, da trgujejo z Rusijo. Če imata Benn Steill in Benjamin Della Rocca iz Sveta za zunanje odnose prav, so Kitajci Rusiji že pomagali skriti nekaj svojih deviznih rezerv pred finančnimi sankcijami.

Sodeč po njegovem intervjuju ob koncu tedna v Wall Street Journalu, je član NSC predsednika Donalda Trumpa Matthew Pottinger zdaj več kot zadovoljen, da hladno vojno imenuje s pravim imenom. Strinjam se: invazija Ukrajine v marsičem spominja na invazijo Severne Koreje na Južno Korejo leta 1950.

To bi rekel takole: druga hladna vojna je kot čudna zrcalna podoba prve hladne vojne. V prvi hladni vojni je bila višji partner Rusija, mlajši partner Kitajska – zdaj sta vlogi obrnjeni. V prvi hladni vojni je bila prva vroča vojna v Aziji (Koreja) — zdaj je v Evropi (Ukrajina). V prvi hladni vojni je bila Koreja le prva od številnih soočenj z agresivnimi zastopniki, ki jih podpira Sovjetska zveza – danes bo krizi v Ukrajini verjetno sledile krize na Bližnjem vzhodu (Iran) in Daljnem vzhodu (Tajvan).

Toda obstaja en zelo presenetljiv kontrast. V prvi hladni vojni je administracija predsednika Harryja Trumana lahko vodila mednarodno koalicijo z mandatom Združenih narodov za obrambo Južne Koreje; zdaj se mora Ukrajina zadovoljiti le z dobavo orožja. In razlog za to je, kot smo videli, močan strah Bidenove administracije, da bi Putin lahko eskaliral v jedrsko vojno, če bo ameriška podpora Ukrajini šla predaleč.

Leta 1950 to ni bilo zaskrbljujoče. Čeprav so Sovjeti izvedli svoj prvi atomski poskus 29. avgusta 1949, manj kot leto dni pred izbruhom korejske vojne, niso bili na noben način pripravljeni maščevati, če (kot je priporočil general Douglas MacArthur ) so ZDA uporabile atomske bombe za zmago v korejski vojni.

Zgodovina govori na hodnikih oblasti. Toda govori z različnimi glasovi, glede na to, kje se nahajajo hodniki. Po mojem mnenju – in res bi se rad motil glede tega – Bidenova administracija dela ogromno napako, ko misli, da lahko podaljša vojno v Ukrajini, izkrvavi Rusijo, strmoglavi Putina in nakaže Kitajski, naj drži roke stran od Tajvana.

COMMENTS

Wordpress (0)