(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki Janezu Janši očitajo, da je na Kongresnem trgu “izpeljal predvolilni miting” in da vlada “zlorablja trenutno vojno stanje v Ukrajini za svoje politične namene” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki Janezu Janši očitajo, da je na Kongresnem trgu “izpeljal predvolilni miting” in da vlada “zlorablja trenutno vojno stanje v Ukrajini za svoje politične namene”

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki Janezu Janši očitajo, da je na Kongresnem trgu “izpeljal predvolilni miting” in da vlada “zlorablja trenutno vojno stanje v Ukrajini za svoje politične namene”

Današnji protest petkovih kolesarskih protestnikov  je uperjen proti politični ofenzivi na RTV in zbiranje hrane ter potrebščin za Ukrajino, so sporočili iz protestne ljudske skupščine, ki Janševi vladi očitam da zlorablja trenutno vojno v Ukrajini za svoje politične namene.

“Vlada Janeza Janše zlorablja trenutno vojno stanje v Ukrajini za svoje politične namene. Očiten primer tega je bil shod, ki je potekal v sredo na Kongresnem trgu. Pod pretvezo, da gre za shod, ki ga naj bi organiziralo Slovensko-ukrajinsko kulturno društvo Ljubljana-Kijev, je Janez Janša izpeljal predvolilni miting. Nedavni zapis društva na družbenih omrežjih celo razkriva, da sami člani društva niso podpirali tega shoda in, kot so zapisali, “ne podpirajo izkoriščanja tragedij in vojn v politično strankarske namene”. Protivojni shodi so po celem svetu v domeni civilne družbe in prebivalstva, samo v Sloveniji, se ga je lotil organizirati predsednik vlade (ki že dve leti aktivno preprečuje vse javne shode in proteste), kar očitno kaže na degutantno nabiranje predvolilnih političnih točk,” so zapisali v protestni ljudski skupščini in priložili  zapis  soustanoviteljev društva na Facebooku.

Shod je bil po njihovem zatrjevanju v odzivu na družbenem omrežju Facebook, pod katerega sta se podpisala soustanovitelja društva Inna Demčenko Fröhlich in Jože Šimec, osebna odločitev predsednika društva Andrija Hevka, organiziran pa je bil brez soglasja soustanoviteljev društva.

Ob tem se sprašujemo tudi, kdo je plačal za postavitev orjaškega odra z ozvočenjem in video steno za namene tega predvolilnega mitinga pod krinko shoda za Ukrajino? Kdo je plačal avtobuse, ki so privažali ljudi, v rokah pa so imeli plakate z napisom SDS? Dvomimo, da ima lahko pogojno-obstoječe društvo, ki naj bi bilo organizator, VEČ TISOČ EVROV za takšne luksuze, ob tem, ko podatki izkazujejo, da je to društvo ob koncu leta 2020 imelo na računu zgolj 2,05 evra. Zahtevamo informacijo o tem, kdo je torej plačal vse te stroške in ali je šlo za porabo javnega denarja, ki se je torej v tem primeru porabil za promocijo SDSa. Vsa ta sredstva bi namreč lahko vlada oz. vladajoča stranka raje namenila za pomoč Ukrajincem. Vse medije pozivamo, da se poglobijo v razkrivanje ozadja tega shoda in predstavijo zbrane ugotovitve javnosti.

Zaslužimo si, da se jasno razkrije, če posamezna stranka zlorablja vojno, da pod krinko solidarnosti financira svojo propagando, ki se mora po vrhu še prenašati v živo na javni televiziji.

Dogajanje na RTV Slovenije pa je še en primer, kako Janša trenutno stanje izrablja za podreditev javnega medija svojim lastnim interesom. V ponedeljek je bila tako že odpovedana oddaja Studio City, saj si je ravno v tem terminu Janša določil televizijski intervju.

Primer tega je tudi prenašanje BBC programa na javni RTV. Kljub temu, da imamo odlične novinarske, dopisniške, voditeljske in uredniške ekipe Zunanjepolitične redakcije TV SLO, ki je že mnogokrat dokazale, da znajo in zmorejo pripravljati odlične oddaje ob izrednih dogodkih po svetu. Vseeno smo na 2. programu slovenske javne televizije TV SLO tako spremljali informativni program britanske javne televizije BBC. Z britanskimi voditelji, novinarji, dopisniki, grafikami, napisi. V slovenščini je bil le simultani prevod.

Janša torej želi popolnoma utišati naše novinarke in novinarje. Temu pritjuje celo sam državni sekretar za nacionalno varnost, Mahnič, ki celo poziva k prepovedi oddajanja RTV.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1499322246862712834

Janez Janša se na vso moč trudi uničiti kredibilnost RTV in na tvitterju nadaljuje s svojimi napadi in žalitvami (slike objav v priponkah). Kdorkoli si drzne izreči kakrkšnokoli mnenje, ki ni v skladu z uradno “strankarsko linijo” pa je nemudoma označen za “Putinovo lutko” (celo sami ustanovitelji društva slovensko-ukrajinskega prijateljstva).

Zato bomo danes protestnice in protestniki izrazili podporo novinarkam in novinarjem RTV, ki še vedno kljubujejo tem napadom in se na vso moč trudijo opravljati svoje delo strokovno in nepristransko. Opogumili jih bomo, da spregovorijo o šikaniranju, nadlegovanju in pritiskih, ki so jih deležni, da se zoperstavijo zlorabam in organiziramo nastopijo proti političnemu podrejanju javne RTV.

Predali jim bomo pismo podpore (v prilogi) in – nasprotno od Janše- ne bomo pozivali k utišanju, ali bojkotu, temveč bomo stopili v bran javne in neodvisne RTV.

Prav tako bomo izrazili podporo Društvu novinarjev Slovenije, ki je predsednika vlade in ostale vladne predstavnike ponovno poziva, da prenehajo napadati in etiketirati novinarje, njihove goste, dopisnike in kar celotne oddaje RTV Slovenija.

Na današnjem protestu pa bomo protestnice in protestniki danes zbirali tudi opremo in hrano za pomoč ljudem v Ukrajini. Že pred nekaj meseci smo, ob smrti begunke, ki je utonila v Kolpi, organizirali zbiranje sredstev za pomoč bengunkam in beguncem iz Afganistana. Ta petek pa bodo zbrana hrana in osebni pripomočki namenjeni begunkam in beguncem v Ukrajini.

Se vidimo ob 19h na Trgu republike.

COMMENTS

Wordpress (0)