(VIDEO) “Sprašujem se ali bodo zdaj prišli računi tudi za naboje s solzivcem in za vodo iz vodnega topa. Morda. Naj spomnim, da je na ta način ravnala policija v šestojanuarski diktaturi kraljevine Jugoslavije, ki je svojcem zaračunavala krogle za usmrčene politične aktiviste” – Milan Kučan o računu Jaši Jenullu za organiziranje protestov – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Sprašujem se ali bodo zdaj prišli računi tudi za naboje s solzivcem in za vodo iz vodnega topa. Morda. Naj spomnim, da je na ta način ravnala policija v šestojanuarski diktaturi kraljevine Jugoslavije, ki je svojcem zaračunavala krogle za usmrčene politične aktiviste” – Milan Kučan o računu Jaši Jenullu za organiziranje protestov

(VIDEO)  “Sprašujem se ali bodo zdaj prišli računi tudi za naboje s solzivcem in za vodo iz vodnega topa. Morda. Naj spomnim, da je na ta način ravnala policija v šestojanuarski diktaturi kraljevine Jugoslavije, ki je svojcem zaračunavala krogle za usmrčene politične aktiviste” – Milan Kučan o računu Jaši Jenullu za organiziranje protestov

Na okroglem, že stotem petkovem kolesarskem protivladnem protestu na Trgu republike je zbranim sinoči govoril nekdanji predsednik Milan Kučan, pozdravil jih je, kot je rekel, na “Trgu svobode”.

“Danes je poseben dan, vesel sem, da sem lahko med vami. Bili ste prvi, ki ste zaznali in  obsodili zločinsko in z ničem neupravičjivo Putinovo agresijo na Ukrajino. Prav je, da to obsodbo ponovimo tudi danes dokler ne utihne orožje se ne konča neizmerno trpljenje ljudi in njihov beg v neznano. Dokler nad nasiljem ne prevlada razsodnost in vsaj kanček človečnosti, ki jo morda še zmerja premorejo tisti , ki so to nerazumno vojno začeli. Tudi zato zaslužite čestitke ob nocojšnjem ljubileju kolesarskega protestnega gibanja”.

“Obramba svobode in demokracije se začne doma in ne na bojnih prizoriščih v tujini”, je nedvoumno reagiral na pot premierja Janeza Janše v Kijev ta teden.

Vlada je po Kučanovih besedah svoje razumevanje dialoga in zagotavljanja ustavnih svoboščin demonstrirala s pendreki in robokopi. Zdaj pa od policije prihajajo drastični računi – za “storitve”, ki jih protestniki niso naročili niti potrebovali.

Po Kučanovih besedah petkovi protestniki s svojimi shodi oblikujejo vizijo Slovenije kot demokratične, pravne evropske države. “Slovenija potrebuje spremembe in tudi novo energijo zanje,” je poudaril. Sedanja vlada pa da ruši temelje demokracije.

“Sto petkovih večerov, nekaj sem jih preživel z vami, je tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da bi vas utišala. Tako ravna oblast, ki prezira svoje državljane. To je tudi razlog, da ni prepoznala, da s protesti niste izražali zgolj svojega nestrinjanja s stranpotmi vlade. S sramoto, kot ste jih poimenovali. Niste zgolj protestirali, storili ste več. Ob zavračanju številnih nedemokratičnih odklonov v vladnih potezah ste kot aktivni državljani oblikovali svoje predstave, kakšna naj bosta družba in država, v kateri želite živeti,” je povedal protestnikom.

Sedanja vlada je po Kučanovih besedah “svoje razumevanje dialoga in zagotavljanja ustavnih svoboščin demonstrirala s pendreki in robokopi”.

Zdaj pa od policije prihajajo drastični računi – za “storitve”, ki jih protestniki niso naročili niti potrebovali. Med drugim, je rekel Kučan, za miroljubno branje členov slovenske ustave o človekovih pravicah. Tu, pred parlamentom, ki je prvi dolžan braniti ustavo.

“Tisti peščici upornikov bi težko rekli zborovanje, pa vendar jih je policija nasilno trpala v marice. Verjetno zato, ker njeno vodstvo meni, da je branje ustave prekršek.” Nekdanji predsednik republike je to primerjal celo z represijo šestojanuarske diktature v stari Jugoslaviji. “Sprašujem se ali bodo zdaj prišli računi tudi za naboje s solzivcem in za vodo iz vodnega topa. Morda. Naj spomnim , da je na ta način ravnala policija v šestojanuarski diktaturi kraljevine Jugoslavije, ki je svojcem zaračunavala krogle za usmrčene politične aktiviste,” je dejal Milan Kučan o računu Jaši Jenullu za organiziranje protestov

Res gre v Sloveniji za “žalosten odklon od zavez, ki smo jih sprejemali pred 30 leti”, ko smo ustanavljali svojo državo, je poudaril.

Prijatelji prepričan sem , da boste s svojim aktivizmom nadaljevali. Slovenija potrebuje spremembe in potrebuje tudi novo energijo  zanje.Obramba svobode in demokracije se začne doma in ne na bojnih prizoriščih v tujini. Kaže se v spoštovanju  ustave in zakonov, kaže se v spoštovanju državljanov in njihovih vrednot zapisanih v temeljnih listinah Slovenije in EU. Samo zavzemanjem za demokracijo doma daje verodostojnost in moralno legitimnost  zavzemanje za svobodo in demokracijo v Evropi in v svetu, ” je  med drugim dejal Kučan si čimer  je nedvoumno reagiral na pot premierja Janeza Janše v Kijev ta teden.

 

COMMENTS

Wordpress (0)