(V ŽIVO) Civilna družba v akciji – Iniciativa Glas ljudstva predstavlja novo orodje za volivce in volivke – Volitvomat – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Civilna družba v akciji – Iniciativa Glas ljudstva predstavlja novo orodje za volivce in volivke – Volitvomat

(V ŽIVO) Civilna družba v akciji – Iniciativa Glas ljudstva predstavlja novo orodje za volivce in volivke – Volitvomat

Potem, ko je včeraj Inštitut 8. marec  v DZ vložil pobudo za začetek zbiranja podpisov državljanov v podporo predlogu zakona, s katerim želijo odpraviti nekatere ukrepe oblasti, sprejete v zadnjih dveh letih, danes na sceno stopa inciativa Glas ljudstva, ki predstavlja “novo orodje za volivce in volivke – Volitvomat”.

Spletno orodje Volitvomat omogoča volivkam in volivcem, da preverijo, v kolikšni meri imajo podobne poglede na zahteve kot posamezne politične stranke. Na sodelovanje v projektu se je zaenkrat odzvalo 11 političnih strank, s spletnim orodjem pa želijo spodbujati volilno udeležbo, so danes povedali predstavniki iniciative Glas ljudstva.

Posamezniki lahko v Volitvomatu izrazijo svoje stališče glede 41 zahtev, na koncu pa prejmejo rezultat, ki jim pokaže, v kolikšni meri se njihova politična prepričanja skladajo s stališči strank, oziroma katera stranka je na vprašanja največkrat odgovorila enako. Na koncu si lahko posameznik ogleda tudi obrazložitve odgovorov, ki so jih napisale same stranke, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan.

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je povedala, da želijo s projektom razbiti mit, da so vse stranke iste, in da lahko preko spletnega orodja vsak volivec med strankami najde tisto, ki mu je najbolj vrednostno blizu. V sklopu projekta bodo 19. marca pričeli s potujočim festivalom demokracije Mi bomo odločali: Gremo volit!, na katerem bodo obiskali 12 krajev po Sloveniji.

Mlade želijo spodbujati k udeležbi na volitvam z dogodkom Volitve? A to se še hod?, na katerem bodo 23. marca v Hiši Evropske unije v obliki delavnice mladim predstavljali volitve in njihov pomen.

Jaša Jenull iz Protestne ljudske skupščine pa je pozval na udeležbo dogodka na Trgu republike 15. aprila, kjer bodo posamezniki lahko postavili vprašanja predstavnikom političnih strank. Jenull je izpostavil, da bodo na dogodek povabljeni predstavniki vseh strank, njihova udeležba pa bo po njegovem mnenju pokazala njihovo pripravljenost na soočenje z ljudmi. Spodaj prilagamo sporočilo Glas ljudstva:

Danes smo na novinarski konferenci predstavili prihajajoče aktivnosti iniciative Glas ljudstva v predvolilnem času in novo orodje za volivke in volivce Volitvomat, s katerim želimo prispevati k čim boljši informiranosti pred volitvami.

Ker je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi, si Glas ljudstva prizadeva letos doseči rekordno volilno udeležbo ter v središče predvolilnega časa umestiti vsebinsko razpravo o demokratični, zeleni in pravični družbi. Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo.

Da se bodo volivke in volivci lažje odločili, komu zaupati svoj pomemben glas na volitvah, smo pripravili preprosto spletno orodje: VOLITVOMAT. Odgovori političnih strank na zahteve Glas ljudstva so namreč pokazali, da imajo politične stranke zelo različne programske usmeritve. Zato smo prepričani, da v široki paleti strank, ki bodo sodelovale na državnozborskih volitvah, imamo volivci izbiro in da vsak lahko najde tisto, ki mu je vrednotno blizu. Želimo razbiti mit, da so vsi isti. A naš glas šteje samo, če ga na volitvah oddamo!

Posebej bomo k volilni udeležbi nagovarjali tudi tiste, ki bodo letos lahko glasovali prvič: mlade volivke in volivce. V sodelovanju z mladinskimi organizacijami pripravljamo zanje dogodek Volitve? A to se še hod’? , ki se bo odvil 23. marca v Hiši Evropske unije. Skupaj z njimi bomo razpravljali o pomenu volilne udeležbe ter razbijali mite o volitvah. Vse mlade in mlade po srcu bomo dodatno povabiili še na Predvolilno rolanje 15. aprila v Cukrarno.

To soboto se prvič odpravljamo v mesta in na trge po celi Sloveniji, kjer bomo spodbujali ljudi, naj se udeležijo volitev in tam glasujejo informirano ter na podlagi vsebine. V 12 krajih po celi Sloveniji bomo organizirali Potujoči festival demokracije. Na festivalu ‘Mi bomo odločali: Gremo volit!’ bomo z raznolikimi aktivnostmi v središčih slovenskih mest opozarjali na pomen volilne udeležbe, predstavljali Volitvomat, kaj pojedli, poslušali glasbo, se pogovarjali o pomenu volitev, sodelovali v razpravi o pomenu demokracije in še kaj.

To soboto pričenjamo s Potujočim festivalom demokracije: »MI BOMO ODLOČALI: GREMO VOLIT!« . V 12 krajih po Sloveniji bomo spodbujali množično in vsebinsko dobro informirano udeležbo na volitvah. Z raznolikimi, resnimi in zabavnimi aktivnostmi, bomo v središčih mest opozarjali na velik pomen množične volilne udeležbe, predstavili bomo, kako deluje Volitvomat, se pogovarjali o demokraciji, pri tem pa kaj dobrega pojedli, se družili, poslušali glasbo in še kaj.

Obiskali bomo:

19. marec

CELJE – 10:00 – 13:00 – pred občino (Trg Celjskih knezov)

SLO. KONJICE – 15:00 – 18:00 – tržnica

26. marec

BREŽICE – 10:00 – 13:00 – tržnica

TRBOVLJE – 15:00 – 18:00 – pred Delavskim domom

27. marec

NOVO MESTO – 14:00 – 17:00 – Glavni trg

2. april

KRANJ – 10:00 – 13:00 – Glavni trg

JESENICE – 15:00 – 18:00 – pred gledališčem Toneta Čufarja

9. april

IZOLA – 10:00 – 13:00 – Lonka

POSTOJNA – 15:00 – 18:00 – Titov trg

16. april

PTUJ – 10:00 – 13:00 – tržnica

MARIBOR – 15:00 – 15:00 – Trg svobode

22. april

LJUBLJANA – 19:00 – Trg Republike

 

Že včeraj pa so v Inštitutu 8. marec vložili v proceduro zakon s katerim  odpraviti ukrepe oblasti.

2022-03-16-tiskovna konferenca (1)

Predlog zakon o tako imenovani “dejanšizaciji”  obsega enajst sprememb, ki jih sprejela vlada Janeza Janše, so na novinarski konferenci sporočile predstavnice Inštituta 8. marec.

V Inštitutu 8. marec so pojasnili, da želijo odpraviti ukrepe oblasti, ki so bili v veliki meri sprejeti po hitrih postopkih in brez upoštevanja mnenja strokovnjakov, povečevali pa so neenakost in vpliv politike ter uničevali temelje pravne države.

“Ljudi smo pozvali, da nam pošljejo svoje predloge, in jih združili z našimi ter pripravili svoj predlog zakona, s katerimi želimo odpraviti nekatere najhujše zakonske spremembe, ki so bile sprejete v mandatu te vlade,” je izpostavila direktorica inštituta Nika Kovač.

Odpraviti želijo spremembe, ki so bile narejene na različnih področjih, pri čemer so navedli področje sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanje v policiji, izključevanje nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z okoljem, iz postopkov obravnave okoljske problematike, zagotovitev pravne podlage za Uber, povečan vpliv odločanja ministra za kulturo na področju kulturnih programskih in projektnih razpisov ter posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk.

Kot so dodali, pa veliko ukrepov, sprejetih v zadnjih dveh letih, v ta zakon ni vključenih, saj zahtevajo celostno ureditev določenega področja.

V Inštitutu 8. marec so še pojasnili, da so za zbiranje podpisov v podporo predlogu zakona vzpostavili močno terensko mrežo prostovoljcev po vsej Sloveniji. Da bo predlog zakona obravnavan v DZ, morajo namreč zbrati vsaj 5000 overjenih podpisov, a verjamejo, da jih bodo zbrali veliko več.

Poudarili so še, da predlog zakona družbi služi kot kompas, koga podpreti na aprilskih volitvah. O tem, ali bo zakon sprejet ali ne, pa bodo odločali poslanci in poslanke novega sklica DZ. Od političnih strank so sicer člani inštituta že zahtevali, da se do posameznih predlogov opredelijo.

Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva, na kateri bodo med drugim predstavili novo orodje za volivce in volivke – Volitvomat.

 

COMMENTS

Wordpress (0)