Zahod je naredil napake v odnosih z Rusijo – Josep Borrell je obljube o članstvu v Natu Ukrajini in Gruziji označil za napake in dodal, da je “dajanje obljub, ki jih ne moreš dobro izpolniti, napaka” – TOPNEWS.si

Zahod je naredil napake v odnosih z Rusijo – Josep Borrell je obljube o članstvu v Natu Ukrajini in Gruziji označil za napake in dodal, da je “dajanje obljub, ki jih ne moreš dobro izpolniti, napaka”

Zahod je naredil napake v odnosih z Rusijo – Josep Borrell je obljube o članstvu v Natu Ukrajini in Gruziji označil za napake in dodal, da je “dajanje obljub, ki jih ne moreš dobro izpolniti, napaka”

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, je priznal, da je Zahod naredil napake v svojih odnosih z Rusijo.

Borrell je v četrtek na francoskem kanalu TF1 dejal, da je ” pripravljen priznati, da smo naredili številne napake in zamudili priložnost, da bi se zbližali z Rusijo. ” Najvišji diplomat EU je v nadaljevanju priznal, da so bile stvari , ki bi jih lahko naredili bolje, pa tudi stvari, ki smo jih ponudili in jih nato nismo uresničili, kot so … obljube, da bosta Ukrajina in Gruzija postali del Nata. ” Rekel je, da meni, da je “ dajanje obljub, ki jih ne moreš dobro izpolniti, napaka. ”

Opozoril je tudi, da so » po razpadu sovjetskega imperija Rusi močno trpeli «, kar je v njegovih očeh povzročilo » nekašno zamero, ki jo Putin izkorišča. ” Večji del intervjuja pa je bil namenjen ostrim kritikam ruske vojaške kampanje proti Ukrajini, ki jo je Moskva sprožila 24. februarja.

Borrell je ofenzivo Kremlja označil za » popolnoma neupravičeno in neupravičeno vojno, ki postaja vse bolj brutalna in popolnoma nesprejemljiva za civiliziran svet. ” Opozoril je, da smo “vstopili na novo stran v zgodovini Evrope, novo stran v globalni geopolitiki, ” in dodal, da pričakuje, da bodo odnosi z Rusijo “ po tem, kar se je pravkar zgodilo, radikalno drugačni. ”

Diplomat je nato obtožil ruske sile, da niso upoštevale prisotnosti civilistov v svojih napadih na ukrajinska mesta, in dodal, da je ” Mariupol [je bil] nedvomno vojni zločin. « Trdil je, da se je Rusija doslej » nesposobna zavzeti mest « zaradi, kot je opisal kot » zelo močnega « ukrajinskega odpora, Moskva namesto tega zatekla k neselektivnemu bombardiranju, tako kot » v Siriji ali Čečeniji«. ”

Na vprašanje, ali misli, da bo Vladimir Putin kdaj priveden pred Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, je Borrell odgovoril, da čeprav je bil tak scenarij večinoma hipotetičen, meni, da je dovolj obtožb, na podlagi katerih bi lahko sodili ruskemu predsedniku.

Borrell je razkril, da njegov urad nadzoruje vseevropski sistem, katerega cilj je olajšati dobavo orožja Ukrajini prvič v zgodovini bloka. Dejal je, da je ” skupina 200 častnikov iz vseh evropskih vojsk, ” pod poveljstvom francoskega admirala in italijanskega generala, zagotavljala, da je povpraševanje Ukrajine izpolnjeno z oskrbo EU. Posamezne države članice so zagotavljale orožje in opremo, predvsem strelivo, gorivo in protitankovske rakete, je pojasnil, Bruselj pa je pobral.  Ni pa hotel iti v podrobnosti o načinih dostave in mejnih prehodih, ki so bili uporabljeni za pošiljke.

Rusko obrambno ministrstvo je dosledno zanikalo obtožbe, da njegove sile ciljajo na civilno infrastrukturo v Ukrajini. Ukrajinsko vojsko in milice obtožuje, da zasedajo položaje v stanovanjskih območjih in uporabljajo civiliste kot živi ščit. Moskva je v komentarju nedavnih medijskih poročil o ruskem letalskem napadu na porodnišnico v mestu Mariupol zgodbo zavrnila kot ” lažne novice”. ”

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v četrtek po pogovorih z ukrajinskim kolegom v Antaliji v Turčiji opozoril Zahod, da bi orožje, ki ga množično pošilja Ukrajini, zlasti prenosne protiletalske rakete, lahko končalo v rokah teroristov. predstavlja nevarnost za civilna letala.

Moskva je svojo sosedo napadla konec februarja po sedemletnem spopadu zaradi neuspeha Ukrajine pri izvajanju pogojev sporazumov iz Minska in končnemu ruskemu priznanju republik Donbasa v Donecku in Lugansku.
Protokoli pri nemškem in francoskem posredovanju so bili zasnovani za ureditev statusa teh regij znotraj ukrajinske države.

Rusija je zdaj zahtevala, da se Ukrajina uradno razglasi za nevtralno državo, ki se nikoli ne bo pridružila vojaškemu bloku Nata, ki ga vodijo ZDA. Kijev vztraja, da je bila ruska ofenziva popolnoma neizzvana, in zanika trditve, da namerava s silo ponovno zavzeti obe republiki.

Pogovori med Ukrajino in Rusijo so prinesli nekaj ” pozitivnega razvoja “, je v petek dejal predsednik Vladimir Putin svojemu beloruskemu kolegu Aleksandru Lukašenku. Voditelja držav sta se sestala v ruski prestolnici na dvostranskih pogovorih, poroča RT.

Putin je v nagovoru sogovornika dejal, da ga bo “zagotovo obvestil ” o ” razmerah okoli Ukrajine in predvsem o tem, kako zdaj potekajo pogajanja, ki potekajo skoraj vsak dan .” Ruski predsednik je dodal, da ” je nekaj pozitivnih premikov, kot so mi povedali naši pogajalci .” Putin je obljubil, da bo Lukašenka podrobneje seznanil pozneje.

Putin je pozdravil visoko raven sodelovanja med Moskvo in Minskom in poudaril, da sta se on in njegov beloruski kolega ” redno sestajala, si izmenjevala informacije po telefonu, prilagajala naše poteze “. Putin je prav tako poudaril, da je Lukašenku čestital za zadnje rezultate referenduma v Belorusiji, na katerem je večina ljudi glasovala za ustavne spremembe, ki jih je predlagal predsednik.

Ruski predsednik je izjavil, da bi ” ta politični proces, ki ste ga sprožili, dialog z ljudmi, ki jih vodite “, prispeval k stabilnosti Belorusije, ki je po Putinovih besedah ​​predpogoj za gospodarsko rast.

Poleg tega je Putin poudaril, da se je blagovna menjava med Rusijo in Belorusijo samo lani povečala za 34 odstotkov, pri čemer je zaključil, da se ” v celoti razmere razvijajo pozitivno “. A hkrati je predsednik ruske države priznal, da obstajajo ” težave, povezane s trenutnimi dogodki, omejitvami, sankcijami in tako naprej “. Putin pa je trdil, da so se ” poskusi zajezitve našega razvoja vedno izvajali “, čeprav očitno ne v takšnem obsegu, kot ga vidimo danes.

Ruski predsednik je izrazil pozitiven ton in dejal, da je prepričan, da bosta obe državi prebrodili te težke čase ter da bosta postali bolj neodvisni in samozadostni.
Po začetku ruske vojaške ofenzive proti Ukrajini 24. februarja so ZDA, Kanada, cela EU skupaj z Japonsko, Avstralijo in številnimi drugimi državami proti Moskvi uvedle vrsto sankcij brez primere. Med tarče posameznikov in subjektov so centralna banka države, pa tudi več večjih poslovnih bank, mediji, ki jih financira država, vključno z RT, in neposredno vodstvo Rusije. Belorusija se je soočala s podobnimi kaznovalnimi ukrepi, ker je ruskim vojakom, ki so tam nameščeni, omogočila prečkanje meje z Ukrajino z njenega ozemlja.

COMMENTS

Wordpress (0)