(VIDEO) Protest novinarjev RTV Slovenija proti imenovanju Igorja Pirkoviča za šefa MMC-ja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protest novinarjev RTV Slovenija proti imenovanju Igorja Pirkoviča za šefa MMC-ja

(VIDEO) Protest novinarjev RTV Slovenija proti imenovanju Igorja Pirkoviča za šefa MMC-ja

Zaradi imenovanja Igorja Pirkoviča novinarji že drugič v zadnjih dveh tednih stopili pred novinarje. Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so ponovno izrazili nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC. Njihovi pomisleki so tako vsebinske kot proceduralne narave, od vodstva pa pričakujejo, da jih bo upoštevalo. Napovedujejo, da bodo svoje delo še naprej opravljali profesionalno in etično.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred stavbo TV Slovenija opomnil Boris Vasev iz zunanjepolitične redakcije MMC, problematizirajo spremembo izvedbenega akta o delovanju MMC, ki je omogočil tako hitro imenovanje Pirkoviča. Izvedbeni akt presoja tudi upravno sodišče in dokler ti postopki niso zaključeni, po njihovem mnenju imenovanje urednika uredništva na ta način ni sprejemljivo. “Do tega je po našem mnenju prišlo samovoljno in o tem teče pravni spor. Dokler ti postopki na sodišču niso zaključeni, po našem mnenju imenovanje urednika uredništva na tak način ni sprejemljivo.”

Poleg tega imajo v uredništvu glede imenovanja Pirkoviča tudi številne vsebinske pomisleke. Vasev je med drugim izpostavil Pirkovičevo odkrito naklonjenost trenutni vladajoči politični stranki, ki se po njihovem mnenju izrazito odraža tudi v njegovem novinarskem delu. Po mnenju uredništva takšen človek ne more korektno opravljati novinarskega dela v politični redakciji, kaj šele, da bi urejal in vplival na delo drugih novinarjev.

“To se po našem mnenju izrazito odraža tudi v njegovem novinarskem delu. Gre za novinarja, za katerega se pravzaprav zdi, da je skoraj institucionalno povezan z omenjeno stranko. Glede na njegova redna in številna sodelovanja na strankinih dogodkih in dogodkih s stranko povezanih organizacij. Nazadnje prejšnji teden, ko je sodeloval na dogodku s predsednikom mariborskega podmladka SDS. Seznam njegovega sodelovanja s to stranko je neverjetno dolg.”

Ob tem je Vasev opomnil, da je bil Pirkovič za v. d. urednika portala MMC imenovan mesec pred državnozborskimi volitvami. V uredništvu menijo, da takšna kronologija ni naključna in izbira Pirkoviča, ki da je prišel opraviti določeno nalogo, za ta položaj ni dobronamerna. “Po našem mnenju postopek ni bil izpeljan skladno s predpisi, ampak je bil izpeljan brez upoštevanja minimalnih kriterijev transparentnosti in tudi povsem v nasprotju z duhom dobrega sodelovanja znotraj te hiše.” V uredništvu jih skrbijo tudi morebitni povračilni ukrepi, o katerih gre po besedah Vaseva sklepati po Pirkovičevih izjavah, da bo vsak za upor nosil posledice. “To ocenjujemo kot nesprejemljive grožnje,” je poudaril.

Sprašujejo se tudi, da ali bodo njegova sporna stališča stališča, ki jih objavlja na družbenih omrežjih, del nove uredniške politike. “Takšnega razmišljanja mi ne bomo ne širili ne legitimizirali, a naša skrb vseeno ostaja,” je dodal.

Tanja Starič, članica uredništva informativnega programa TV Slovenija in voditeljica Odmevov je v imenu kolegov izrazila podporo prizadevanju novinarjev MMC, da je njihov novi urednik imenovan v skladu z zakonodajo in z njihovim soglasjem. “Mi smo novinarji, mi ustvarjamo in objavljamo novice in slabo je, kadar smo mi novica. In RTV Slovenija je že nekaj časa slaba novica. Dogajajo se tektonske spremembe, ki bodo imele velik vpliv na celotno medijsko krajino v Sloveniji.”

Člane uredništva MMC so na današnji novinarski konferenci podprli tudi člani aktiva informativnega programa TV Slovenija, aktiv novinarjev Radia Slovenija ter v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS in Društvu novinarjev Slovenija.

Odgovorni urednik prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek pravi, da so v informativnem programu že v petek izrazili protest proti imenovanju vršilca dolžnosti urednika uredništva MMC. “Po našem mnenju postopek ni bil izpeljan skladno s predpisi, ampak je bil izpeljan brez upoštevanja minimalnih kriterijev transparentnosti in tudi povsem v nasprotju z duhom dobrega sodelovanja znotraj te hiše.”

Opozarja, da je bil Radio Slovenija, njegov informativni program, pri tem procesu povsem izločen, pa čeprav nedavno spremenjeni izvedbeni akt o delovanju MMC določa, da se urednika uredništva MMC imenuje po mnenju odgovornega urednika informativnega programa Radia Slovenija. “To se v tem zadnjem primeru ni zgodilo.”

Novinarska konferenca zaposlenih na RTV Slovenija (RTVS), na kateri so spregovorili o aktualnem dogajanju na RTV SLO.

 

COMMENTS

Wordpress (0)