(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki zahtevajo, da vlada Janeza Janše in državno odvetništvo “nemudoma prenehata z ustrahovanjem in odstopita od tožb proti Jaši Jenullu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki zahtevajo, da vlada Janeza Janše in državno odvetništvo “nemudoma prenehata z ustrahovanjem in odstopita od tožb proti Jaši Jenullu”

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki zahtevajo, da vlada Janeza Janše in državno odvetništvo “nemudoma prenehata z ustrahovanjem in odstopita od tožb proti Jaši Jenullu”

Jaša Jenull je prejel že tretji zahtevek za povračilo stroškov, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protestov. Na tokratni položnici je še mnogo višji znesek, kot je bil v preteklosti. Za shod, na katerem so protestniki na drugi strani ograje brali slovensko ustavo, so mu zaračunali kar 34.000 evrov.

“In ravno temu bo posvečen današnji petkov protest. Osnovni pravici do protestiranja in izražanja mnenj, ki je v Sloveniji dejansko ogrožena zaradi politične in policijske represije. Ta teden je Jaša Jenull dobil novo “kazen za organizacijo protestov” in sicer v višini 34.340,56 evrov. Protest, za katerega je tokrat prejel položnico zaradi stroškov varovanja protesta, se je odvijal 19. junija 2020, ob začetku katerega so protestnice in protestniki na zagrajenem Trgu republike brali ustavo in tako opozarjali na ustavne pravice, ki se s trenutnimi tožbami še toliko bolj očitno kršijo,” so pred današnjim protestom zapisali v protestni ljudski skupščini v sporočilu, ki ga objavljamo spodaj.

Če hočemo govoriti o vladavini, ki omejuje svobodo izražanja in preprečuje protestne shode, nam ni treba v Putinovo Rusijo, nahaja se povsod okrog nas v Janševi Sloveniji!

Trenutna vlada ima namreč popolnoma enake cilje kot ruska. Utišati, ustrahovati ali diskreditirati vsakršno kritiko lastnega delovanja. Edina razlika je ta, da so zaenkrat sredstva, ki jih uporablja Janez Janša, še nekoliko manj direktna in namesto fizičnega nasilja izbirajo finančno izčrpavanje, drakonske kazni in tožbe zoper vsakega posameznika ali organizacijo, ki se izpostavi.

In ravno temu bo posvečen današnji petkov protest. Osnovni pravici do protestiranja in izražanja mnenj, ki je v Sloveniji dejansko ogrožena zaradi politične in policijske represije. Ta teden je Jaša Jenull dobil novo “kazen za organizacijo protestov” in sicer v višini 34.340,56 evrov. Protest, za katerega je tokrat prejel položnico zaradi stroškov varovanja protesta, se je odvijal 19. junija 2020, ob začetku katerega so protestnice in protestniki na zagrajenem Trgu republike brali ustavo in tako opozarjali na ustavne pravice, ki se s trenutnimi tožbami še toliko bolj očitno kršijo. Gre že za tretjo napovedano tožbo; prvo v višini 2255 evrov je prejel konec lanskega decembra, drugi zahtevek v višini 3778 evrov je prejel sredi februarja letos. Po izjavah generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika pa naj bi bilo v pripravi še za okrog 970.000 evrov tožb!!

V kateri drugi državi se še kaznuje protestnice in protestnike, ki popolnoma nenasilno v javnem prostoru berejo ustavo? Da opozorimo na ta očiten primer kršitve samih temeljev Ustave RS in nesprejemljiva dejanja vlade, bomo na današnjem petkovem protestu NA TRGU REPUBLIKE PONOVNO BRALI USTAVO! Ne bomo se pustili ustrahovati! S simbolično akcijo bomo tudi pokazali, kaj si mislimo o resničnih “grozilnih pismih”, ki jih državljanom pošilja lastna vlada.

DANES ODLOČNO ZAHTEVAMO, DA VLADA IN DRŽAVNO ODVETNIŠTVO NEMUDOMA PRENEHATA Z USTRAHOVANJEM IN ODSTOPITA OD TOŽB, KI JIH SPROŽATA ZOPER PROTESTNIKA JAŠO JENULLA.

Vlada zlorablja Državno odvetništvo, prek katerega sproža te tožbe. Ne gre namreč za kazni, saj s protestiranjem ni storjen noben prekršek ali kaznivo dejanje. Ustavno sodišče je namreč že pred enim letom jasno odločilo, da se pravice do protesta ne sme omejevati. Zato se je očitno strahovlada Janeza Janše odločila, da si bo izmislila nove vzvode pritiska in bo z zasebno tožbo ustrahovala protestnice in protestnike. Vlada Janeza Janše nikakor noče sprejeti dejstva, da nima prav nikakršne zakonske podlage za kaznovanje petkovih protestnikov in si izmišlja nove in nove načine preganjanja in ustrahovanja.

S tem pa se tudi jasno kaže, da se Janez Janša in njegova vlada izjemno bojita petkovih protestov in vseh ostalih civilnih iniciativ, ki s svojo dejavnostjo tudi v času predvolilne kampanje nasprotujejo in izpostavljajo zavajanja in manipulacije vlade. Od vseh strank, ki bodo kandidirale na prihajajočih volitvah, prav tako pričakujemo, da se bodo nemudoma odločno in nedvoumno izjasnile glede tega vprašanja. Prav tako smo v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije že pozvali Varuha človekovih pravic, da začne preiskavo teh tožb. Dodatno smo ga pozvali, naj se do tega vprašanja zaradi izjemne pomembnosti in višine sredstev opredeli prednostno.

Ta zloraba oblasti pa ne bo ostala vidna samo na nacionalnem nivoju. Obvestili smo že različne evropske organizacije in institucije. Med drugim smo o primeru kazni že obvestili evropsko komisarko Vero Jourovo – podpredsednico Evropske komisije in komisarko za vrednote in preglednost. Prav tako smo obvestili Svet Evrope, in sicer komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Dunjo Mijatović. V prihodnjih dneh bomo obvestili še ostale institucije in organizacije tako na nacionalni kot mednarodni ravni ter sprožili ustrezne postopke. Če je strahovlada mislila, da nas bo s tem zastrašila ali nas tako obremenila, da se bomo vdali, se je močno zmotila. Še glasneje se bomo namreč borili vse do zmage!

Na današnjem protestu pa bodo spregovorili tudi protestniki iz Poljske, ki bodo na Trgu republike predstavili svoje boje in izkušnje s protesti ter opozorili na izgubo demokracije in svobodne civilne družbe, ki nas čaka, če bomo šli po poti Poljske. Prav tako pa bo pesnica Svetlana Makarovič prvič javno predstavila svojo novo-izdano pesniško zbirko VLADAVINA MUH – posvečeno trenutnim političnim razmeram – in prebrala nekaj pesmi ter izvode razdelila med protestnice in protestnike. 

 

COMMENTS

Wordpress (0)