ZDA so objavile obsežen seznam prepovedanega “luksuznega blaga” za izvoz v Rusijo – Na seznamu parfumi ter preparati za ličenje ustnic, oči in obraza ter drugi izdelki za lepoto in nego kože ter celo prepoved izvoza vodke v Rusijo – TOPNEWS.si

ZDA so objavile obsežen seznam prepovedanega “luksuznega blaga” za izvoz v Rusijo – Na seznamu parfumi ter preparati za ličenje ustnic, oči in obraza ter drugi izdelki za lepoto in nego kože ter celo prepoved izvoza vodke v Rusijo

ZDA so objavile obsežen seznam prepovedanega “luksuznega blaga” za izvoz v Rusijo –  Na seznamu  parfumi ter preparati za ličenje ustnic, oči in obraza ter drugi izdelki za lepoto in nego kože ter celo prepoved izvoza vodke v Rusijo

ZDA so objavile dolg seznam tako imenovanih ” luksuznih ” predmetov, ki jih je zdaj prepovedano izvažati v Rusijo v okviru sankcij, uvedenih zaradi vojaške ofenzive v Ukrajini. Vključuje vse od kozmetike do opreme za kampiranje in celo vodke.

Urad za industrijo in varnost pri ameriškem ministrstvu za trgovino je 11. marca objavil omejitve ” izvoza, ponovnega izvoza in prenosa ” takega blaga ” vsem končnim uporabnikom ” v Ruski federaciji in Belorusiji.

Ukrep je bil odgovor na ruski napad na Ukrajino konec februarja, za katerega Moskva meni, da je potreben za ” demilitarizacijo ” države, vendar ga urad označuje kot ” očitno kršitev mednarodnega prava “. V nedeljo objavljen seznam obsega okoli 570 artiklov, navaja pa, da bo prepoved blaga začela veljati 16. marca.

Razdelek o pijačah navaja sladno pivo, ducat vin, jabolčnik, velike posode viskijev in burbonov, tekilo in celo vodko. Prepovedani so tudi nekateri tobak in tobačni nadomestki, vključno z žvečilnim tobakom in tobakom za njuhanje.

Vključeni so tudi parfumi ter preparati za ličenje ustnic, oči in obraza ter drugi izdelki za lepoto in nego kože. Vrstice za loparje, športne rokavice, smučarske obleke, šotori in torbice so se uvrstile na seznam, skupaj s krznenimi kožami, svilo, preprogami, klavirji, diamanti, starinami in deli za jahte.

Po podatkih Bele hiše ameriška izvozna vrednost izdelkov, ki jih zajemajo te omejitve, znaša skoraj 550 milijonov dolarjev na leto.

Objava seznama prepovedanih ” luksuznih ” predmetov sledi objavi v zadnjih dneh o drugih omejevalnih ukrepih, ki jih je Washington uvedel proti Moskvi. 11. marca je predsednik Joe Biden uvedel embargo na uvoz ruskega alkohola in morskih sadežev. Tri dni pred tem je ameriški voditelj prepovedal ” vso uvoz ruske nafte in plina ter energije. ”

Sankcije Zahoda, uvedene Rusiji po njenem vojaškem napadu na Ukrajino, so usmerjene v različne sfere njenega gospodarstva. Moskva na omejitve gleda kot na vodenje ” gospodarske vojne ” in je obljubila, da se bo ustrezno odzvala.

COMMENTS

Wordpress (0)