(VIDEO) “Na nacionalki se je začelo z umorom… in ko tako enkrat stopiš na kriva pota nikoli ne veš, kje se bo končalo” – Marcel Stefančič o dogajanju na nacionalki – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Na nacionalki se je začelo z umorom… in ko tako enkrat stopiš na kriva pota nikoli ne veš, kje se bo končalo” – Marcel Stefančič o dogajanju na nacionalki

(VIDEO) “Na nacionalki se je začelo z umorom… in ko tako enkrat stopiš na kriva pota nikoli ne veš, kje se bo končalo” – Marcel Stefančič o dogajanju na nacionalki

Pred glavnim vhodom RTV na Kolodvorski 2 je potekala protestna novinarska konferenca, na kateri so novinarji Informativnega programa TVS predstavili svoje zahteve. Vse bolj so namreč zaskrbljeni zaradi razmer v medijski hiši in zaradi pogojev dela, vse pogostejših pritiskov in zaradi šikaniranj je v uvodu povedal voditelj Saša Krajnc.

“Prvi program je vse bolj osiromašen, spored ne drži, odločitve o prenosih oddaj presenečajo ne le zgolj javnosti, temveč tudi zaposlene na RTV Slovenija. Oddaja na drugem programu TV Slovenija je ponovno zamaknjena, pa čeprav naj bi bila na sporedu že po koncu olimpijskih iger, torej konec februarja. Zahtevamo popolno uredniško avtonomijo, brez vsakršnih političnih pritiskov. Pričakujemo, da o morebitnih spremembah programa javne RTV odloča zgolj RTV Slovenija in nikakor na pobudo ali v korist političnih strank in vplivnežev. Kot profesionalni novinarji ostro zavračamo vse pritiske in škodoželjne kritike. Pisci le teh namreč namenom spreobračajo pomena nekaterih komentarjev Programski svet RTV pozivamo naj svoje delo opravlja neodvisno in nepristransko, kot mu to tudi nalaga zakon o RTV Slovenija Pričakujemo, da se bodo vse politične stranke zdaj in tudi v prihodnje vzdržale vsakršnega poskusa vmešavanja v delovanje RTV Slovenija, ki je v službi javnosti, ne pa države in ne politike. Od vodstva RTV zahtevamo , da tovrstne poskuse tudi ostro zavrne,” je povedal Kranjc.

Najbolj slikovito je razmere na RTV Slovenija prikazal Marcel Štefančič, ki je dejal, da bi to moral povedati v ukrajinščini.

“Ko gledamo kaj Putin počne z mediji in ko gledamo kaj z mediji počne Viktor Orban vsi to na ves glas in zgroženo obsojamo. Zato se zdi še toliko bolj neverjetno, da se leta 2022 to dogaja tudi na nacionalki. V času, ko obsojamo avtokrata, ki je napadel Ukrajino je treba in to kar najodločneje obsoditi, tudi avtokracijo, ki je napadla nacionalko. Zdi se, da tu lahko ponovim to, kar je nekoč zapisal veliki Thomas de Quincey: Če se človek enkrat spusti v umor, se mu kmalu tudi rop ne bo zdel nič hudega in od ropa je samo korak do pijančevanja in nespoštovanja postnih dni, od tod pa do neolikanosti in zapravljanja časa. Če tako enkrat stopiš na kriva pota nikoli ne veš, kje se boš ustavil.

Na nacionalki se je začelo z umorom vodstva urednikov in urednic, kmalu se tudi sprememba programske sheme ni več zdela nič hudega. Od tod do BBC-jevega pijančevanja in nespoštovanja publike je bil samo korak. Od tod pa do neolikanosti do kolegov in zapravljanja časa s prenosi predvolilnih shodov in ja, ko tako enkrat stopiš na kriva pota nikoli ne veš, kje se bo končalo.

Erika Žnidaršič je spregovorila o pripravi zadnje oddaje in  napadih, ki so jih  bili deležni že pred oddajo “Na dan oddaje so potem, temu sledila svarila znotraj hiše glede gostov, glede koncepta, glede vodenja. Nato se je ponovno vmešala politika s pogojevanjem gostov. In potem sam premier, torej predsednik vlade, ki nas je označil za proruske ekstremiste. Še dan prej smo bili britanski fašisti in pa sramota. Tudi tokrat ni šlo brez pozivov k našim zamenjavam, k našemu sankcioniranju, česar smo bili do sedaj že večkrat deležni tudi preko programskega sveta. Moram reči, da to, kar se nam sedaj dogaja, pa tudi mnogim kolegom na tej televiziji , pa tudi mnogim , ki so danes tukaj, je popolnoma nesprejemljivo in ne sodi v demokratično državo. Napadov smo deležni, ker smo kritični in ker nismo v skladu s pričakovanji neke določene politične opcije. To torej nikamor ne sodi v neko demokratično državo” je povedal Žnidarčičeva. “Je brutalno, poteka na osebni ravni, vključene so tudi naše družine,” je dejala in poudarila, da je naloga novinarstva , “naj se tega vsi zavedajo kritika družbe ,predvsem pa kritika aktualne oblasti, katerekoli prejšnje, zdajšnje, prihodnje. Vse kar je drugo torej podpora oblasti ni novinarstvo, to je propaganda”.

Podpora družbe nas utrjuje v prepričanju, da delamo prav, je dejal Igor E. Bergant. Sindikat in aktiv TV Slovenija sta na programski svet naslovila zahtevo, glede imenovanja odgovornega urednika, je povedal. V petek je namreč za dodatno razburjenje poskrbelo imenovanje Jadranke Rebernik za odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija. V uredništvu so sicer 82,18-odstotno podporo za to mesto izrekli Mitji Preku, a je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough za urednico vseeno imenoval Rebernik. Tej je pozitivno mnenje izreklo le 21,78-odstotka uredništva.

COMMENTS

Wordpress (0)