Zelenski: “Treba je priznati, da Ukrajina ne more v Nato…. To je resnica in treba jo je sprejeti” – TOPNEWS.si

Zelenski: “Treba je priznati, da Ukrajina ne more v Nato…. To je resnica in treba jo je sprejeti”

Zelenski: “Treba je priznati, da Ukrajina ne more v Nato…. To je resnica in treba jo je sprejeti”

“Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v torek izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Zadovoljen sem, da naš narod začenja razumevati, da se moramo zanesti sami nase,” je dodal.

»Jasno je, da Ukrajina ni članica Nata; to razumemo. … Že leta smo slišali za navidezno odprta vrata, a smo že slišali, da tja ne bomo vstopili, in to so resnice in jih je treba priznati,« je dejal Zelensky med govorom pred vodji združenih ekspedicijskih sil (JEF). ).

Morebitno članstvo Ukrajine v Natu je bila točka spora in eden od razlogov, s katerimi je Rusija upravičila svojo invazijo. Od ruske priključitve Krima leta 2014 je Ukrajina postala prednostna naloga NATO. A zavezništvo, čeprav je obljubljalo, da bo Ukrajino dodalo kot članico že leta 2008, tega ni storilo, čeprav je Nato leta 2021 ponovno potrdil svoje namere.

V preteklih letih da so večkrat slišali, da so vrata Nata odprta, a tudi, da Ukrajina ne more vstopiti. “To je resnica in treba jo je sprejeti,” je rekel na videokonferenci s predstavniki vojaškega zavezništva pod vodstvom Velike Britanije, v katerem je več severnoevropskih držav.

Znova je izrazil obžalovanje, da Nato, “ki ga je ruska agresija očitno hipnotizirala”, ne želi vzpostaviti prepovedi poletov nad ukrajinskim ozemljem.

“Slišati je argumente, da bi to lahko sprožilo tretjo svetovno vojno. Zaradi tega ruska letala lahko napadajo naša mesta in ubijajo ljudi, napadajo bolnišnice in šole,” pravi.

Zelenski je že prejšnji teden nakazal, da Ukrajina spreminja stališče glede včlanitve v Nato. V intervjuju za ameriški ABC je dejal, da so doumeli, da zavezništvo noče Ukrajine v svoje vrste. Ena od zahtev Moskve pred napadom na Ukrajino je bila zagotovilo, da Ukrajina nikoli ne bo postala članica Nata.

Zelenski je dejal, da je hvaležen za dosedanje sankcije, ki so bile uvedene Rusiji, a da niso dovolj in niso ustavile Putina. Dejal je, da mora obstajati prepoved ruske flote v svetovnih pristaniščih, da se ruskim bankam v celoti izključi dostop do sistemov mednarodnih finančnih trgov, da se ruska država šteje za “teroristično”, kot tudi embargo na “kakršno koli trgovina” z Rusijo. “Pomagajte si tako, da nam pomagate,” je rekel.

Dodal pa je, da nekatera podjetja, ki so zapustila Rusijo, samo čakajo, da se konflikt konča, da se vrnejo na ruski trg, češ da je to “prevara Ukrajine”, pri čemer se je skliceval na pomanjkanje pravil Zahoda glede tujih podjetij, ki poslujejo v Rusiji.

Skupna ekspedicijska sila, ki jo vodi Velika Britanija, združuje 10 severnoatlantskih držav z namenom vzpostavitve okvira za hiter odziv na mednarodne dogodke. Nekatere države so članice Nata, kot so Velika Britanija, Norveška, Latvija in Litva, nekatere pa niso, na primer Finska in Švedska.

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)