“Kje so naše jahte ?” – Francozi zasegli jahto šefa Rosnefta Igorja Sočina – Obračun z ruskimi oligarhi, ki so ali so bili blizu blizu Vladimirju Putinu – TOPNEWS.si

“Kje so naše jahte ?” – Francozi zasegli jahto šefa Rosnefta Igorja Sočina – Obračun z ruskimi oligarhi, ki so ali so bili blizu blizu Vladimirju Putinu

“Kje so naše jahte ?” – Francozi zasegli jahto šefa Rosnefta Igorja Sočina – Obračun z ruskimi oligarhi, ki so ali so bili blizu blizu Vladimirju Putinu

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire pa je prek Twitterja sporočil, da so francoski cariniki ponoči zasegli jahto izvršnega direktorja Rosnfeta Igorja Sočina Amore Vero, ki je bil na listi sankcioniranih oligarhov iz Putinovega kroga. Jahta je bila zasidrana v pristanišču kraja v bližini Marseilla na Azurni obali, kjer je bila zaradi vzdrževalnih del.

Čeprav naj bi ta trajala vse do prvega aprila, naj bi se bila jahta v zadnjih dneh začela pripravljati za odhod, zato so jo cariniki po večurnem postopku zasegli. Igor Sočin nekdanji agent-ja KGB, podpredsednik ruske vlade in  najbližji  sodelavec Vladimirja Putina.

Nemški cariniki so že prej zasegli jahto Dilbar v lasti ruskega jeklarskega magnata Ališera Usmanova. Podlaga je odločitev Evropske unije, ki je Usmanova in Sočina na začetku tedna uvrstila na seznam ruskih oligarhov, katerim je odredila zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v Unijo. V primeru, da se ruski milijarderji odzovejo s pravnimi postopki proti EU bo ključno vprašanje, kako dobro je EU obrazložila, zakaj so sankcije zoper dotične osebe upravičene.

Jahte ruskih in ukrajinskih milijarderjev lahko še vedno svobodno plujejo v evropskih vodah, a zaradi sankcij EU proti Rusiji niso imune proti zaplembam. Umikajo se tudi v marine na Jadranu, v reškem pristanišču pa je superjahta Royal Romance celo pod policijskim varovanjem, je poročal hrvaški časnik Novi list. Po poročanju Novega lista je bila jahta Royal Romance do marca lani formalno v lasti milijarderja Viktorja Medvedčuka, dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina in vodje proruske opozicije v Ukrajini. Superjahte ruskih oligarhov se v vse večjem številu umikajo iz EU in plujejo proti Aziji,

Niso pa vsi oligarhi podprli vojne v Ukrajini. Tako je ruski poslovnež Alex Konanykhin je za glavo Vladimirja Putina podelil milijon dolarjev nagrade.

 

 

Na svojem domu v Veliki Britaniji so našli mrtvega  ukrajinskega  oligarha Mikhaila Watforda. Šestinšestdesetletni Watford   je svoje premoženje sprva ustvaril z rafinerijami nafte v Ukrajini, nato pa je so sankcije proti ruskim oligarhom zadnje dni povzročale hitre premike premoženja.

https://twitter.com/AfricaUnitNow/status/1499293128838234115

Roman Abramovič, ki sicer ne v EU ne v ZDA ali Veliki Britaniji ni na seznamu sankcioniranih in so ga te dni večkrat videli na hrvalju   je potrdil govorice, da bo prodal nogometni klub Chelsea.

Čeprav jim sankcije povzročajo nemalo nevšečnosti, pa je med oligarhi le malo takih, ki so kritizirali poteze Putinove vlade. Ruska milijarderja Mihail Maratovič Fridman in Oleg Deripaska sta se sicer javno opredelila proti vojni. A lastnik največje zasebne banke v Rusiji Fridman je obenem za Financial Times dejal, da Putina ne more pozvati, naj ustavi vojno, ker bi to ogrozilo njegove zaposlene: “Razmišljam o državi, a razmišljam tudi o ljudeh, ki delajo za nas”.

COMMENTS

Wordpress (0)