“Oskrba z energijo ni filozofsko ali ideološko vprašanje, ampak fizično, matematično” – Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó napovedal veto, če bi EU uvedla sankcije na uvoz ruskega plina – TOPNEWS.si

“Oskrba z energijo ni filozofsko ali ideološko vprašanje, ampak fizično, matematično” – Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó napovedal veto, če bi EU uvedla sankcije na uvoz ruskega plina

“Oskrba z energijo ni filozofsko ali ideološko vprašanje, ampak fizično, matematično” – Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó napovedal veto, če bi EU uvedla sankcije na uvoz ruskega plina

“Vstopili smo v novo dimenzijo vojnega tveganja v Ukrajini, zato moramo sprejeti strožje in jasnejše korake za zagotavljanje miru in varnosti na Madžarskem, kar je v našem nacionalnem interesu,” je v Bruslju dejal madžarski zunanji minister Péter Szijjártó na  srečanju zunanjih ministrov EU, poroča Hungary tuday.

 

“Dogovor o morebitnih sankcijah EU zoper rusko oskrbo z energijo ali o njihovi prekinitvi najverjetneje ne bo dosežen,” je dejal minister po pogajanjih z evropskimi kolegi v Bruslju. Ne bomo podprli sankcij, ki bi lahko ogrozile oskrbo Madžarske z energijo,«
je dejal zunanji minister.

Ponovno je namreć zaživela  ideja o uvedbi sankcij za dobavo energije iz Rusije v Evropo. “Jasno opredeljena skupina” držav članic očitno zagovarja to stališče, medtem ko so ostale države članice manj proaktivne, vendar podpirajo, je dejal Szijjártó. Vendar nekatere države članice, vključno z Madžarsko, na sankcije proti dobavi energije gledajo kot na rdečo črto.

Zunanji minister je svoje evropske kolege pozval, naj v prihodnosti ne dajejo predlogov za omejitev ali prekinitev dobave energije iz Rusije, saj “takšna odločitev ne bi vodila v združitev Evrope”. Nekatere države so odvisne od ruske oskrbe z energijo. Tega ne počnemo iz zabave. Oskrba z energijo ni filozofsko ali ideološko vprašanje, ampak fizično, matematično.

V zvezi z varnostnimi vprašanji je Péter Szijjártó zavrnil opcijo  kopenske misije v Ukrajini? Dejal, da bi lahko bila vprašljiva nova razsežnost tveganj.

Predlogi za vzpostavitev območja prepovedi letenja nad Ukrajino pridobivajo zagon. Druge države članice vse pogosteje predlagajo kopensko misijo, ki jo imenujejo “mirovna misija”.

Zunanji minister je jasno povedal, da bi ohranitev območja prepovedi letenja pomenila zračno vojno, pošiljanje vojakov v Ukrajino kot mirovne sile pa bi tvegalo tudi vojno.

https://twitter.com/panyiszabolcs/status/1505972557605789696

Temu se moramo izogibati. Interes Madžarske je jasen: Madžarska se želi izogniti tej vojni, držali se bomo skupnega stališča Nata in zavračali predloge, ki tvegajo zračno vojno ali daljšo vojno na terenu.
Szijjártó je dejal, da je treba storiti vse, da zagotovimo, da Nato ne postane bojna stran in da vojna ne sega onkraj ukrajinskih meja.

“Madžarska vlada prispeva k podvojitvi proračuna Evropskega mirovnega sklada in dobava orožja iz držav članic EU ni blokirana, vendar Madžarska ne dobavlja orožja Ukrajini in smrtonosno orožje ne sme prečkati države,” je ponovil minister.

Glede beguncev je Szijjártó dejal, da čeprav mnogi priznavajo prizadevanja Madžarske in Poljske, sta prav ti dve državi prikrajšani za sredstva EU.

COMMENTS

Wordpress (0)