ZDA dajejo državam Nata “zeleno luč” za dobavo bojnih letal Ukrajini – Pošiljanje orožja in opreme poteka s skrivnega letališča v Vzhodni Evropi, vendar lokacija ostaja strogo zaupna – TOPNEWS.si

ZDA dajejo državam Nata “zeleno luč” za dobavo bojnih letal Ukrajini – Pošiljanje orožja in opreme poteka s skrivnega letališča v Vzhodni Evropi, vendar lokacija ostaja strogo zaupna

ZDA dajejo državam Nata “zeleno luč” za dobavo bojnih letal Ukrajini – Pošiljanje orožja in opreme poteka s  skrivnega letališča v Vzhodni Evropi,  vendar lokacija ostaja strogo zaupna

Odločitev naj bi bila sprejeta po virtualnem srečanju ameriških odločevalcev v z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. ZDA dajejo državam Nata “zeleno luč” za dobavo bojnih letal Ukrajini. CNN poroča, da na skrivnem letališču v vzhodni Evropi z veliko hitrostjo poteka večnacionalna prizadevanja za pošiljanje orožja v Ukrajino.

 

V manj kot enem tednu sta ZDA in Nato prepeljala  več kot 17.000 protitankovskih orožij čez meje Poljske in Romunije v Kijev, ukrajinsko prestolnico in druga večja mesta. Toda to so le najvidnejše pošiljke, poroča The New York Times.

Poveljnik združenega generalštaba general Mark Milley se je prejšnji teden odpravil na nerazkrito letališče blizu ukrajinske meje, ki je postalo središče za pošiljanje orožja, je dejal visoki uradnik obrambnega ministrstva, ki je iz prve roke videl večnacionalna prizadevanja za pridobitev orožja. v Ukrajino.

Medtem ko je bil na letališču, se je Milley srečal s vojaki in osebjem ter pregledal dejavnost pošiljk, je v petek dejal uradnik. Spletno mesto je v zadnjih dneh postalo panj dejavnosti, saj se je s peščice letov vsak dan povečalo na kar 17, kar je največja zmogljivost letališča.

Lokacija letališča ostaja skrivnost za zaščito pošiljk orožja, vključno s protioklepnimi raketami, v Ukrajino. Ruska vojska ni ciljala na te pošiljke, ko so vstopile v Ukrajino, je dejal uradnik, vendar obstaja nekaj zaskrbljenosti, da bi Rusija lahko začela streljati  na pošiljke, ko bo napad napredoval.

Ameriški državni sekretar Tony Blinken je za CBS News v nedeljo povedal, da je Washington dal “zeleno luč” članicam Nata, da Ukrajini oskrbijo bojna letala, in da si bodo ZDA prizadevale nadomestiti vsa letala, poslana v Kijev. Blinken je spregovoril po tem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky pozval ameriške zakonodajalce, naj posredujejo v trenutnem konfliktu z Rusijo, poroča RT.

Na vprašanje, ali bi članice Nata lahko začele pošiljati letala v Ukrajino, je Blinken odgovoril, da “to dobi zeleno luč”. Najvišji diplomat ZDA je nato dejal, da Washington že sodeluje s poljskimi uradniki, da bi “zapolnili” vsa letala, ki jih pošljejo v Ukrajino, kar pomeni, da bodo ZDA vsako poljsko letalo, ki ga dajo Kijevu, nadomestile z ameriškim.

Podpora dobavi letal Ukrajini je za ZDA vmesna točka med aktivnim posredovanjem v Ukrajini in izključno gospodarskim maščevanjem proti Moskvi. Vlada v Kijevu ni skrivala svoje želje po vojaškem posredovanju ZDA, predsednik Zelenski pa je v soboto pozval ameriške zakonodajalce, naj uveljavijo “območje prepovedi letenja” nad Ukrajino. S takšnim ukrepom bi se ZDA in vse pripravljene zaveznice v Natu zavezale k sestrelitvi ruskih letal, kar je Moskva izrecno dejala, da bo dojemala kot vojno dejanje.

ZDA in Nato sta izključila območje prepovedi letenja in večkrat izjavila, da ne bosta poslala vojakov v Ukrajino.

Vendar se dostava bojnih letal Ukrajincem do zdaj ni izkazala za preprosto. Evropska unija je Ukrajini konec prejšnjega meseca obljubila vojaška letala, vendar se je soočila z dvema pomembnima ovirama: najprej je našla letala, s katerimi bi lahko leteli ukrajinski piloti, in nato poiskala države, ki so jih pripravljene dostaviti s svojih letališč.

Ukrajinske letalske sile uporabljajo sovjetska letala MiG-29 in Suhoj Su-24, Su-25 in Su-27 v bojnih vlogah ter z Su-25, ki jih uporablja Bolgarija, in MiG-29, ki jih uporabljajo Poljska, Bolgarija in Slovaška, bi morali letala nabavljati iz teh držav.

Kmalu po objavi EU je Poljska izjavila, da ne bo pošiljala letal v Ukrajino niti dovolila, da se njena letališča uporabljajo za dostavo. Bolgarija in Slovaška sta nato izjavili, da ne bosta sodelovali pri nobenem dogovoru, kar je dejansko uničilo načrte EU za oskrbo z orožjem.

Vendar pa Blinknova izjava v nedeljo namiguje, da so načrt morda oživili, vendar ne EU, ampak ZDA in Poljska. Blinken ni nakazal, kako kmalu bi lahko bila poljska letala na poti v Ukrajino, je pa dejal, da so razprave med Washingtonom in Varšavo “aktivne”.

Še preden se je konec prejšnjega meseca začela ruska invazija, je bilo nebo nad Evropo napolnjeno z vojaškimi tovornimi letali ZDA in drugih, zlasti C-17, ki so hrbtenica ameriške flote za zračni prevoz. Z leti so premestili vojake vzdolž Natovega vzhodnega boka, hkrati pa so prestavljali orožje na prestopna mesta, kjer ga je mogoče dostaviti Ukrajini. Hitrost letov se je le povečala.

Evropsko poveljstvo ZDA (EUCOM) je v središču obsežne operacije pošiljanja pošiljk, ki uporablja svojo mrežo za povezavo z zavezniki in partnerji za usklajevanje “v realnem času” za pošiljanje gradiva v Ukrajino, je dejal drugi obrambni uradnik.

EUCOM se tudi usklajuje z drugimi državami, vključno z Združenim kraljestvom, v smislu postopka dostave, “da zagotovimo, da svoja sredstva maksimalno učinkovito uporabljamo za organizirano podporo Ukrajincem.”

Ukrajinsko vodstvo dela vse, kar je v njegovi moči, da bi bilo napredovanje Rusije skozi državo “čim dražje”,  pa menijo ruski analitiki.

»Razdeljevanje orožja neizurjenim civilistom zunaj vojaške strukture nima veliko smisla z vidika obrambe. Vendar jih bodo ubili, če se bodo poskušali upreti, in vsaka taka smrt bo privedla do tega, da se bo v protiruske dejavnosti vključilo še nekaj deset ljudi – navsezadnje ima vsak ubit ljubljene in prijatelje. To je razlog za neusmiljeno obrambo Kijeva, namesto da bi se umaknil na zahod in obdržal črto na tamkajšnji meji .”

Izid intervencije v Ukrajini, je po oceni ruskih virov  odvisen od tega, kako uspešna bo ruska vojaška operacija, natančneje od tega, ali bodo kijevske sile in milica ustavile svoj oboroženi odpor ali ne.

“Če bo operacija v naslednjih dneh potekala dobro in bodo vojaški cilji doseženi, Ukrajina ne bo imela druge izbire, kot da začne razpravljati o ruskih zahtevah po demilitarizaciji. Če pa bo operacija začela zastajati, se bo šok prvih dni razblinil in Ukrajina bo lahko okrepila svojo obrambo. Potem se bo to spremenilo v dolgotrajen vojaški konflikt, kjer pogajanja ne bodo imela odločilne vloge.”

»Tukaj imamo omejeno razumevanje ciljev Rusije. Zdi se, da govorimo o premikanju po celotnem ozemlju Ukrajine in spremembi njenega političnega sistema. Predvidevam, da je bistvo narediti Ukrajino nekaj, kar bi postala, če bi spoštovala sporazume iz Minska – državo s šibkim središčem in močnimi regijami. To bi Ukrajini onemogočilo enotno vodenje blokovsko usmerjene zunanje politike. Poleg tega bi bili nacionalisti odrezani od politike. Kako točno namerava Rusija to doseči, mi še vedno ni jasno, saj je Ukrajina velika država in so ruske sile omejene”, je  za RT ocenil vodja Centra za celovite evropske in mednarodne študije na Višji ekonomski šoli (HSE) Vasilij Kašin .

Moskva je večkrat vztrajala, da nima namena okupirati Ukrajino, ampak si prizadeva za demilitarizacijo ukrajinskega ozemlja. Ko je komentiral, v kakšnem časovnem okviru bi lahko pričakovali doseganje tega cilja, je Kashin omenil operacijo ameriške vojske iz leta 2003 Iraška svoboda, ki je trajala 21 dni.

»Verjetno bo Kijev najprej obkoljen in nato zavzet, vendar mislim, da ne bo tako kmalu, saj so tam domačini dobili orožje. Rusija je zdaj večinoma osredotočena na druge dele države. V tednu ali dveh se bo organizirana obramba Ukrajine verjetno sesula, nato pa se bo pojavilo vprašanje, kako državo spraviti pod nadzor in vzpostaviti nov režim.”

COMMENTS

Wordpress (0)