(VIDEO) Svetovni mediji kljub temu, da Janša, Morawiecki in Fiala za potovanje k Zelenskemu, kot izpostavlja New York Times naj ne bi prejeli blagoslova Bruslja, izpostavljajo pogum, pa tudi simboliko obiska v Kijevu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Svetovni mediji kljub temu, da Janša, Morawiecki in Fiala za potovanje k Zelenskemu, kot izpostavlja New York Times naj ne bi prejeli blagoslova Bruslja, izpostavljajo pogum, pa tudi simboliko obiska v Kijevu

(VIDEO) Svetovni mediji kljub temu, da Janša, Morawiecki in Fiala  za potovanje k Zelenskemu, kot izpostavlja New York Times naj ne bi prejeli blagoslova Bruslja, izpostavljajo pogum, pa tudi simboliko obiska v Kijevu

Sinoči   malo pred 23. uro pa je Janša na  na svojem Facebook profilu  objavil delni posnetek srečanja in ob njem zapisal: »Hvala vam, ne da samo branite vašo domovino in Evropo, ampak ker branite evropske vrednote in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo slavili.«

 

 

Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za “ta močan znak podpore”. “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,” je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Na novinarski konferenci po srečanju, ki so jo prenašali po Twitterju, so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

“Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji,” je med drugim dejal Janša. Kot je dodal, ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. “Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali,” je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

“Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (…) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je še povedal Janša.

https://twitter.com/vladaRS/status/1503996187652902926

 

Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU “občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira”.

Smihal je v svoji objavi tudi navedel, da premieri prihajajo v imenu Evropskega sveta, vendar so uradniki EU navedli, da trojica predsednikov za potovanje ni prejela blagoslova Bruslja, piše New York Times . Nekatere države članice naj bi za potovanje izvedele nekaj minut preden so ga objavile poljska, češka in slovenska vlada. Morawiecki je menda predlagal potovanje v Kijev  že prejšnji teden v Versaillesu na srečanju voditeljev držav članic, vendar potovanje v Kijev naj ne bi bilo uradno.

https://twitter.com/DaveKeating/status/1503715624043925504

Mnogi menijo, da bi njihov obisk lahko pripeljal do obljub, ki jih ni mogoče izpolniti, kot je pospešeno članstvo Ukrajine v EU, a hkrati poudarjajo pogum treh voditeljev v EU. Številni svetovni mediji, ki so pisali o obisku predsednikov vlad Poljske, Češke in Slovenije, poudarjajo pogum, pa tudi simboliko prihoda v vojno raztrgani Kijev. “Evropa v svojem najboljšem stanju,” je sklenil nemški tabloid Bild .

 

COMMENTS

Wordpress (0)