V Beogradu je bil sinoči velik protest v podporo Rusiji s katerega so sporočili, “da je rusofobija v Srbiji statistična napaka” in da je “vsak Srb brat Rusu,” ter da, “Rusija osvobaja ves svet grožnje Nata” – TOPNEWS.si

V Beogradu je bil sinoči velik protest v podporo Rusiji s katerega so sporočili, “da je rusofobija v Srbiji statistična napaka” in da je “vsak Srb brat Rusu,” ter da, “Rusija osvobaja ves svet grožnje Nata”

V Beogradu je bil sinoči velik protest v podporo Rusiji s katerega so sporočili, “da je rusofobija v Srbiji statistična napaka” in da je “vsak Srb brat Rusu,” ter da, “Rusija osvobaja ves svet grožnje Nata”

Več tisoč ljudi se je sinoči  v Beogradu zbralo na shodu v podporo Ruski federaciji po invaziji države na sosednjo Ukrajino. Zbor je organizirala skrajno desna skupina iz Srbije “Ljudska patrulja”. Na zemljevidu Evrope pa je Srbija ena redkih držav, kjer  so organizirali shod v podporo Rusiji.

Na shodu, ki se je začel okoli 18. ure, so zapeli srbsko in rusko himno, nekateri navzoči pa so izpostavili zastave Rusije. Zbrani so vzklikali “Srbija, Rusija, ne potrebujemo Unije” in namigovali na članstvo Srbije v Evropski uniji.

Zbrani po nagovoru govorcev, med katerimi so bili predstavniki skrajno desnih skupin, so se odpravili na sprehod do veleposlaništva Ruske federacije in diplomatskega predstavništva Belorusije. Med sprehodom je bilo slišati skandiranje “Kosovo je Srbija”, sprožili so se tudi topovski streli.

Nekateri od prisotnih so izpostavili plakate s simbolom Z, ki je ena od insignij ruskih vojaških sil na ukrajinskem bojišču.

Med organizatorji in govorci je bil Mladen Obradović, vodja klerofašistične organizacije Obraz, katere delovanje je ustavno sodišče leta 2012 prepovedalo. Medtem je Obradović ustanovil organizacijo Svetosavski savez Obraz, ki deluje nemoteno .

Obradović je v nagovoru zbranim dejal, da je “Rusija osvobaja ves svet grožnje Nata”,  in da je “Putin pokazal, kdo je najmočnejši in najpogumnejši državnik na svetu”.

Damjan Kneževič, vodja ultradesničarskih “Ljudskih patrulj”, je v svojem nagovoru dejal, da je “vsak Srb ruski brat”, in dodal, da so sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla Ruski federaciji zaradi invazije na Ukrajino ” niso nič za slovansko dušo«. “Živele Rusija, Srbija, Belorusija in osvobojena Ukrajina,” je dejal Knežević.

Knežević je CNN, BBC in RTS poslal sporočilo, “da je rusofobija v Srbiji statistična napaka” in da je “vsak Srb brat Rus”. “Ne glede na to, kako močno so nas pritiskale sankcije, leta 1992 in leta 2022 Rusija, ne glede na to, koliko so nas napadali in ponujali luč, je vse to kaplja v morje za eno slovansko dušo,” je dejal Kneževič in dodal, da “tam ni Srba, ki bo Rusiji in Belorusiji uvedel sankcije.”

Organizatorji protesta v podporo Rusiji so predvajali  videoklic Denisa Garyeva, ki ga je ameriško zunanje ministrstvo leta 2020 označilo za globalnega terorista. Gary je eden od voditeljev skrajne organizacije “Rusko imperialno gibanje”, ki jo je tudi ameriška administracija označila za globalno teroristično grožnjo.

V videosporočilu je državljane Srbije pozval, naj pomagajo “obnoviti Rusijo znotraj njenih zgodovinskih meja”.

Gary je trener v paravojaškem izobraževalnem centru v Sankt Peterburgu v Rusiji. Od leta 2014 delujejo na separatističnih območjih v vzhodni Ukrajini, Donecku in Lugansku, katerih neodvisnost je na začetku invazije priznal ruski predsednik Vladimir Putin.

Po poročilu ZDA je ta skupina izvajala tudi paravojaško usposabljanje v Evropi in si aktivno prizadeva za združevanje v skupni fronti proti svojim domnevnim sovražnikom.

Ena od “akcij” članov neregistrirane skrajno desničarske skupine “Ljudska patrulja” je bila “obramba”  Ratka Mladića.

Novembra 2021 so policijski kordoni svojim članom preprečili, da bi se približali članom nevladnih organizacij in državljanom, ki so protestirali proti freski, ki do danes ni bila odstranjena.

“Ljudske patrulje” so se v javnosti začele pojavljati leta 2020, ko so v več mestih v Srbiji večkrat organizirale protiimigrantske akcije.

Skupina je medtem postala znana tudi po sporočilih proti LGBT, oviranju novinarjev pri poročanju o paradi ponosa ter širjenju nacionalnega, rasnega in verskega sovraštva.

Oktobra 2021 so se udeležili protestov proti cepljenju in ukrepom proti koroni ter protestov “v podporo Srbom na Kosovu” pred veleposlaništvom ZDA v Beogradu. Njihov vodja Damnjan Knežević je nato pozval k “rekrutiranju” srbskih državljanov, če “na Kosovu pride do incidenta proti Srbom”.

V nasprotju z neodvisnostjo Kosova imajo desničarji v Srbiji podporo skrajne organizacije “Rusko imperialno gibanje”.

“Tudi Rusi smo se vedno zavzemali za združitev Srbov, vrnitev Kosova in Metohije in drugih srbskih držav v okviru Srbije. To je naš skupni boj, v katerem moramo delovati skupaj,” je dejal voditelj Denis Garijev v videoklicu. državljanom Srbije.

Na zemljevidu Evrope pa je Srbija ena redkih držav, kjer organizirajo shod v podporo Rusiji. Oblasti v Beogradu so se na zasedanju Generalne skupščine ZN 2. marca pridružile obsodbi ruske invazije na Ukrajino, niso pa se pridružile sankcijam, ki so jih proti Moskvi uvedle EU, ZDA, Velika Britanija in druge zahodne države.

Bruseljski uradniki so Srbijo večkrat pozvali, naj se pridruži sankcijam, predsednik Aleksandar Vučić pa je dejal, da sprejema “vse kritike, pripombe in pritiske” glede trenutne odločitve Srbije. Vlada v Beogradu, ki jo od leta 2012 vodi Vučićeva Srbska napredna stranka, že tradicionalno ohranja dobre odnose z Rusijo.

Medtem ko jo Rusija podpira pri izpodbijanju neodvisnosti Kosova pred mednarodnimi institucijami, je Srbija odvisna od ruske energetike, sodelovanje pa je prisotno tudi na vojaškem področju – nakupu ruskega orožja. Pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, napovedanimi za 3. april, Ukrajina ni med ključnimi temami volilne kampanje v Srbiji.

Opozicijske desne stranke, kot je gibanje “Oslobođenje” Mlađana Đorđevića ali Srbska radikalna stranka, ki jo vodi haaški obsojenec Vojislav Šešelj, podpirajo Putinove poteze. Koalicija okoli desnega gibanja Dveri je srbsko vodstvo pozvala, naj “pod nobenim pogojem ne uvaja sankcij proti Rusiji”. Del “proevropske” opozicije je izrazil podporo suverenosti Ukrajine in solidarnosti z njenimi državljani.

Po raziskavi, ki jo je julija 2021 izvedel beograjski nevladni Inštitut za evropske zadeve, 83 % državljanov Srbije meni, da je Rusija prijazna država.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)