Poljska napovedala, da bo svoje MIG-e 29 brezplačno predala ameriški bazi Rammstein v Nemčiji – Pentagon zavrnil predlog poljskega obrambnega ministrstva z argumentacijo, da je preveč “tvegan in da ni vzdržen” – TOPNEWS.si

Poljska napovedala, da bo svoje MIG-e 29 brezplačno predala ameriški bazi Rammstein v Nemčiji – Pentagon zavrnil predlog poljskega obrambnega ministrstva z argumentacijo, da je preveč “tvegan in da ni vzdržen”

Poljska napovedala, da bo svoje MIG-e 29 brezplačno predala ameriški bazi Rammstein v Nemčiji – Pentagon zavrnil predlog poljskega obrambnega ministrstva z argumentacijo, da je preveč “tvegan in da ni vzdržen”

Poljska vlada je v torek zvečer sporočila, da bo svoje MIG 29 brezplačno predala ameriški bazi v Nemčiji, ki naj bi jih nato predali Ukrajini. Vendar se je ameriško obrambno ministrstvo skeptično glede uporabe  teh letal v Ukrajini.

Zdi se, da je Pentagon zavrnil predlog Poljske, da bi svoja bojna letala MiG-29 dala na voljo ZDA v bazi v Nemčiji kot odgovor na poziv Ukrajine, naj dostavi bojna letala, češ da ni “vzdržen”, poroča Reuters.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da možnost, da bi letala iz baze ZDA in Nata v Nemčiji “letela v zračni prostor nad Ukrajino, ki je v nasprotju z Rusijo, vzbuja resno zaskrbljenost za celotno zavezništvo Nato”.

“Še naprej se bomo posvetovali s Poljsko in našimi drugimi zaveznicami v Natu o tem vprašanju in težkih logističnih izzivih, ki jih predstavlja, vendar ne verjamemo, da je predlog Poljske vzdržen,” je dejal Kirby.

Poljsko zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da je Poljska pripravljena poslati vse svoje MiG-29 v letalsko oporišče Rammstein v Nemčiji in jih dati na voljo ZDA, k temu pa je pozvalo tudi druge članice Nata, ki so lastniki tega tipa.

Poljska se o odločitvi še ni posvetovala z Washingtonom, je v torek povedala ameriška državna podsekretarka Victoria Nuland, čeprav je ameriška administracija razpravljala o zahtevi Ukrajine, da bi dobila poljska letala.

Kot poroča CNN je tiskovni sekretar Pentagona John Kirby v izjavi  za javnost dejal, da Pentagon ne verjame, da je predlog Poljske “vzdržen”. To se je zgodilo  le nekaj ur po tem, ko so poljski uradniki objavili izjavo, v kateri pravijo, da je vlada pripravljena napotiti vsa svoja lovska letala MiG-29 v Rammstein ameriških letalskih sil. Letalsko oporišče v Nemčiji, da bi jih nato lahko zagotovili Ukrajini v njenem boju proti Rusiji.

“Preprosto nam ni jasno, ali obstaja vsebinska utemeljitev za to,” je dejal Kirby. “Še naprej se bomo posvetovali s Poljsko in našimi drugimi zaveznicami v Natu o tem vprašanju in težkih logističnih izzivih, ki jih predstavlja, vendar menimo, da je predlog Poljske vzdržen.”

Kirby je dejal, da je bila odločitev o prenosu letal v lasti Poljske v Ukrajino “končno ena za poljsko vlado”, in dodal, da predlog kaže na zapletenost, ki jo predstavlja vprašanje, saj je Rusija dala grozilne izjave glede orožja, ki se Ukrajincem daje za uporabo proti Rusom.

Zamisel, kot jo je predstavila Poljska, je bila preveč tvegana, je dejal Kirby, saj se ZDA in Nato skušata izogniti odkritemu konfliktu med zavezništvom in Rusijo.

“Možnost, da bo bojna letala ‘na voljo vladi Združenih držav Amerike’, ki bodo odletela iz baze ZDA/NATO v Nemčiji, da bi letela v zračni prostor, ki je v sporu z Rusijo nad Ukrajino, vzbuja resno zaskrbljenost za celotno zavezništvo Nato,” je rekel Kirby.

Izjava obrambnega ministrstva je bila objavljena v torek zvečer, potem ko je poljski predlog doletel  Bidenovo administracijo popolnoma nepripravljeno , so za CNN povedali številni viri.

COMMENTS

Wordpress (0)