Britanski premier Boris Johnson, ki pravi, “da se Putin ne bo ustavil Ukrajini”, je bil v noči invazije na Ukrajino na zbiranju donatorskih sredstev za konzervativno stranko z rusko donatorko Ljubo Černuhin – TOPNEWS.si

Britanski premier Boris Johnson, ki pravi, “da se Putin ne bo ustavil Ukrajini”, je bil v noči invazije na Ukrajino na zbiranju donatorskih sredstev za konzervativno stranko z rusko donatorko Ljubo Černuhin

Britanski premier Boris Johnson, ki pravi, “da se Putin ne bo ustavil Ukrajini”, je bil v noči invazije na Ukrajino na zbiranju donatorskih sredstev za konzervativno stranko z rusko donatorko Ljubo Černuhin

“Zmagovalni Putin se ne bo ustavil v Ukrajini in konec svobode v Ukrajini bo ugasnil vsako upanje na svobodo v Gruziji in nato v Moldaviji – pomenil bo začetek nove dobe ustrahovanja po vsej vzhodni Evropi, od Baltsko do Črnega morja,” je včeraj dejal britanski premier  B. Johnson

https://twitter.com/Civis_Brasiliae/status/1505337542832443392

Kot poroča The Sunday Times  je bil Boris Johnson v  na noč invazije na Ukrajino na zbiranju sredstev  za torijce  z vsaj enim  ruskim donatorjem in sicer ženo nekdanjega ruskega finančnega ministra Lubov Černuhin.  Johnson se je v noči, ko je Putin začel  invazijo na Ukrajino, udeležil večerje  za zbiranje sredstev za konservativno stranko.

Premier je imel kratek govor na dogodku v središču Londona, ko je postalo jasno, da je ruska invazija neizbežna, gostom naj bi povedal, da mora oditi zgodaj, da se spopade s krizo. Dogodek se je začel 23. februarja okoli 20. ure in je potekal v Spencer House, stavbi, ki je le  kilometer od Downing Streeta,

Dogodek naj bi se zgodil,  kljub dnevom ponavljajočih se opozorilom – vključno s strani Johnsona osebno –, da  je invazija zdela neizbežna, in le nekaj ur preden je Vladimir Zelenski ime nagovor,  zadnji poskus, da bi preprečil vojno.

In kdo je Lljuba Černuhin. Ljuba Černuhin (rojena Golubeva)  je nekdanja investicijska bančnica , rojena v ZSSR . Je največja politična donatorka v britanski zgodovini, saj je Konservativni stranki podarila več kot 2 milijona funtov.

Černuhinova je kot najstnica  zapustil ZSSR in odšla v ZDA. Izobraževala se je na vzhodni obali ZDA, magistrirala na NYU Stern School of Business . Chernukhinova se je preselila v Združeno kraljestvo leta 1999. Njena kariera investicijske bančnice je vključevala vloge v več večjih mednarodnih bankah, vključno z ameriškim JP Morgan in nizozemskim ABN Amro .Poleg svojega filantropskega dela, je Ljuba Černuhin delovala kot vlagateljica v kapitalu in je navedena kot direktorica britanskega nepremičninskega podjetja Capital Construction And Development Ltd.

Leta 2007 se je poročila z Vladimirjem Černuhinom , nekdanjim namestnikom ministra za finance v vladi Mihaila Kasjanova in nekdanjim predsednikom ruske državne razvojne korporacije Vnesheconombank .

Leta 2004 je bil Vladimir prisiljen pobegniti v Združeno kraljestvo iz Rusije, potem ko je predsednik Putin razrešil premierja Kasjanova in začel kampanjo nadlegovanja njegovih sodelavcev. Med rusko-ukrajinsko krizo 2021–2022 je Černuhin kot odziv na rusko invazijo na Ukrajino javno obsodil “vso rusko vojaško agresijo v Ukrajini” in pozval k “najstrožjim možnim sankcijam proti Putinovemu režimu in njegovim podpornikom”.

Černuhinova  je član svetovalnega odbora konservativne stranke za pomembne donatorje. V preiskavi iz februarja 2022 je časnik Times trdil, da je Černuhinova večkrat lobirala vladne ministre “proti dvigu davčne obremenitve posameznikov z visoko neto premoženjem” in poslal ministrom raziskave Ernsta in Younga “o pomenu ultra bogatih za celotnega gospodarstva” medtem ko je član svetovalnega odbora.

Večina Černuhinih donacij Konservativni stranki je prišla po tem, ko je njenemu možu ruski milijarder in zaveznik Vladimirja Putina Sulejman Kerimov leta 2016 prek offshore podjetja dal 8 milijonov dolarjev .

 

COMMENTS

Wordpress (0)