V koaliciji Povežimo Slovenijo verjamejo, “da bodo oni odločali, kakšna bo vlada”, v stranki SAB pa “so prepričani, da bomo del nje in da ne bodo izdali svojih volivcev”  – TOPNEWS.si

V koaliciji Povežimo Slovenijo verjamejo, “da bodo oni odločali, kakšna bo vlada”, v stranki SAB pa “so prepričani, da bomo del nje in da ne bodo izdali svojih volivcev” 

V koaliciji Povežimo Slovenijo verjamejo, “da bodo oni odločali, kakšna bo vlada”, v stranki SAB pa “so prepričani, da bomo del nje in da ne bodo izdali svojih volivcev” 

V SAB, ki so svojo listo  za državnozborske volitve predstavili v Novi Gorici,  obljubljajo, da bodo njihovi kandidati stali za predstavljenim programom, da bodo zagovarjali vrednote socialnega liberalizma, kot stranka definira svoj kredo, in se ne bodo šli političnega oportunizma. Alenka Bratušek meni, da bo koalicija KUL dobro sodelovala tudi z Robertom Golobom. Zanimivo je , da  se je stranka SAB odločila za predstavitev kandidatne liste v Novi Gorici od koder prihaja Robert Golob, ki bo sicer kandidiral v Ljubljani.

Dolg seznam kandidatk in kandidatov so na srečanju SAB v Novi Gorici  prebrali po abecedi – in to po začetnicah imena, tako da je bila prva na seznamu predsednica Alenka Bratušek. Na listi ni nekdanjega evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je ostal zvest svoji napovedi, da se v politiko ne vrača. Se je pa v SAB včlanil ter na predstavitvi prevzel vlogo motivacijskega mentorja. Poudaril je, da je seznam kandidatov “impresiven” ter je prerez ustvarjalnega dela slovenske družbe: “Med predstavljenimi kandidati ne vidim povzpetnikov in karieristov, ki bi jih v stranko naplavilo po naključju.”

SAB v boj pošilja 38 žensk, skoraj polovico od 80 kandidatov. Med njimi so seveda vsi aktualni poslanci: Bratuškova v volilni enoti Kranj, Marko Bandelli v volilni enoti Postojna, Maša Kociper v volilni enoti Ljubljana center, Andrej Rajh in Branislav Rajić v volilni enoti Maribor in Vojko Starović v volilni enoti Celje.

Med vidnejšimi kandidati so še podpredsednica stranke Tatjana Voj, nekdanji poslanci Franc Rudolf, Alenka Pavlič in Jerko Čehovin, nekdanji dekan ljubljanske filozofske fakultete Božidar Jezernik, nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, nekdanja kohezijska ministrica in evropska poslanka Angelika Mlinar in nekdanja direktorica kmetijskega sklada Irena Majcen.

Bratuškova se je v svojem govoru uvodoma ozrla v obdobje, ko je na čelo vlade stopila tudi sama. Po njenih besedah je pred osmimi leti funkcijo prevzela v času, ko je takratni premier Janez Janša “Slovenijo skoraj pripeljal do bankrota”. “Takrat se nismo ustrašili in skrili, ampak smo z ekipo naredili vse, kar je bilo treba in preprečili bankrot ter ustavili trojko,” je dejala.

Hkrati je Janševo vrnitev na mesto predsednika vlade označila za katastrofo, očita mu tudi, da je epidemijo covida-19 zlorabil za ustrahovanje in vzpostavljanje avtoritarne države ter da Slovenija še nikoli ni imela tako neodgovorne vlade.

Prioritete stranke bodo tako po njenih besedah zavzemanje za prehransko, energetsko in finančno neodvisnost Slovenije. Ena ključnih prioritet bo tudi skrb za upokojence, ureditev dolgotrajne oskrbe in ustanovitev demografskega sklada, ki bo namenjen izključno financiranju pokojnin in bo zagotovil dolgoročno stabilno financiranje pokojninske blagajne, obljublja Bratuškova.

Hkrati zatrjuje, da jim volivci lahko zaupajo, da bodo preprečili že drugo finančno katastrofo, proti kateri drvi Slovenija. Prav zato so se povezale stranke KUL. “Stranke KUL smo zagotovilo, da Slovenija dobi levosredinsko vlado in prepričana sem, da bomo v naslednji vladi dobro sodelovale z Robertom Golobom, ne samo na področju reševanja javnih financ, ampak tudi, da slovenski politiki vrnemo ugled,” je zatrdila.

Kot je še poudarila, se moramo iz preteklosti predvsem učiti, da ne ponavljamo napak. V stranki se zavedajo, da novi obrazi v slovensko politiko prinesejo nove ideje, a da so razočaranja in prevare volivcev iz preteklih volitev dokaz, da je upe, položene v eno osebo mogoče realizirati le z zanesljivo in stabilno koalicijo.

SAB se tako po njenih besedah na volitve podaja s kandidatno listo 80 kandidatov z izkušnjami, ki s svojo vztrajnostjo dosegajo zadane cilje.

Največji aplavz je požel poslanec Marko Bandelli, v tem trenutku najbrž najmočnejši glas stranke. Navedel je dosežke v minulem mandatu, poudaril, da mora stranka graditi na svojih kvalitetah in ne na kritiki drugih, ampak vseeno pripomnil: “Toliko govorijo o puški v koruzo. Ne pozabimo, da je prva puška v koruzo padla leta 2021 in vrgel jo je Janez Janša, ko je v državo klical trojko.”

Enkrat smo že preprečili javnofinančno katastrofo in očitno jo bomo morali še enkrat, je osrednje sporočilo SAB. “Slovenija še nikoli ni imela tako neodgovorne vlade. Janez Janša je že drugič načrtno finančno izčrpal državo, povečal javni dolg za enajst milijard. Polovica tega zneska je šla za pomoč gospodarstvu, kar se nam zdi upravičeno,” je povedala Alenka Bratušek. Druga polovica pa seveda v kupovanje volilnih glasov. “Stranke koalicije KUL,” je še poudarila Bratuškova, “smo garancija, da bomo po volitvah v Sloveniji dobili levosredinsko vlado. Prepričana sem, da bomo dobro sodelovali tudi z Robertom Golobom.” Vsi so se zavzeli za vrnitev zmernega dialoga in dostojnosti ter povrnitev mednarodnega ugleda Slovenije. Torej za konec obdobja, ki je bilo, kot je v svojem tipičnem slogu rekel Bandelli, “maltretiranje naroda”.

 

 

“Verjamem, da bomo mi tisti, ki bomo odločali, kakšna bo vlada, za to potrebujemo uspeh z dvomestnim številom na volitvah. Po njih se bomo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki si želijo “ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak samo naprej”, je ob včerajšnji  predstavitvi kandidatov gibanja Povežimo Slovenijo v Celju povedal Zdravko Počivalšek.

https://twitter.com/PovezimoSlo/status/1502686435706556424

Kot je poudaril predsednik stranke Konkretno, ene od petih povezanih v omenjeno gibanje, je Slovenija bolestno razdeljena na skoraj vsaki točki, ki jo odprejo. Po njegovem je dovolj tega, da v letu 2022 govorijo o stvareh izpred 70 let, ki so sicer pomembne, a če se o njih ne da dogovoriti, potem jih je bolje pustiti takšne kot so in pogledati v prihodnost.

Predsedniki petih različnih strank so se zato odločili povezati v gibanje, ki bo skušalo razdeljen politični prostor povezati. “Teh delitev niso povzročili ljudje, pač pa so to zgodbo naredili politiki in čas je, da en del političnega spektra naredi korak naprej. Zato smo se različni, a kljub vsemu enotni in v prihodnost usmerjeni odločili, da stopimo skupaj in povežemo tri bloke – liberalnega, ljudskega in zelenega,” je dejal Počivalšek.

Prvaki strank, povezani v Povežimo Slovenijo, so poudarili skupne cilje, kot so močno gospodarstvo, kamor sodi tudi kmetijstvo, dober socialni sistem za tiste, ki pomoč potrebujejo in je ne izigravajo, zeleni digitalni prehod in krožno gospodarstvo, saj je obdobja, ko smo uvažali poceni energijo in izvažali smeti, za nami.

Kot so poudarili, delajo na ekipi 88 verodostojnih, kredibilnih in uspešnih kandidatov, ki bodo naredili rezultat na volitvah, zato pa je potrebno skupno in povezano delo vseh znotraj gibanja.

Med kandidati na listi bodo štirje od petih predsednikov strank, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo – Zdravko Počivalšek (Konkretno), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) ter koordinatorica gibanja Nada Pavšer.

Ob njih bodo kandidirali tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, državna sekretarka v vladni službi za kohezijo Monika Kirbiš Rojs, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, v Celju pa tudi aktualna državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Polona Rifelj.

Med bolj znanimi kandidati velja omeniti tudi nekdanjega rokometnega reprezentanta Romana Pungartnika, kandidirali bodo nekdanji prometni minister Jakob Presečnik, primarij Janez Remškar, nekateri župani, med katerimi sta tudi Franc Čebulj iz Cerkelj in Janez Cimperman iz Iga ter predsednica glavnega odbora SLS Darja Jamnik.

Več kot 400 delegatov SLS se je sicer pred tem v Celju zbralo še na programskem kongresu, kjer so v ospredje postavili pomen prehranske in energetske samooskrbe, kar po njihovem postaja akutno vprašanje v luči vojne v Ukrajini. Ob tem so obeležili 130-letnico delovanja SLS.

Prvak SLS Marjan Podobnik je povedal, da so na zaprtem delu kongresa sprejeli resolucije, ki so povezane s pomenom samooskrbe in pri tem navedli, da je predpogoj za povečanje prehranske varnosti kmetijam zagotoviti pogoje, da bodo preživele in se razvijale.

“V tem trenutku temu ni zadoščeno in posluha ne kažejo ne leve in ne desna vlade. Zdaj ko je udarila ukrajinska kriza in so se države začele zapirati glede izvoza hrane se sprašujemo, kje smo. In smo na slabem. Zato moramo v mirnem času zagotoviti, da bodo ljudje lahko pridelovali in pridelke tudi prodajali,” je dejal Podobnik.

Sicer pa je Podobnik povedal, da imajo po njegovih besedah odlične kandidate za poslance, a da lista še ni v celoti izpopolnjena in da je še nekaj prostih mest, če bi se morda za sodelovanje odločil še kdo ter pri tem omenil NSi, Našo deželo ter še nekatere manjše stranke, tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča. “Povedali smo jim, da dokler ne zapremo liste, smo odprti za sodelovanje,” je dejal Podobnik.

 

COMMENTS

Wordpress (0)