Janša, Morawiecki in Fiala že na pogovorih z Volodimirjem Zelenskim v Kijevu- Je bil obisk zaradi varnosti usklajen tudi z rusko stranjo? – TOPNEWS.si

Janša, Morawiecki in Fiala že na pogovorih z Volodimirjem Zelenskim v Kijevu- Je bil obisk zaradi varnosti usklajen tudi z rusko stranjo?

Janša, Morawiecki in Fiala že  na pogovorih z  Volodimirjem Zelenskim v Kijevu- Je bil obisk zaradi varnosti usklajen tudi z rusko stranjo?

Slovenski premier Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki, podpredsednik vlade Jarosław Kaczyński in češki premier Petr Fiala so  popoldne prispeli v Kijev, ki ga oblega ruska vojska. Tam so se že srečali z ukrajinskim predsednikom že  srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je na Twitterju objavila slovenska vlada. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za “ta močan znak podpore.” “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,” je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

https://twitter.com/vladaRS/status/1503835330398588934

Potovanje je bilo pripravljeno v popolni konspirativnosti,  kar je potrdil tudi  obrambni minister Matej Tonin , ki je za  obisk izvedel  tik pred odhodom Janše v Kijev.  Na družbenih omrežjih pojavili namigi o tem, da  potovanje ni šlo niti mimo dogovora z rusko stranjo.

https://twitter.com/visegrad24/status/1503800267640344581

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1503693699271868420

Dave Kreating  novinar in  in sodelavec  medijskih hiš Bruslja  je  na Twitterju zapisal: »Evropski uradniki pravijo, da je obisk poljskega, češkega in madžarskega voditelja njihova individualna pobuda brez mandata Evropskega sveta. Predsednik Evropskega sveta Michel je opozoril na varnostno tveganje takšnega potovanja, ko je bil obveščen o njihovem načrtu,« piše novinar Dave Keating, specializiran za EU.

Dave Kreating  novinar in  in sodelavec  medijskih hiš Bruslja  je  na Twitterju zapisal: »Evropski uradniki pravijo, da je obisk poljskega, češkega in madžarskega voditelja njihova individualna pobuda brez mandata Evropskega sveta. Predsednik Evropskega sveta Michel je opozoril na varnostno tveganje takšnega potovanja, ko je bil obveščen o njihovem načrtu,« piše novinar Dave Keating, specializiran za EU.

»Ali bo Nato v primeru, če bo predsednik vlade njegove članice ubit na vojnem območju, to smatral za napad in sprožil člen 5? Ali bo razlika v primeru naklepnega uboja ali nenamernega?«

Keating  razkriva, da je poljski premier o možnem obisku Kijeva, ki je bil potrjen ponoči, na petkovem vrhu EU obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ne pa tudi drugih članic EU in Nata. Drugi stalni predstavniki EU v Bruslju so po njegovih besedah zaskrbljeni nad tem obiskom, saj lahko sproži tretjo svetovno vojno.

https://twitter.com/vladaRS/status/1503768838663548929

Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.  Namen obiska pa da je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. “Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem,” sporočajo.

A iz Bruslja sicer prihajajo  neuradna sporočila , da premierji nimajo mandata Evropskega sveta. Vodja kabineta predsednika vlade Michał Dworczyk je namreč razkril, da naj bi bila odločitev glede odhoda sprejeta na vrhu Evropskega sveta v Versaillesu. Bruselj ob tem pojasnjuje, da je bil omenjeni vrh neformalen in na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja, povezana z obiskom v prestolnici Ukrajine, ki je tarča silovite ruske agresije.

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil “politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad” v Kijevu. Gre za močan izraz podpore Poljske, Češke in Slovenije ter celotne EU z Ukrajino, je sporočil.

Na obisk se je že odzval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in meni, da “je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine”. “Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav,” je dejal in poudaril, da mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot ruskim predsednikom.

Z obiskom Ukrajine sta bila med drugim seznanjena tudi Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je danes dejal Stoltenberg, je pomembno, da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

“Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom,” je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev v Kijevu povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred sredinim izrednim zasedanjem obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

 

COMMENTS

Wordpress (0)