(VIDEO) – Zelenski “manj strasten” glede vstopa Ukrajine v Nato – Kaj je glede širitve Nata v baltske države povedal Joe Biden pred 25-timi leti – TOPNEWS.si

(VIDEO) – Zelenski “manj strasten” glede vstopa Ukrajine v Nato – Kaj je glede širitve Nata v baltske države povedal Joe Biden pred 25-timi leti

(VIDEO) – Zelenski “manj strasten” glede vstopa Ukrajine v Nato – Kaj je glede širitve Nata v baltske države povedal Joe Biden pred 25-timi leti

Medtem ko je bil Kijev sprva navdušen nad vstopom v Nato, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski minuli teden nakazal, da ga je ta ideja manj zanimala, in obtožil vojaški blok, ki ga vodijo ZDA, da ne stori dovolj za podporo Ukrajini.

 

Nato je že prej zavrnil poziv Zelenskega za vzpostavitev območja prepovedi letenja nad državo, češ da bi s tem celotno zavezništvo potegnilo v konflikt z Rusijo. “Za to vprašanje sem postal manj strasten, potem ko smo razumeli, da Nato ni pripravljen sprejeti Ukrajine,” je prejšnji teden dejal Zelenski in obtožil Nato, da se “boji spornih stvari in konfrontacije z Rusijo.”

»Nikoli si nisem želel, da bi bila Ukrajina država, ki je na kolenih in prosi za nekaj. In mi ne bomo ta država,« je dodal. In kako je pomoč videti skozi priljubljeno risanko Tom & Jerry.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto odobril novih 200 milijonov dolarjev pomoči pri orožju Ukrajini in vojaškemu usposabljanju, je v soboto sporočila Bela hiša.

Najnovejša Bidnova odločitev je zvišala ameriško varnostno pomoč Ukrajini na 1,2 milijarde evrov lani, je dejal uradnik ameriške administracije.

Novih 200 milijonov dolarjev je namenjenih za orožje in druge obrambne predmete iz Pentagonovih zalog ter vojaško usposabljanje za pomoč Ukrajini. Pentagon ni bil na voljo za komentar, za kakšno vrsto orožja gre.

Ukrajina je iskala več protitankovskih raket Javelin in Stinger za sestrelitev sovražnikovih lovskih letal.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v soboto v intervjuju za neprofitno iniciativo Renew Democracy poudaril, da Ukrajina potrebuje dodatno orožje.

Najnovejša ameriška pomoč Ukrajini je bila objavljena dan po tem, ko je kongres odobril dogovor o financiranju zvezne vlade v višini 1 bilijona dolarjev za proračunsko leto 2022, ki vključuje 13,6 milijarde dolarjev varnostne in humanitarne pomoči Ukrajini.

COMMENTS

Wordpress (0)