Peking je posvaril ZDA naj ne ponovijo napake iz Ukrajine, kjer se ZDA in NATO z Rusijo borita za prevlado, pri ustvarjanju indo-pacifiške različice Nata in podpiranjem Tajvana – TOPNEWS.si

Peking je posvaril ZDA naj ne ponovijo napake iz Ukrajine, kjer se ZDA in NATO z Rusijo borita za prevlado, pri ustvarjanju indo-pacifiške različice Nata in podpiranjem Tajvana

Peking je posvaril ZDA naj ne ponovijo napake iz Ukrajine, kjer se ZDA in NATO z Rusijo borita za prevlado, pri ustvarjanju indo-pacifiške različice Nata in podpiranjem Tajvana

Medtem ko je Kitajska dala jasno vedeti, da ni neposredne povezave med Ukrajino in Tajvanom, pri čemer je opozorila, da je Tajvan sestavni del Kitajske, bi moral njen molk o ruski uporabi sile ustaviti tistim, ki morda dvomijo v pripravljenost Pekinga, da se zateče k podobnim dejanjem, ko gre za obrambo lastnih ozemeljskih zahtev, za RT ugotavlja Scott Ritter.

Ritter je  nekdanji častnik obveščevalnih služb ameriške marince in avtor knjige ‘SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons od FDR do Trumpa.’ V Sovjetski zvezi je služil kot inšpektor za izvajanje pogodbe INF, v štabu generala Schwarzkopfa med zalivsko vojno in od 1991-1998 kot inšpektor ZN za orožje.

Medtem ko se ZDA in Nato borita za spopadanje z nastajajočo krizo v Ukrajini, je kitajski zunanji minister Wang Yi izdal opozorilo Bidenovi administraciji, naj ne ponovi napak, storjenih v Evropi s poskusom ustvarjanja pacifiške različice Nata, ki bi zajezil in omejujejo Kitajsko.

Wangovi komentarji so bili podani na njegovi letni medijski konferenci, ko je Kitajska v ponedeljek v Pekingu sklicala nacionalni ljudski kongres , najvišji zakonodajni organ države. Wang je takšne načrte poimenoval ” perverzna dejanja “, ki so ” v nasprotju s skupnimi težnjami regije po miru, razvoju, sodelovanju in zmagovalnih rezultatih “, je izjavil, da so, če bi jih izvedle ZDA, ” obsojene na neuspeh “.

Wang je tudi kritiziral ZDA, ker širijo svoje vezi, vključno z vojaškim sodelovanjem in prodajo orožja, s Tajvanom. Takšna politika, je opozoril Wang, ” ne samo potisne Tajvana v negotovo situacijo, ampak bo prinesla tudi neznosne posledice za ameriško stran ,” in nekoliko zlovešče dodal: ” Tajvan se bo sčasoma vrnil v objem domovine .”

Kitajska ni skrivala svoje terjatve do Tajvana ali svoje ambicije, da bi to trditev izpolnila s kakršnimi koli potrebnimi sredstvi, vključno z vojaško silo. Medtem ko se obeti kakršnih koli kratkoročnih vojaških ukrepov Kitajske proti Tajvanu obravnavajo kot oddaljeni, je ruska ofenziva v Ukrajini povzročila, da so številni opazovalci ponovno premislili o tem stališču.

Kitajski pomisleki niso namišljeni, temveč izhajajo iz neposrednega branja smernic, ki jih je spomladi 2021 objavila Bidenova administracija. ” Naša demokratična zavezništva ,” je izjavil predsednik Joe Biden v svojih vmesnih strateških navodilih za nacionalno varnost, ” nam omogočajo, da predstaviti skupno fronto, ustvariti enotno vizijo in združiti naše moči za spodbujanje visokih standardov, vzpostavitev učinkovitih mednarodnih pravil in od držav, kot je Kitajska, zahtevati odgovornost .

Zato bomo ponovno potrdili, investirali in posodobili Organizacijo Severnoatlantske pogodbe (NATO) in naša zavezništva z Avstralijo, Japonsko in Republiko Korejo, ki so skupaj z našimi drugimi globalnimi zavezništvi in ​​partnerstvi največja ameriška strateška premoženje, « je dodal.

Natančno branje tega besedila jasno kaže, da so ZDA prizadevale za zavezništvo, podobno Natu, v Pacifiku, osredotočeno izključno na vprašanje ” pritegovanja odgovornosti Kitajske “. V tej luči je treba gledati na partnerstva, kot je “Quad”, vojaško partnerstvo med ZDA, Japonsko, Indijo in Avstralijo ter na novo ustanovljeno zavezništvo AUKUS, ki ga sestavljajo Avstralija, Združeno kraljestvo in ZDA. Obe organizaciji obstajata izključno za usklajevanje vojaškega odziva na ekspanzivno prisotnost Kitajske v pacifiški regiji.

Kot da bi želel poudariti, da ne bo stala križem rok, medtem ko se ZDA zarotijo ​​proti njej, Kitajskije v petek objavil, da izvaja tedensko vojaško vajo v Južnokitajskem morju, blizu teritorialnih voda Vietnama. Čeprav sta obseg in obseg vaje omejena – obsega polmer šestih navtičnih milj – je bilo njeno sporočilo jasno: Kitajska je pripravljena uporabiti silo, če bo potrebno, za obrambo svojih spornih ozemeljskih zahtev v regiji. Napoved vaje je prišla po nizu vojaških potez v bližini Tajvana, kjer je tranzit ameriškega mornariškega plovila skozi Tajvansko ožino preprečil vlet kitajskih vojaških letal v tajvansko zračno obrambno identifikacijsko območje.

Številni strokovnjaki in opazovalci so bili presenečeni nad odločitvijo Rusije za vojaško posredovanje v Ukrajini. Ko gre za pripravljenost Kitajske na vojno zaradi Tajvana, takšne negotovosti ne bi smelo biti. To točko je popeljal nihče drug kot kitajski veleposlanik v ZDA Qin Gang,v komentarjih ameriškim medijem 28. januarja. ” Vprašanje s Tajvanom je največja mešanica med Kitajsko in Združenimi državami ,” je dejal Qin Gang. ” Če se bodo tajvanske oblasti, ki jih opogumljajo ZDA, nadaljevale po poti k neodvisnosti, bo to najverjetneje vključevalo Kitajsko in ZDA, dve veliki državi, v vojaški konflikt .”

Komentarji Qin Ganga so bili podani teden dni pred srečanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Pekingu, kjer so izdali skupno izjavo v 5000 besedah, v kateri so ponovno potrdili ” močno medsebojno podporo za zaščito njihovih temeljnih interesov, državne suverenosti in ozemeljske celovitosti. ”

” Ruska stran ponovno potrjuje svojo podporo načelu ene Kitajske, potrjuje, da je Tajvan neodtujljiv del Kitajske, in nasprotuje kakršni koli obliki neodvisnosti Tajvana, ” piše.

Dejstvo, da je Rusija podpisala takšno izjavo, dobro vedoč, da se je Kitajska zavezala k uporabi vojaške sile za obrambo svojih trditev glede Tajvana, poudarja resnost rusko-kitajske skupne izjave in pomaga razložiti kitajski molk, ko gre za ruska dejanja. v Ukrajini, ki je v nasprotju z dolgoletnim nasprotovanjem Kitajske vojaškemu posredovanju.

Trgovinski promet med Rusijo in Kitajsko se je v dveh mesecih povečal za skoraj 40 %.PREBERITE ŠE: Trgovinski promet med Rusijo in Kitajsko se je v dveh mesecih povečal za skoraj 40 odstotkov
Kitajska ve, da bi kakršna koli vojaška akcija proti Tajvanu prinesla gospodarski povračilni učinek s strani ZDA in njihovih zaveznikov. Vendar ima Kitajska tako kot Rusija pomembne karte v svojih rokah in vsaka prizadevanja Zahoda, da bi jo kaznovali z gospodarskimi sankcijami, bi prinesla odgovor, ki bi lahko hromil gospodarstva ciljnih. Poleg tega bi vsaka vojaška akcija proti Tajvanu sama po sebi imela strašne svetovne gospodarske posledice, zlasti na področju proizvodnje polprevodnikov . Vsak vojaški konflikt, ki bi vključeval Tajvan, bi imel škodljiv vpliv na svetovni trg elektronike, ki je odvisen od računalniških čipov, ki jih proizvaja Tajvan.

Razmerje med ruskim dejanjem proti Ukrajini in kakršno koli potezo Pekinga proti Tajpeju ali aktivno obrambo njegovih ozemeljskih zahtevkov v Južnokitajskem morju je resnično. Medtem ko je konflikt v Ukrajini na tisoče milj stran bodisi od Tajvana bodisi od Južnokitajskega morja, kitajsko vodstvo nedvomno pozorno preučuje lekcije o tem, kako se Zahod odziva na ruski napad, s pogledom na to, kako bi Zahod lahko odgovor na kakršno koli prihodnjo kitajsko vojaško akcijo.

 

Vladimir Putin pa je  EU naročil, naj okrepi pritisk na Kijev Ruski voditelj je ukrajinske nacionaliste obtožil, da preprečujejo evakuacijo civilistov Ruski predsednik Vladimir Putin je po treh neuspelih poskusih evakuacije civilistov iz države pozval EU, naj pritisne na ukrajinske oblasti, naj “spoštujejo humanitarno pravo”.

Putin je v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v ponedeljek dejal, da so ” različne vrste provokacij “, vključno z ” nasiljem nad civilisti ” ukrajinskih nacionalistov, ljudem doslej onemogočale uporabo humanitarnih koridorjev. Prišlo je potem, ko tri začasna premirja, ki jih je Rusija napovedala za konec tedna, niso omogočila pobega civilistov.

“Predsednik Rusije je Evropsko unijo pozval, naj resnično prispeva k reševanju življenj ljudi, da pritisne na oblasti v Kijevu in jih prisili, da spoštujejo humanitarno pravo ,” je v izjavi po pogovoru med voditelji zapisal Kremelj.

Ukrajina je ruske sile obtožila nenehnega obstreljevanja, ki po Kijevu onemogoča varno evakuacijo ljudi. Kremelj je dejal, da je Putin Michelu povedal, da ruska vojska ” sprejema vse možne ukrepe za reševanje življenj civilistov. ”

Povedal je, da “glavna grožnja prihaja iz nacionalističnih formacij “, ki uporabljajo ” taktiko teroristov ” in uporabljajo prebivalstvo kot živi ščit.

Michel je v tviterju o pogovoru dejal, da je Putina pozval, “naj takoj ustavi sovražnosti in zagotovi humanitarno varen prehod in dostop do pomoči. ”

COMMENTS

Wordpress (0)