(VIDEO) Čeprav v vojni ni zmagovalca, ampak so samo žrtve se v nekaterih zahodnih medijih razkriva vsa hipokrizija po kateri so nekatere vojne pravične druge pa ne – Tako je recimo angleški The Ekonomist v invaziji Rusije proti Ukrajini “prvič odkril negativne plati vojne” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Čeprav v vojni ni zmagovalca, ampak so samo žrtve se v nekaterih zahodnih medijih razkriva vsa hipokrizija po kateri so nekatere vojne pravične druge pa ne – Tako je recimo angleški The Ekonomist v invaziji Rusije proti Ukrajini “prvič odkril negativne plati vojne”

(VIDEO) Čeprav v vojni ni zmagovalca, ampak so samo žrtve se v nekaterih zahodnih medijih razkriva vsa hipokrizija po kateri so nekatere vojne pravične druge pa ne – Tako je recimo angleški The Ekonomist v invaziji Rusije proti Ukrajini “prvič odkril negativne plati vojne”

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj označil ruskega predsednika Vladimirja Putina za vojnega zločinca. Med dogodkom v Beli hiši je pritrdilno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je Putin vojni zločinec zaradi napada na Ukrajino in tega, kar tam počne ruska vojska.

Na Bidnovo izjavo so se zvečer  že odzvali v Kremlju. “Menimo, da je takšna retorika nesprejemljiva in neodpustna s strani vodje države, katere bombe so ubile na stotine tisočev ljudi po vsem svetu,” je  dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

ZDA se zavzemajo za kaznovanje vojnih zločincev po svetu, včasih tudi lastnih državljanov. Po tej izjavi po oceni političnih analitikov normalizacija odnosov s Putinom vsaj v času Bidnove vlade, kot kaže, ne bo možna.

Na družbenih omrežjih pa so se pojavila vprašanja  kako bi potem  imenovali ameriške predsednike, Carterja, Clintona, Georga H.W Buska, Georga W Busha in Baracka Obamo, ki so v svojih mandatih začeli številne vojne po svetu. Čeprav je invazija Rusije n Ukrajino vredna obsodbe, saj gre za napad na suvereno državo, pa je zanimivo, da so zahodni mediji,  med njimi  recimo angleški The  Economist “prvič” negativno prikazali vojno v Ukrajini medtem, ko so na naslovnicah do sedaj vedno predstavili pozitivne strani vojn, ki  so jih same ali  skupaj z zavezniki začele ZDA.

 

 

Medtem je Bidnov predhodnik Donald Trump, ki je sprva izražal navdušenje nad Putinovim vdorom v Ukrajino, nekoliko omilil svojo retoriko. Ruskega predsednika ne hvali več, ga pa doslej tudi ni kritiziral zaradi napada na Ukrajino pa se na družbenih omrežjih pojavljajo vprašanja kako bi imenovali  predsednike ZDA, ki so začeli različne vojen po svetu. Eden od predlogov je, da bi jih poimenovali “usmiljeni angeli”.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je  danes poslance Evropskega parlamenta danes pozval, naj ruskega predsednika Vladimirja Putina prepoznajo za “vojnega zločinca”. Pozval je tudi k povečanju pomoči Ukrajini v orožju.

Reznikov je v pogovoru z evropskimi poslanci opozoril na grozodejstva Rusije v Ukrajini in zločine nad civilisti. “To ni samo vojna. To je državni teror. Redna vojska agresorja zavestno uničuje civilno prebivalstvo,” je dejal članom parlamentarnega odbora za zunanje zadeve ter pododbora za varnost in obrambo, ki jih je nagovoril prek video povezave.

Reznikov je poslance Evropskega parlamenta pozval, “naj prepoznajo, da je Putin vojni zločinec, kot so to storile ZDA”. Tako je namreč Putina v sredo označil ameriški predsednik Joe Biden.

Ukrajinski minister je tudi opozoril na grozljiv napad na južno pristaniško mesto Mariupolj in bombardiranje gledališča, kjer naj bi se skrivalo več kot tisoč žensk in otrok. V treh tednih ruske invazije na Ukrajino je bilo po njegovih besedah v državi uničenih več kot 400 šol, 110 bolnišnic in tisoč stanovanjskih poslopij po državi.

Pri tem je EU pozval k povečanju pomoči v orožju, med drugim protitankovskega in protiletalskega orožja ter drugih sredstev za boj proti agresorju. Pozval je tudi k dodatni finančni pomoči za Ukrajino “zelo hitro”.

Zavzel se je še za vzpostavitev območja prepovedi preletov nad Ukrajino, saj brez tega “izgubljamo vse več življenj” in tudi vse več denarja, ki bo potreben kasneje za obnovo Ukrajine.

COMMENTS

Wordpress (0)