ZDA grozijo Kitajski, če bo pomagala Rusiji – Washington je zagrozil s “pomembnimi posledicami” v primeru gospodarske, vojaške ali politične pomoči- “ZDA z zloveščimi nameni v zadnjem času širijo lažne informacije proti Kitajski glede ukrajinskega vprašanja,” odgovarja Peking – TOPNEWS.si

ZDA grozijo Kitajski, če bo pomagala Rusiji – Washington je zagrozil s “pomembnimi posledicami” v primeru gospodarske, vojaške ali politične pomoči- “ZDA z zloveščimi nameni v zadnjem času širijo lažne informacije proti Kitajski glede ukrajinskega vprašanja,” odgovarja Peking

ZDA grozijo Kitajski, če bo pomagala Rusiji – Washington je zagrozil s “pomembnimi posledicami” v primeru gospodarske, vojaške ali politične pomoči- “ZDA z zloveščimi nameni v zadnjem času širijo lažne informacije proti Kitajski glede ukrajinskega vprašanja,” odgovarja Peking

ZDA so posvarile Kitajsko, če na kakršen koli način pomaga Rusiji, je v ponedeljek potrdila Bela hiša po srečanju med glavnim svetovalcem predsednika Joeja Bidena in visokim kitajskim diplomatom.

Če Kitajska zagotovi “vojaško ali drugo pomoč” Rusiji, “bodo pomembne posledice,” je novinarjem povedala tiskovna sekretarka Bele hiše Jen Psaki. Glede tega, kaj bi to lahko pomenilo, je Psaki dejala le, da se bodo ZDA “usklajevale z našimi partnerji in zavezniki, da bi sprejele to odločitev.”

Njeni komentarji prihajajo po srečanju v Rimu med Bidenovim svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom in kitajskim odposlancem Yangom Jiechijem. Medtem ko se je srečanje pripravljalo več mesecev in je vključevalo obsežen dnevni red, so razpravljali tudi o konfliktu v Ukrajini.

Bela hiša sporoča, da je Sullivan odprl vrsto vprašanj glede odnosov med državama, oba pa sta poudarila pomen ohranjanja odprtih linij komunikacije med ZDA in Kitajsko.

Do sestanka je prišlo po medijskih poročilih, da Rusija prosi Kitajsko za pomoč v vojaški opremi, kar sta obe države zanikali. Kitajska doslej še ni obsodila ruske agresije, čeprav je osnovno načelo njene zunanje politike zadnjih nekaj desetletij prav nevmešavanje v notranje zadeve držav in pomen ozemeljske celovitosti in suverenosti držav. Po drugi strani pa se Kitajska prav tako ni odkrito postavila na stran Rusije, čeprav kritizira zahodne države, med drugim zaradi sankcij proti Rusiji.

Sullivanovo srečanje je bilo glede na ocene ameriških analitikov namenjeno izreku opozorila Kitajski, naj se ne igra z izigravanjem sankcij v korist Rusije, ker da bo morala sicer izbirati med zavezništvom z Moskvo in lastnim gospodarskim razvojem. Srečanje visokih predstavnikov  je sledilo virtualnemu srečanju predsednikov ZDA in Kitajske, Josephom Bidnom in Xi Jinpingom, novembra lani.

V nedeljo, pred srečanjem, je Sullivan povedal ameriškim medijem, da je Bela hiša “neposredno, zasebno komunicirala s Pekingom, da bodo absolutno posledice za obsežna prizadevanja za izogibanje sankcijam ali podporo Rusiji, da jih zapolni.”

“Ne bomo dovolili, da bi se to nadaljevalo in dovolili, da bi bila Rusija rešilna vrv pred temi gospodarskimi sankcijami iz katere koli države, kjer koli na svetu,” je dodal. Neimenovani uradnik Pentagona je v ponedeljek novinarjem povedal, da so ZDA videle, da je Kitajska “v bistvu tiho odobrila, kaj počne Rusija” in da bo “zelo pozorno spremljala” , če Peking Moskvi zagotovi kakršno koli vojaško pomoč.

To se je nanašalo na trditve, o katerih se je konec tedna poročalo, da je Rusija od Kitajske zahtevala vojaško in finančno pomoč. Visoki uradnik Bele hiše, ki je obveščal medije pred glavnim dogodkom Psaki, teh poročil ni želel komentirati.

“Na splošno bi samo rekel, da imamo v tem trenutku globoke pomisleke glede usklajevanja Kitajske z Rusijo in Sullivan je bil neposreden glede teh pomislekov ter možnih posledic in posledic določenih dejanj,” je dejal uradnik.

Na vprašanje o medijskih poročilih, da je Rusija zaprosila za pomoč, je tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Washingtonu Liu Pengyu v nedeljo za Reuters dejal, da “ni nikoli slišal za to” in dejal, da je prednostna naloga Kitajske “preprečiti stopnjevanje napetih razmer ali celo izstop iz njih”.

Zhao Lijian, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, je novinarjem v ponedeljek dejal, da so novinarska poročila “dezinformacije” iz ZDA. Dodal je, da Peking še vedno nasprotuje “enostranskim sankcijam” in da bo njegova vlada odločno varovala pravice kitajskih podjetij.

Moskva je prejšnji mesec poslala vojake v Ukrajino, pri čemer se je sklicevala na zavrnitev Kijeva, da izvede mirovni načrt za odcepljene regije Donbasa. Ukrajina je to označila za neizzvan napad. Na strani Kijeva so ZDA in njihovi zavezniki uvedli daljnosežne sankcije proti Rusiji, katerih cilj je dolgoročno “pohabiti” gospodarstvo države, in povečale dobavo orožja ukrajinski vojski.

Kitajsko veleposlaništvo v ZDA pravi, da ni seznanjeno s kakršno koli prošnjo za vojaško pomoč Rusije med konfliktom v Ukrajini. Financial Times je v nedeljo s sklicevanjem na neimenovane ameriške uradnike poročal , da je Moskva zaprosila Kitajsko za “opremo in druge vrste neopredeljene vojaške pomoči” za podporo njeni ofenzivi v Ukrajini. Poročilo dodaja, da je Bela hiša zaskrbljena, da bi “Peking lahko spodkopal prizadevanja Zahoda, da bi ukrajinskim silam pomagal braniti svojo državo” , če se odloči ugoditi domnevni prošnji.

Obtožbe so prevzeli tudi New York Times, CNN in druge zahodne publikacije. CNN je na primer poročal, da je Rusija zahtevala “drone” od Kitajske, medtem ko je NYT dejal , da njegovi viri niso želeli razpravljati o “vrsti vojaškega orožja ali pomoči” , ki naj bi jo Moskva iskala, navajajoč potrebo po ohranitvi procesa obveščevalnih podatkov.

Na vprašanje o poročilih je tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva Liu Pengyu pozneje v nedeljo za Reuters povedal , da “nikoli ni slišal za to prošnjo” in dejal, da je prioriteta Kitajske “preprečiti stopnjevanje napetih razmer ali celo uiti izpod nadzora”. ”Peking je v sporu Rusije z Ukrajino zavzel nevtralno stališče – ​​poziva k koncu vojne, vendar se noče pridružiti Zahodu pri obsodbi Moskve.

Kmalu po tem, ko je Rusija začela ofenzivo v Ukrajini, je kitajski zunanji minister Wang Yi dejal, da Peking nasprotuje “uporabi sankcij za reševanje problemov, še bolj pa nasprotuje enostranskim sankcijam, ki nimajo podlage v mednarodnem pravu”.

V odgovoru na poročanje zahodnih medijev, da je Moskva zahtevala vojaško pomoč od Pekinga za izvedbo svoje operacije v Ukrajini, je kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve obtožilo ameriške uradnike, da širijo dezinformacije z zloveščimi nameni.

“Združene države z zloveščimi nameni v zadnjem času širijo napačne informacije proti Kitajski o ukrajinskem vprašanju,” je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian, ko je odgovoril na vprašanje tujega novinarja, ali bo Kitajska Rusiji pomagala z orožjem.

“Stališče Kitajske o ukrajinskem vprašanju je dosledno in jasno in vedno smo igrali konstruktivno vlogo pri prepričevanju miru in spodbujanju pogajanj,” je dodal. Zhao je tudi pozval sprte strani, naj se vzdržijo in zmanjšajo napetosti, namesto da jih spodbujajo, hkrati pa je vztrajal, da si morajo vse države prizadevati za diplomatsko rešitev.

V nedeljo je Financial Times poročal, da je Moskva zaprosila Kitajsko za “opremo in druge vrste neopredeljene vojaške pomoči” za podporo njene vojaške operacije v Ukrajini. Poročilo dodaja, da je Bela hiša zaskrbljena, da bi “Peking lahko spodkopal prizadevanja Zahoda, da bi ukrajinskim silam pomagal braniti svojo državo” , če se odloči ugoditi domnevni prošnji.

Pred tem je Washington zagrozil, da bo zaprl kitajske proizvajalce čipov, če bo Peking pomagal Moskvi pri  premagovanju sankcij ZDA. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da ima Rusija dovolj vojaških virov za izvedbo operacije v Ukrajini, ne da bi zaprosila za pomoč drugih držav.

»Časopisi te dni veliko pišejo. Ne bi jih smeli jemati kot primarni vir. Rusija ima neodvisen potencial za nadaljevanje operacije, saj se, kot smo povedali, razvija po načrtu in bo končana pravočasno in v celoti,” je dejal.

ZDA in njihove zaveznice v EU so proti Moskvi uvedle sankcije brez primere kot odgovor na vojaško operacijo v Ukrajini. Rusija je svojo odločitev objavila konec februarja, po sedemletnem spopadu zaradi neuspeha Kijeva pri izvajanju pogojev dogovorov iz Minska in končnemu priznanju Donbasskih republik v Donecku in Lugansku s strani Moskve. Protokola s posredovanjem Nemčije in Francije sta bila zasnovana za ureditev statusa obeh regij znotraj ukrajinske države, poroča RT.

Moskva je  zahtevala, da se Ukrajina uradno razglasi za nevtralno državo, ki se nikoli ne bo pridružila Natu. Kijev vztraja, da je bila ruska ofenziva popolnoma neizzvana, prav tako je zanikal trditve, da namerava s silo ponovno zavzeti republiki.

COMMENTS

Wordpress (0)