Izposojeni komentar – “Vojna ZDA proti Rusiji pravzaprav vojna ZDA proti Evropi, da bi EU ostala podrejena ameriškemu kapitalu – Evropska industrija se zapira cene energije pa naraščajo zaradi sankcij” – Ekonomist Michael Hudson – TOPNEWS.si

Izposojeni komentar – “Vojna ZDA proti Rusiji pravzaprav vojna ZDA proti Evropi, da bi EU ostala podrejena ameriškemu kapitalu – Evropska industrija se zapira cene energije pa naraščajo zaradi sankcij” – Ekonomist Michael Hudson

Izposojeni komentar – “Vojna ZDA proti Rusiji pravzaprav vojna ZDA proti Evropi, da bi EU ostala podrejena ameriškemu kapitalu – Evropska industrija se zapira cene energije pa naraščajo zaradi sankcij” – Ekonomist Michael Hudson

Ekonomist  Michael Hudson  je tezo, da so “pravi nasprotniki Amerike  njeni evropski in drugi zavezniki zapisal že 8. februarja letos, torej še pred invazijo Rusije proti Ukrajini  v članku: “Cilj ZDA je preprečiti, da bi trgovali s Kitajsko in Rusijo”. Ekonomist Michael Hudson že dolgo trdi, da je bila vojna ZDA proti Rusiji pravzaprav vojna ZDA proti Evropi, da bi EU ostala podrejena ameriškemu kapitalu. To je točno to, kar se dogaja zdaj: evropska industrija se zapira, ko cene energije naraščajo zaradi sankcij.

 

Železna zavesa iz 1940-ih in 50-ih let je bila navidezno zasnovana za izolacijo Rusije od Zahodne Evrope – da bi preprečila komunistično ideologijo in vojaški prodor. Današnji režim sankcij je usmerjen navznoter, da prepreči ameriškemu Natu in drugim zahodnim zaveznikom, da bi odprli več trgovine in naložb z Rusijo in Kitajsko. Cilj ni toliko izolirati Rusijo in Kitajsko, temveč te zaveznice trdno obdržati v ameriški gospodarski orbiti. Zaveznice se morajo odreči ugodnosti uvoza ruskega plina in kitajskih proizvodov, kupovanja veliko dražjega ameriškega UZP in drugega izvoza, omejenega z več ameriškega orožja.

Sankcije, za katere ameriški diplomati vztrajajo, da jih njihovi zavezniki uvedejo proti trgovini z Rusijo in Kitajsko, so domnevno namenjene odvračanju od vojaškega povečevanja. Toda to res ne more biti glavna ruska in kitajska skrb. Veliko več lahko pridobijo, če Zahodu ponudijo vzajemne gospodarske koristi. Osnovno vprašanje je torej, ali bo Evropa našla svojo prednost pri zamenjavi izvoza ZDA z rusko in kitajsko oskrbo in s tem povezanimi medsebojnimi gospodarskimi povezavami.

Ameriške diplomate skrbi, da Nemčija, druge države Nata in države vzdolž poti Pas in cesta razumejo koristi, ki jih je mogoče doseči z odpiranjem miroljubne trgovine in naložb. Če ruskega ali kitajskega načrta za invazijo ali bombardiranje ni, kaj potrebuje Nato? Kakšna je potreba po tako težkih nakupih ameriške vojaške opreme s strani premožnih ameriških zaveznikov? In če ni sam po sebi kontradiktornega odnosa, zakaj morajo tuje države žrtvovati svoje lastne trgovinske in finančne interese, tako da se zanašajo izključno na ameriške izvoznike in vlagatelje?

To so pomisleki, zaradi katerih je francoski premier Macron poklical duha Charlesa de Gaulla in pozval Evropo, naj se obrne od tistega, kar on imenuje Natovo “možgansko mrtvo” hladno vojno in se spopade s proameriškimi trgovinskimi dogovori, ki jih vsiljuje naraščajočih stroškov za Evropo, medtem ko ji zanikajo morebitne koristi od trgovine z Evrazijo. Celo Nemčija nasprotuje zahtevam, da to prihajajočo zimo zamrzne tako, da ostane brez ruskega plina.

Namesto resnične vojaške grožnje iz Rusije in Kitajske je težava ameriških strategov odsotnost takšne grožnje. Vse države so spoznale, da je svet dosegel točko, ko nobeno industrijsko gospodarstvo nima delovne sile in politične sposobnosti, da bi mobiliziralo stalno vojsko takšne velikosti, ki bi bila potrebna za invazijo ali celo bitko s pomembnim nasprotnikom. Zato se je Rusija skrbno vzdržala maščevanja Natovemu avanturizmu, ki na njeni zahodni meji poskuša spodbuditi vojaški odgovor.

Vse večji pritisk Amerike na svoje zaveznike grozi, da jih bo pregnal iz orbite ZDA. Več kot 75 let so imeli malo praktične alternative ameriški hegemoniji. Toda to se zdaj spreminja. Amerika nima več denarne moči in navidez kroničnega trgovinskega in plačilnobilančnega presežka, ki ji je omogočil, da je v letih 1944–1945 pripravila svetovna pravila trgovine in naložb. Grožnja prevladi ZDA je v tem, da Kitajska, Rusija in Mackinderjevo osrčje Evrazijskega svetovnega otoka ponujajo boljše trgovinske in naložbene priložnosti, kot jih ponujajo Združene države z vedno bolj obupano zahtevo po žrtvah s strani Nata in drugih zaveznikov.

Najbolj očiten primer je prizadevanje ZDA, da preprečijo Nemčiji, da odobri plinovod Severni tok 2 za pridobivanje ruskega plina za prihajajočo hladno zimo. Angela Merkle se je z Donaldom Trumpom dogovorila, da bo porabila milijardo dolarjev za izgradnjo novega pristanišča za utekočinjeni zemeljski plin, da bi postala bolj odvisna od visokocenovnega ameriškega UZP. (Načrt je bil preklican, potem ko so volitve v ZDA in Nemčiji zamenjale oba voditelja.) Toda Nemčija nima drugega načina za ogrevanje številnih svojih hiš in poslovnih zgradb (ali oskrbe svojih podjetij za gnojila) kot z ruskim plinom.

Edini način, ki preostane ameriškim diplomatom, da blokirajo evropske nakupe, je spodbuditi Rusijo k vojaškemu odgovoru in nato trditi, da maščevanje za ta odgovor odtehta vsak čisto nacionalni gospodarski interes. Kot je jastrebska državna podsekretarka za politične zadeve Victoria Nuland pojasnila na novinarski konferenci State Departmenta 27. januarja: “Če Rusija tako ali drugače napade Ukrajino, se Severni tok 2 ne bo premaknil naprej.” Težava je ustvariti primerno žaljiv incident in prikazati Rusijo kot agresorja.

Nulandova je izrazila, kdo je leta 2014 jedrnato narekoval politike članic Nata: “Jebi EU.” To je bilo rečeno, ko je ameriškemu veleposlaniku v Ukrajini povedala, da State Department podpira marioneto Arsenija Jacenjuka kot ukrajinskega premierja (odstranjen po dveh letih v korupcijskem škandalu), ameriške politične agencije pa so podprle krvavi pokol na Majdanu, ki je povzročil zdaj osem let državljanske vojne. Rezultat je uničil Ukrajino tako kot ameriško nasilje v Siriji, Iraku in Afganistanu. To ni politika svetovnega miru ali demokracije, ki bi jo podpirali evropski volivci.

Trgovinske sankcije ZDA, uvedene njihovim zaveznikom v Natu, segajo po celotnem trgovinskem spektru. Varčevalna Litva se je odrekla svojemu trgu sira in kmetijstva v Rusiji ter svoji državni železnici blokira prevoz beloruske pepelike v baltsko pristanišče Klaipeda. Večinski lastnik pristanišča se je pritožil, da bo “Litva izgubila na stotine milijonov dolarjev zaradi zaustavitve beloruskega izvoza prek Klaipede” in “se lahko sooči s pravnimi zahtevki v višini 15 milijard dolarjev zaradi prekinjene pogodbe.” Litva se je celo strinjala, da ZDA pozivajo k priznanju Tajvana, zaradi česar Kitajska zavrača uvoz nemških ali drugih izdelkov, ki vključujejo sestavne dele litovske proizvodnje.
Evropa bo uvedla sankcije na račun naraščajočih cen energije in kmetijskih proizvodov, tako da bo dala prednost uvozu iz Združenih držav in se odrekla ruskim, beloruskim in drugim povezavam zunaj dolarskega območja. Kot je povedal Sergej Lavrov: “Ko ZDA mislijo, da nekaj ustreza njihovim interesom, lahko izdajo tiste, s katerimi so bile prijateljske, s katerimi so sodelovale in ki so poskrbele za njihove položaje po vsem svetu.”

Ameriške sankcije proti njenim zaveznikom škodijo njihovim gospodarstvom, ne pa Rusiji in Kitajski
Kar se zdi ironično, je, da so jima takšne sankcije proti Rusiji in Kitajski na koncu pomagale in ne škodile. Toda primarni cilj ni bil škoditi niti pomagati ruskemu in kitajskemu gospodarstvu. Navsezadnje je aksiomatično, da sankcije prisilijo ciljne države, da postanejo bolj samozavestne. Ruski proizvajalci, prikrajšani za litovski sir, so proizvedli svoj lasten sir in ga ni več treba uvažati iz baltskih držav. Ameriško osnovno gospodarsko rivalstvo je usmerjeno v ohranitev Evrope in njenih zavezniških azijskih držav v lastni vse bolj zaščiteni gospodarski orbiti. Nemčiji, Litvi in ​​drugim zaveznicam je rečeno, naj uvedejo sankcije, usmerjene proti lastni gospodarski blaginji, tako da ne trgujejo z državami zunaj orbite območja ameriškega dolarja.
Ne glede na grožnjo dejanske vojne, ki je posledica borbenosti ZDA, postaja strošek ameriških zaveznikov, če se predajo ameriškim trgovinskim in naložbenim zahtevam, tako visok, da je politično nedosegljiv. Skoraj stoletje ni bilo druge možnosti, kot da se strinjamo s trgovinskimi in naložbenimi pravili, ki dajejo prednost ameriškemu gospodarstvu kot ceno prejema finančne in trgovinske podpore ZDA ter celo vojaške varnosti. Toda zdaj grozi, da se bo pojavila alternativa – tista, ki ponuja koristi od kitajske pobude Pas in cesta in od ruske želje po tujih naložbah, ki bi pomagale posodobiti njeno industrijsko organizacijo, kot je bilo obljubljeno pred tridesetimi leti leta 1991.

Vse od zadnjih let druge svetovne vojne si je ameriška diplomacija prizadevala zakleniti Veliko Britanijo, Francijo in zlasti premagano Nemčijo in Japonsko, da postanejo gospodarske in vojaške odvisnosti ZDA. Kot sem dokumentiral v Superimperializmu, so ameriški diplomati razbili Britanski imperij in prevzeli njegovo območje Sterling s težkimi pogoji, ki jih je najprej naložil Lend-Lease in nato Anglo-ameriški posojilni sporazum iz leta 1946. Pogoji slednjega so Britanijo obvezovali, da se odpove svojemu imperializmu. Prednostna politika in deblokiranje sterlingov, ki so jih Indija in druge kolonije nabrale za svoj izvoz surovin med vojno, s čimer se je Britansko Commonwealth odprlo za izvoz iz ZDA.

Velika Britanija se je zavezala, da ne bo povrnila svojih predvojnih trgov z devalvacijo funtov. Ameriški diplomati so nato ustanovili IMF in Svetovno banko pod pogoji, ki so spodbujali ameriške izvozne trge in odvračali konkurenco Britanije in drugih nekdanjih tekmecev. Razprave v lordskem in skupnem domu so pokazale, da so britanski politiki priznali, da so poslani v podrejen gospodarski položaj, vendar so menili, da nimajo druge možnosti. In ko so obupali, so imeli ameriški diplomati proste roke pri soočenju z ostalo Evropo.
Finančna moč je Ameriki omogočila, da je še naprej prevladovala v zahodni diplomaciji, kljub temu, da so jo leta 1971 zaradi plačilnobilančnih stroškov njene vojaške porabe v tujini izrinili iz zlata. V zadnjih pol stoletja so tuje države hranile svoje mednarodne denarne rezerve v ameriških dolarjih – predvsem v vrednostnih papirjih ameriške zakladnice, na bančnih računih ZDA in drugih finančnih naložbah v ameriško gospodarstvo. Standard o zakladnih menicah zavezuje tuje centralne banke, da financirajo ameriški plačilnobilančni primanjkljaj, ki temelji na vojaški osnovi – in pri tem tudi primanjkljaj domačega državnega proračuna.

Združene države ne potrebujejo tega recikliranja, da bi ustvarile denar. Vlada lahko preprosto tiska denar, kot je dokazal MMT. Toda Združene države potrebujejo to recikliranje dolarja tuje centralne banke, da uravnotežijo svoja mednarodna plačila in podprejo menjalni tečaj dolarja. Če bi dolar upadel, bi tuje države veliko lažje plačevale mednarodne dolarske dolgove v svojih valutah. Ameriške uvozne cene bi se dvignile in za ameriške vlagatelje bi bilo dražje kupiti tuja sredstva. In tujci bi izgubili denar na ameriških delnicah in obveznicah, denominiranih v njihovih lastnih valutah, in bi jih opustili. Zlasti centralne banke bi izgubile dolarske obveznice državne zakladnice, ki jih imajo v svojih denarnih rezervah – in bi ugotovile, da je njihov interes v tem, da se umaknejo iz dolarja. Torej ZDA

Prizadevanja ZDA, da svoje evropske in vzhodnoazijske protektorate obdržijo v lastnem vplivnem območju, ogroža pojav Kitajske in Rusije neodvisno od Združenih držav, medtem ko se ameriško gospodarstvo deindustrializira kot posledica lastnih premišljenih političnih odločitev. Industrijska dinamika, zaradi katere so bile Združene države tako prevladujoče od poznega 19. stoletja do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, se je umaknila evangeličanski neoliberalni financializaciji. Zato morajo ameriški diplomati zasukati roko svojim zaveznikom, da bi blokirali svoje gospodarske odnose s postsovjetsko Rusijo in socialistično Kitajsko, katerih rast presega rast ZDA in katerih trgovinski dogovori ponujajo več priložnosti za obojestransko korist.

Vprašanje je, kako dolgo lahko ZDA preprečijo svojim zaveznikom, da bi izkoristile gospodarsko rast Kitajske. Ali bodo Nemčija, Francija in druge države Nata iskale blaginjo zase, namesto da bi dovolile, da bi standard ameriških dolarjev in trgovinske preferenciale izčrpali njihov gospodarski presežek?

Naftna diplomacija in ameriške sanje o postsovjetski Rusiji
Pričakovanje Gorbačova in drugih ruskih uradnikov leta 1991 je bilo, da se bo njihovo gospodarstvo obrnilo proti Zahodu za reorganizacijo po vzoru, zaradi katerega so ameriška, nemška in druga gospodarstva tako uspešna. Vzajemno pričakovanje v Rusiji in Zahodni Evropi je bilo, da bodo nemški, francoski in drugi vlagatelji prestrukturirali postsovjetsko gospodarstvo po učinkovitejših smernicah.

To ni bil načrt ZDA. Ko je senator John McCain Rusijo označil za »bencinsko črpalko z atomskimi bombami«, so bile to ameriške sanje o tem, kar so želeli, da bi bila Rusija – z ruskimi plinskimi družbami, ki so prešle pod nadzor ameriških delničarjev, začenši z načrtovanim odkupom Yukosa, kot je bil dogovorjen z Mihailom Khordokovskim. . Zadnja stvar, ki so jo ameriški strategi želeli videti, je bila uspešna oživljena Rusija. Ameriški svetovalci so skušali privatizirati ruske naravne vire in druga neindustrijska sredstva tako, da so jih predali kleptokratom, ki so lahko »unovčili« vrednost tistega, kar so privatizirali le s prodajo ameriškim in drugim tujim vlagateljem za trdo valuto. Posledica je bil neoliberalni gospodarski in demografski kolaps v vseh postsovjetskih državah.

Amerika se na nek način spreminja v svojo različico bencinske črpalke z atomskimi bombami (in izvozom orožja). Cilj ameriške naftne diplomacije je nadzorovati svetovno trgovino z nafto, tako da bodo njeni ogromni dobički pripadli največjim ameriškim naftnim družbam. Kermit Roosevelt iz Cie je sodeloval z Anglo-perzijsko naftno družbo British Petroleuma, da bi strmoglavil izvoljenega iranskega voditelja Mohammeda Mossadegha leta 1954, ko je hotel nacionalizirati podjetje, potem ko je desetletje za desetletjem zavračalo izvajanje. njeni obljubljeni prispevki gospodarstvu. Potem ko je Iran postavil šaha, katerega demokracija je temeljila na začarani policijski državi, je Iran znova zagrozil, da bo deloval kot gospodar svojih naftnih virov. Tako se je znova soočila s sankcijami, ki jih sponzorirajo ZDA, ki veljajo še danes.

V primerih, ko so tuje vlade, kot so Savdska Arabija in sosednje arabske petrodržave, prevzele nadzor, je treba prihodke od izvoza njihove nafte deponirati na finančnih trgih ZDA, da bi podprli menjalni tečaj dolarja in finančno prevlado ZDA. Ko so v letih 1973–1974 štirikrat povišali cene nafte (kot odgovor na četverjenje izvoznih cen v ZDA), je ameriško zunanje ministrstvo sprejelo zakon in povedalo Savdski Arabiji, da lahko za svojo nafto zaračuna, kolikor želi ( s čimer je dvignil cenovni dežnik za ameriške proizvajalce nafte), vendar je moral svoje prihodke od izvoza nafte reciklirati v Združene države v vrednostnih papirjih, denominiranih v dolarjih – predvsem v vrednostnih papirjih ameriške zakladnice in na bančnih računih ZDA, skupaj z nekaterimi manjšinskimi deleži ameriških delnic in obveznice (vendar le kot pasivni vlagatelji,

Drugi način recikliranja prihodkov od izvoza nafte je bil nakup ameriškega izvoza orožja, pri čemer je Savdska Arabija postala ena največjih strank vojaško-industrijskega kompleksa. Proizvodnja orožja v ZDA pravzaprav ni primarno vojaške narave. Kot svet zdaj vidi v prepiru zaradi Ukrajine, Amerika nima bojne vojske. To, kar ima, je tisto, kar se je včasih imenovalo “jeda vojska”. Proizvodnja orožja v ZDA zaposluje delovno silo in proizvaja orožje kot nekakšen prestiž, ki ga vlade lahko razkazujejo, ne pa za dejanske boje. Kot večina luksuznih izdelkov je pribitek zelo visok. To je navsezadnje bistvo visoke mode in sloga. MIC uporablja svoj dobiček za subvencioniranje ameriške civilne proizvodnje na način, ki ne krši črke mednarodnih trgovinskih zakonov proti državnim subvencijam.

Včasih je seveda uporabljena vojaška sila. V Iraku sta najprej George W. Bush in nato Barack Obama uporabila vojsko za zaseg naftnih rezerv v državi, skupaj z zalogami Sirije in Libije. Nadzor nad svetovno nafto je bil opora ameriške plačilne bilance. Kljub globalnemu prizadevanju za upočasnitev segrevanja planeta ameriški uradniki še naprej vidijo nafto kot ključ do ameriške gospodarske premoči. Zato ameriška vojska še vedno noče ubogati ukazov Iraka, naj zapusti svojo državo, obdrži svoje čete pod nadzorom iraške nafte, in zakaj se je s Francozi dogovorila za uničenje Libije. Bližje domu je predsednik Biden odobril vrtanje na morju in podpira kanadsko širitev katranskega peska Athabasca, okolju najbolj umazane nafte na svetu.

Poleg izvoza nafte in hrane izvoz orožja podpira financiranje ameriških čezmorskih vojaških izdatkov v svojih 750 bazah v tujini s standardom Treasury Bill. Toda brez stalnega sovražnika, ki nenehno grozi pred vrati, obstoj Nata propade. Kakšna bi bila potreba, da bi države kupovale podmornice, letalonosilke, letala, tanke, rakete in drugo orožje?

Ker so se Združene države deindustrializirale, postaja njihov trgovinski in plačilnobilančni primanjkljaj vse bolj problematičen. Potrebuje prodajo izvoza orožja, da pomaga zmanjšati vse večji trgovinski primanjkljaj in tudi subvencionirati svoja komercialna letala in z njimi povezane civilne sektorje. Izziv je, kako ohraniti svojo blaginjo in svetovno prevlado, ko se deindustrializira, medtem ko gospodarska rast narašča na Kitajskem in zdaj celo v Rusiji.
Amerika je izgubila prednost pred industrijskimi stroški zaradi močnega dviga življenjskih stroškov in poslovanja v svojem financializiranem postindustrijskem rentierskem gospodarstvu, a poleg tega, kot je Seymour Melman pojasnil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, kapitalizem Pentagona temelji na pogodbah plus stroški: višji so stroški vojaške strojne opreme, več dobička prejmejo njeni proizvajalci. Tako je ameriško orožje preveč konstruirano – torej straniščni sedeži za 500 USD namesto modela za 50 USD. Konec koncev je glavna privlačnost luksuznega blaga, vključno z vojaško opremo, njihova visoka cena.

To je ozadje besa ZDA zaradi neuspeha pri zasegu ruskih naftnih virov – in zaradi tega, ko vidi, da se Rusija tudi vojaško osvobodi, da bi ustvarila lasten izvoz orožja. Danes je Rusija v položaju Irana leta 1954 in znova leta 1979. Ne samo, da je njena prodaja konkurenčna prodaji ameriškega UZP, ampak Rusija svoje prihodke od izvoza nafte ohranja doma za financiranje svoje reindustrializacije, da bi obnovila gospodarstvo, ki je uničila šok “terapija” iz 90. let prejšnjega stoletja, ki so jo sponzorirali ZDA.

Linija najmanjšega odpora za ameriško strategijo, ki si prizadeva ohraniti nadzor nad svetovno oskrbo z nafto, hkrati pa ohraniti svoj izvozni trg luksuznega orožja prek Nata, je Cry Wolf in vztrajati, da je Rusija na robu invazije na Ukrajino – kot da bi Rusija imela kaj pridobiti. z bojevanjem v močvirju zaradi najrevnejšega in najmanj produktivnega evropskega gospodarstva. Pozimi 2021–2022 so bili dolgi poskusi ZDA spodbuditi Nato in Rusijo k boju – brez uspeha.

ZDA sanjajo o neoliberalizirani Kitajski kot podružnici ZDA
Amerika se je deindustrializirala kot namerna politika zniževanja proizvodnih stroškov, saj so njena proizvodna podjetja iskala nizkoplačano delovno silo v tujini, predvsem na Kitajskem. Ta premik ni bil rivalstvo s Kitajsko, ampak je bil obravnavan kot obojestranski dobiček, zaradi katerega bi ameriške banke in vlagatelji zagotovili nadzor in dobičke nad kitajsko industrijo, ko se je tržila. Rivalstvo je bilo med ameriškimi delodajalci in ameriškimi delavci, orožje razredne vojne pa je bilo umik in v tem procesu zniževanje državnih socialnih izdatkov.

Podobno kot ruska prizadevanja za trgovino z nafto, orožjem in kmetijstvom, ki je neodvisna od nadzora ZDA, Kitajska kazniva dejanja ohranja dobičke svoje industrializacije doma, ohranja državno lastništvo pomembnih korporacij in predvsem ohranja ustvarjanje denarja in Bank of China kot javna služba za financiranje lastnih investicij, namesto da bi ameriškim bankam in borznoposredniškim hišam dovolila, da zagotovijo svoje financiranje in črpajo svoje presežke v obliki obresti, dividend in provizij za upravljanje. Edina rešitev za načrtovalce podjetij v ZDA je bila vloga Kitajske pri odvračanju ameriških plač od dviga z zagotavljanjem vira nizkocenovne delovne sile, ki ameriškim proizvajalcem omogoča, da svojo proizvodnjo prenesejo v tujino in zunanje izvajalce.

Razredna vojna Demokratske stranke proti sindikalnemu delavstvu se je začela v Carterjevi administraciji in se je močno pospešila, ko je Bill Clinton odprl južno mejo z NAFTA. Vzdolž meje je bila ustanovljena vrsta maquiladoras, ki so zagotavljala poceni rokodelsko delovno silo. Ta je postal tako uspešen profitni center podjetij, da je Clinton decembra 2001, v zadnjem mesecu njegove administracije, pritisnil, naj Kitajsko sprejme v Svetovno trgovinsko organizacijo. Sanje so bile, da bi postal dobičkonosno središče za vlagatelje iz ZDA, ki bi proizvajal za ameriška podjetja in financiral svoje kapitalske naložbe (in upalo se je, da je tudi stanovanjska in vladna poraba) z izposojanjem ameriških dolarjev in organiziranjem svoje industrije na borzi, ki je npr. Rusija v letih 1994–1996 bi postala vodilni ponudnik finančnih kapitalskih dobičkov za ZDA in druge tuje vlagatelje.

Walmart, Apple in številna druga ameriška podjetja so organizirala proizvodne obrate na Kitajskem, kar je nujno vključevalo prenos tehnologije in ustvarjanje učinkovite infrastrukture za izvozno trgovino. Goldman Sachs je vodil finančni vdor in pomagal, da se kitajski delniški trg dvigne. Vse to je bila tisto, kar je Amerika pozivala.
Kje so šle narobe ameriške neoliberalne sanje iz hladne vojne? Za začetek Kitajska ni sledila politiki Svetovne banke o usmerjanju vlad k zadolževanju v dolarjih, da bi najela ameriška inženirska podjetja za zagotavljanje izvozne infrastrukture. Industrializirala se je na približno enak način kot so to storile Združene države in Nemčija v poznem 19. stoletju: z velikimi javnimi naložbami v infrastrukturo za zagotavljanje osnovnih potreb po subvencioniranih cenah ali brezplačno, od zdravstvenega varstva in izobraževanja do prevoza in komunikacij, da bi čim bolj zmanjšali življenjskih stroškov, ki so jih morali plačati delodajalci in izvozniki. Najpomembneje je, da se je Kitajska izognila servisiranju tujega dolga z ustvarjanjem lastnega denarja in obdržanjem proizvodnih zmogljivosti v lastnih rokah.

Zahteve ZDA izrivajo svoje zaveznike iz trgovinske in monetarne orbite dolar-NATO
Kot v klasični grški tragediji tudi ameriška zunanja politika prinaša ravno tisti izid, ki se ga najbolj boji. Ameriški diplomati, ki pretiravajo z lastnimi zavezniki v Natu, uprizarjajo Kissingerjev scenarij nočne more, ki združuje Rusijo in Kitajsko. Medtem ko je ameriškim zaveznikom naročeno, da nosijo stroške ameriških sankcij, imata Rusija in Kitajska koristi, ker sta dolžni diverzificirati in narediti svoja gospodarstva neodvisna od zanašanja na ameriške dobavitelje hrane in drugih osnovnih potreb. Predvsem ti dve državi ustvarjata lastna dedolarizirana kreditna in bančna klirinška sistema ter hranita svoje mednarodne denarne rezerve v obliki zlata, evra in drugih valut za medsebojno trgovino in naložbe.

Ta dedolarizacija zagotavlja alternativo enopolarni zmožnosti ZDA, da pridobijo brezplačno tuje kredite po standardu ameriških zakladnih menic za svetovne denarne rezerve. Kaj bo podprlo dolar, ko se tuje države in njihove centralne banke dedolarirajo? Brez brezplačne kreditne linije, ki jo zagotavljajo centralne banke, ki samodejno reciklira ameriško tujo vojaško porabo nazaj v ameriško gospodarstvo (z le minimalnim donosom), kako lahko Združene države uravnotežijo svoja mednarodna plačila glede na svojo deindustrializacijo?
Združene države ne morejo preprosto obrniti svoje odvisnosti od kitajske in druge azijske delovne sile z vračanjem proizvodnje domov. V svoje gospodarstvo je vgradila previsoke rente, da bi lahko svoje delo konkurirala na mednarodni ravni, glede na proračunske zahteve ameriških plačnikov po plačilu visokih in naraščajočih stroškov stanovanja in izobraževanja, servisiranja dolgov in zdravstvenega zavarovanja ter privatiziranih infrastrukturnih storitev. .

Edini način, da Združene države ohranijo svoje mednarodno finančno ravnovesje, je monopolno določanje cen svojega orožja, patentiran izvoz farmacevtskih izdelkov in informacijske tehnologije ter nakup nadzora nad najbolj donosnimi sektorji proizvodnje in potencialno črpajočih sektorjev v tujini – z drugimi besedami, s širjenjem neoliberalne ekonomske politike po vsem svetu na način, ki obvezuje druge države, da so odvisne od ameriških posojil in naložb.

To ni način za rast nacionalnih gospodarstev. Alternativa neoliberalni doktrini so kitajske politike rasti, ki sledijo isti osnovni industrijski logiki, po kateri so se ZDA, Nemčija in Francija povzpele na industrijsko moč med lastnim industrijskim vzponom z močno vladno podporo in programi socialne porabe.

Združene države so to tradicionalno industrijsko politiko opustile že od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Svojemu gospodarstvu vsiljuje neoliberalno politiko, ki je od leta 1991 deindustrializirala pinochetistovski Čile, tačersko Veliko Britanijo in postindustrijske nekdanje sovjetske republike, Baltik in Ukrajino. cene vrednostnih papirjev in privatizacijo infrastrukture.
Ta neoliberalizem je bil pot, da postane propadlo gospodarstvo in dejansko propadla država, ki se je morala spopasti s svojo deflacijo dolga, naraščajočimi cenami stanovanj in najemninami, ko se stopnja zasedenosti lastnikov zmanjšuje, pa tudi s svojimi pretiranimi zdravstvenimi in drugimi stroški, ki so posledica privatizacije. kar druge države zagotavljajo brezplačno ali po subvencioniranih cenah kot človekove pravice – zdravstveno varstvo, izobraževanje, zdravstveno zavarovanje in pokojnine.

Uspeh kitajske industrijske politike z mešanim gospodarstvom in državnim nadzorom nad monetarnim in kreditnim sistemom je ameriške stratege napeljal v strah, da bi zahodnoevropske in azijske države – celo Tajvan, ne samo Japonska in Južna Koreja – lahko našle svojo gospodarsko prednost v tesnejše povezovanje s Kitajsko in Rusijo. Zdi se, da odgovor ZDA na tako globalno približevanje Kitajski in Rusiji nima drugega vzvoda razen gospodarskih sankcij in vojaške bojevitosti. To stališče nove hladne vojne je drago, druge države pa se upirajo nositi stroške konflikta, ki nima koristi zase in dejansko grozi, da bo destabiliziral njihovo gospodarsko rast in politično neodvisnost.

Kako lahko Združene države vzdržujejo plačilnobilančne stroške svojih čezmorskih vojaških izdatkov brez subvencij teh držav, zlasti ko druge države dedolarizirajo svoja gospodarstva? Zmanjšanje te porabe in dejansko povrnitev industrijske samozavesti in konkurenčne gospodarske moči bi zahtevalo preobrazbo ameriške politike. Takšna sprememba se zdi malo verjetna, a brez nje, kako dolgo lahko ameriško postindustrijsko rentiersko gospodarstvo uspe prisiliti druge države, da ji zagotovijo ekonomsko bogastvo (dobesedno priliv), ki ga ne proizvaja več doma?

COMMENTS

Wordpress (0)