Potovanje Morawieckega, Kaczynskega in češkega ter slovenskega premierja (Janše in Fiale op. av.) v Kijev je bilo “kot Leninovo potovanje v oklepnem vlaku, ki ga je financirala Nemčija”, Zelenskemu so obljubljali prijateljstvo – a so “lagali, seveda” – Dimitrij Medvedjev o ekspediciji treh predsednikov v Kijev – TOPNEWS.si

Potovanje Morawieckega, Kaczynskega in češkega ter slovenskega premierja (Janše in Fiale op. av.) v Kijev je bilo “kot Leninovo potovanje v oklepnem vlaku, ki ga je financirala Nemčija”, Zelenskemu so obljubljali prijateljstvo – a so “lagali, seveda” – Dimitrij Medvedjev o ekspediciji treh predsednikov v Kijev

Potovanje Morawieckega, Kaczynskega in češkega ter slovenskega premierja (Janše in Fiale op. av.)  v Kijev je bilo “kot Leninovo potovanje v oklepnem vlaku, ki ga  je financirala Nemčija”, Zelenskemu so obljubljali prijateljstvo – a  so “lagali, seveda” – Dimitrij Medvedjev o ekspediciji treh predsednikov v Kijev

Nekdanji ruski predsednik in premier Dmitrij Medvedjev se je odločil, da objavi daljše pismo “O Poljski” – To je nenavadna mešanica sovjetske in pan-slovanske mitologije s posmehovanjem, hudimi kritikami in prikritimi grožnjami proti Poljski” je na Twitterju zapisal Max Fras, ki je povzel tudi ključne točke zapisa Medvedjev.

Potovanje Morawieckega, Kaczynskega in češkega/slovenskega premierja v Kijev je bilo “kot Leninovo potovanje v oklepnem vlaku, ki ga financira Nemčija”, Zelenskemu so obljubljali prijateljstvo – a  so”lagali, seveda,” je med drugim zapisal Medvedjev.

Naj ob tem spomnimo na slavno potovanje Lenina v zapečatenem vlaku, ki ga je omogočila Nemčija. Februarja 1917 je bil ruski car zaradi protestov po vsej državi prisiljen abdicirati, Rusijo pa je prevzela začasna vlada (Petrograd Sovjet) pod vodstvom Kerenskega. Lenin, ki je bil takrat še vedno v izgnanstvu v Švici si je neznansko želel vrnitve v domovino.
Ker je bila Švica takrat obdana z vojskujočimi se državami je bila le-ta domala onemogočena in šele nemški cesar Viljem II., ki je slutil, da bi Leninova vrnitev pomenila sklenitev predčasnega miru z Rusijo in s tem njeno izločitev iz vojne, mu je pomagal pri njegovih ambicijah. Njega in še nekaj komunistov je zaprl v zapečaten vagon, kjer je Lenin skozi okno presunjen opazoval grozote obubožane Nemčije. 16. aprila je njegov vlak končno prispel na finsko postajo v Sankt Peterburgu, kjer ga je ob spremljavi Marsejeze sprejela navdušena množica.

Vendar se vrnimo k pismu Medvedjeva, ki je med drugim zapisal: “Poljska trpi za “dolgotrajno patološko rusofobijo” in je ne moti njenih stroškov “če je lopa pogorela, naj gori tudi hiša”. Poljska (in poljska propaganda) – najbolj zlobni, vulgarni in kričavi kritiki Rusije – ‘Skupnost političnih idiotov’. Poljska pozablja, da jo je sovjetska armada osvobodila nacistične okupacije – namesto tega je sovjetska “okupacija” enačena z nacizmom – to je lažniva in gnusna retorika Kljub temu v Rusiji ni protipoljskih čustev – ravno nasprotno, Rusi so se odzvali z “izbruhom sočutja in sočutja” na letalsko nesrečo Kaczynskega v Smolensku, Rusija pa je razglasila dan žalovanja v čast žrtvam. Kasneje, med mojimi obiski na Poljskem, sem (Medvedjev)  postal prepričan, da Rusija in Poljska nimata ovir za izboljšanje odnosov (…) Vendar pa poljske elite, ki jih vodi Kaczynski , pod nadzorom ameriških gospodarjev , naredil vse, da bi blokiral pot do normalizacije. Interesi državljanov Poljske so bili žrtvovani zaradi rusofobije do ‘povprečnih politikov’ in njihovih ‘lutkarjev onstran oceana’ z jasnimi znaki senilne norosti (sic!). Odločitev [Poljske], da opusti nakup ruskega plina, nafte in premoga, ter nasprotovanje Severnemu toku 2 sta že povzročila resno škodo gospodarstvu te države. Zdaj bo samo še slabše. Toda zdaj je za vazalne poljske elite veliko pomembneje, da prisegajo na zvestobo svojim vladarjem – ZDA – kot pa pomagati lastnim državljanom, zato bodo nenehno razpečevali ogenj sovraštva do sovražnika – Rusije. Gospodarsko sodelovanje z Rusijo je koristno za Poljake, človeške vezi so nepogrešljive, kulturna in znanstvena izmenjava med rojstnimi kraji Puškina in Mickiewicza, Čajkovskega in Chopina, Lomonosova in Kopernika pa je ključnega pomena”.

Ina koncu veliki finale Medvedjev , ki ga je povzel Max Fras :” in najverjetneje se bodo Poljaki odločili za “pravo” sodelovanje z Rusijo – sami, brez nagovarjanja in pritiska čezmorskih elit, ki trpijo za demenco”.

COMMENTS

Wordpress (0)