Scholz in Putin na vroči liniji – Scholz, ki je bil pobudnik pogovora, je ruskega predsednika pozval k premirju v Ukrajini in zahteval diplomatske rešitve – TOPNEWS.si

Scholz in Putin na vroči liniji – Scholz, ki je bil pobudnik pogovora, je ruskega predsednika pozval k premirju v Ukrajini in zahteval diplomatske rešitve

Scholz in Putin na vroči liniji – Scholz, ki je bil pobudnik pogovora, je ruskega predsednika pozval k premirju v Ukrajini in zahteval diplomatske rešitve

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem ukrajinske oblasti obtožil, da izvajajo vojne zločine ter zavirajo pogajanja, a obenem zatrdil, da je Moskva pripravljena iskati rešitve. Kremelj je medtem za opoldne napovedal srečanje sveta za nacionalno varnost, ki mu bo sledil Putinov nagovor sodržavljanom.

Po Putinovem telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem so iz Kremlja sporočili, da si režim v Kijevu na vse načine prizadeva zavirati pogajanja z Moskvo o prekinitvi sovražnosti ter zato nastopa z vse bolj nerealnimi predlogi. “Kljub temu je ruska stran pripravljena še naprej iskati rešitve v skladu s svojimi znanimi načelnimi pristopi.

Putin je v pogovorih s Scholzem še opozoril na napade ukrajinskih sil na vzhodu države, med drugim na civiliste v mestih Doneck in Makevka, ki so terjali veliko število žrtev in predstavljajo “vojne zločine”, ki pa jih je Zahod spregledal.

Ob tem je poudaril, da si ruske enote po najboljših močeh prizadevajo rešiti civiliste, tudi prek varnih koridorjev, so sporočili iz Kremlja in dodali, da so samo v četrtek iz jugovzhodnega mesta Mariupolj evakuirali približno 43.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Scholz, ki je bil pobudnik pogovora, je ruskega predsednika pozval k premirju v Ukrajini in poudaril, da je treba čim prej doseči napredek pri iskanju diplomatske rešitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Scholz je sicer v četrtek zvečer na nekem javnem dogodku izjavil, da ruski narod ni bil tisti, ki je sprejel usodno odločitev o napadu na Ukrajino. “Ta vojna je Putinova vojna”, je ocenil Scholz, zaradi česar so ga v Kijevu že kritizirali. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je danes na družbenem omrežju Telegram zapisal, da gre za razlikovanje, ki je v Evropi pogosto, a je napačno, saj je večina Rusov vojno podprla.

Kremelj je sicer za danes opoldne napovedal srečanje Putina s predstavniki sveta za nacionalno varnost. “V naslednji uri se bo predsednik operativno sestal s stalnimi članicami Varnostnega sveta,” je napovedal Peskov. Po poročanju ruske državne televizije namerava Putin po srečanju s predstavniki sveta za nacionalno varnost nagovoriti sodržavljane.

Putin se bo danes zvečer po telefonu pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)