Britanski BBC objavil pet možnih scenarijev za dokončanje vojne v Ukrajini – Večina je črnih – TOPNEWS.si

Britanski BBC objavil pet možnih scenarijev za dokončanje vojne v Ukrajini – Večina je črnih

Britanski BBC objavil pet možnih scenarijev za dokončanje vojne v Ukrajini – Večina je črnih

Sredi vojne megle je težko videti pot naprej. Novice z bojišča, odsotnost diplomatskega hrupa, čustva žalujočih in razseljenih; vse je to je prisotno. “Zato se za trenutek umaknimo in razmislimo o tem, kako bi se lahko odvijal konflikt v Ukrajini. Kateri so  možni scenariji, ki jih preučujejo politiki in vojaški načrtovalci? Le malokdo lahko z zaupanjem napoveduje prihodnost, a tukaj je nekaj možnih izidov. Večina je črnih,” piše Jamesa Landalea iz zunanjepolitičnega uredništva britanskega BBC-ja.

1. Kratka vojna

Po tem scenariju bo Rusija stopnjevala svoje vojaške operacije. Po Ukrajini bo ve več neselektivnih topniških in raketnih napadov. Ruske letalske sile – ki so do zdaj igrale skromno vlogo –  bodo izvajale uničujoče zračne napade. Po Ukrajini  bodo potekali množični kibernetski napadi, ki bodo ciljajali na ključno nacionalno infrastrukturo. Prekinjena je oskrba z energijo in komunikacijska omrežja. Na tisoče civilistov umre. Kljub pogumnemu odporu Kijev pade v nekaj dneh. Vlado zamenja promoskovski marionetni režim. Predsednik Zelenski pa bo  pobegnil v zahodno Ukrajino ali celo v tujino, da bi ustanovil vlado v izgnanstvu. Predsednik Putin razglasi zmago, umakne nekaj sil ter jih pusti v Ukrajini le toliko, da ohrani nadzor. Na tisoče beguncev še naprej beži proti Zahodu. Ukrajina se pridruži Belorusiji kot zaveznik Moskve.

Ta izid nikakor ni nemogoč, ampak je odvisen od več dejavnikov, ki se spreminjajo: boljše delovanje ruskih sil, razporejenih več teh sil in izjemen bojni duh Ukrajine začne bledeti. Putin bi lahko dosegel spremembo režima v Kijevu in konec Zahodne integracije Ukrajine. Toda vsaka proruska vlada bi bila nelegitimna in ranljiva za upor. Takšen izid bi pustil za sabo nestabilnost in možnost ponovnega izbruha konflikta bi bila velika.

2. Dolga vojna

Bolj verjetno je, da se konflikt razvije v dolgotrajno vojno. Ruske sile se lahko zataknejo, saj jih ovira nizka morala, slaba logistika in nesposobno vodstvo. Morda bo trajalo dlje, da ruske sile zavzamejo mesta, kot je Kijev, ki ga branilci  branijo in se borijo od ulice do ulice. Sledi dolgo obleganje. Boji se spremenijo v dolgo in brutalno vojno podobno  tisti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja,  ko je Rusija  zasedla in v veliki meri uničila Grozni, glavno mesto Čečenije.

In tudi, ko ruske sile dosežejo določeno prisotnost v ukrajinskih mestih, se trudijo ohraniti nadzor. Morda Rusija ne bo mogla zagotoviti dovolj vojakov za pokritje tako velike države. Obrambne sile Ukrajine se preoblikujejo v učinkovit upor, dobro motivirane in podprte s strani lokalnega prebivalstva ter Zahoda, ki Ukrajini še naprej zagotavlja orožje in strelivo. In potem, morda po dolgih letih, z novim vodstvom v Moskvi, ruske sile sčasoma zapustijo Ukrajino, skrčene in okrvavljene, tako kot so njihovi predhodniki leta 1989 zapustili Afganistan po desetletju boja proti islamističnim upornikom.

3. Evropska vojna

Možno je tudi, da bi se ta vojna razširila zunaj ukrajinskih meja? Predsednik Putin bi si lahko prizadeval za ponovno pridobitev več delov nekdanjega ruskega imperija s pošiljanjem vojakov v nekdanje sovjetske republike, kot sta Moldavija in Gruzija, ki nista del Nata. Ali pa bi lahko prišlo le do napačnega izračuna in stopnjevanja. Putin bi lahko razglasil, da je Zahodna dobava orožja ukrajinskim silam dejanje agresije, ki zahteva upravičene povračilne. Lahko bi zagrozil, da bo poslal vojake v baltske države, ki so članice Nata, kot je Litva, da bi vzpostavile kopenski koridor z rusko obalno enklavo Kaliningrad.

To bi bilo zelo nevarno saj bi tvegalo vojno z Natom. Po 5. členu listine vojaškega zavezništva Nato  je napad na eno članico napad na vse. Toda  Putin bi lahko tvegal, če bi menil, da je to edini način, da reši svoj položaj. Če bi se  soočil s porazom v Ukrajini, bi ga morda zamikalo nadaljnje stopnjevanje. Zdaj vemo, da je ruski voditelj pripravljen kršiti dolgoletne mednarodne norme. To isto logiko je mogoče uporabiti pri uporabi jedrskega orožja. Ta teden je Putin svoje jedrske sile postavil v višjo stopnjo pripravljenosti. Večina analitikov dvomi, da to pomeni, da je njihova uporaba verjetna ali neizbežna. Toda to je bil opomin, da ruska  vojaška doktrina dovoljuje možno uporabo taktičnega jedrskega orožja na bojišču.

https://twitter.com/AttilaTeri/status/1499444135283109888

4.Diplomatska rešitev

Je morda kljub vsemu še možna diplomatska rešitev? “Puške zdaj govorijo, a pot dialoga mora vedno ostati odprta,” je dejal generalni sekretar ZN António Guterres. Vsekakor se dialog nadaljuje. Francoski predsednik Macron se je  včeraj po telefonu pogovarjal s predsednikom Putinom. Diplomati pravijo, da se se lahko diplomatsko tipanje  raširi v Moskvo. In presenetljivo je, da so se ruski in ukrajinski uradniki včeraj srečali na pogovorih o meji z Belorusijo. Morda niso veliko napredovali. Toda zdi se, da je Putin s privolitvijo v pogovore vsaj sprejel možnost premirja s pogajanji.

Ključno vprašanje je, ali lahko Zahod ponudi tisto, kar diplomati imenujejo “izklop rampe”, ameriški izraz za izvoz z velike avtoceste. Diplomati pravijo, da je pomembno, da ruski voditelj ve, kaj bi bilo potrebno za odpravo zahodnih sankcij in da bi bil dogovor, ki bi rešil obraz Putina, vsaj možen.

Razmislite o tem scenariju. Vojna gre za Rusijo slabo. Sankcije začnejo vznemirjati Moskvo. Nasprotovanje narašča, ko se vreče s trupli vračajo domov. Putin se sprašuje, ali je odgriznil več, kot lahko prežveči. Ocenjuje, da je nadaljevanje vojne morda večja grožnja njegovemu vodstvu kot ponižanje ob njenem koncu. Posreduje Kitajska, ki pritiska na Moskvo, naj sklene kompromis, in svari, da ne bo kupovala ruske nafte in plina, če ne bo deeskalirala. Tako  Putin začne iskati izhod. Medtem ukrajinske oblasti vidijo nadaljnje uničenje svoje države in sklepajo, da bi bil politični kompromis morda boljši od tako uničujoče izgube življenj. Tako se diplomati angažirajo in dogovor je sklenjen. Ukrajina recimo sprejema rusko suverenost nad Krimom in deli Donbasa. Po drugi strani pa Putin sprejema ukrajinsko neodvisnost in njeno pravico do poglobitve vezi z Evropo. To se morda ne zdi verjetno. Toda iz razbitin krvavega spopada lahko nastane tak scenarij, ki ne presega sfere verodostojnosti.

5. Putin odstavljen

Kaj pa sam Vladimir Putin? Ko je začel svojo invazijo, je izjavil: “Pripravljeni smo na kakršen koli izid”. Morda se zdi nepredstavljivo. Toda svet se je v zadnjih dneh spremenil in o takih stvareh se zdaj razmišlja. Profesor Sir Lawrence Freedman, zaslužni profesor vojnih študij na Kings College v Londonu, je ta teden zapisal: “Zdaj je enako verjetno, da bo prišlo do spremembe režima v Moskvi, kot v Kijevu.”

Zakaj bi lahko to rekel? No, morda Putin vodi katastrofalno vojno. Umre na tisoče ruskih vojakov. Gospodarske sankcije začnejo delovati in Putin izgubi podporo ljudi. Obstaja grožnja  revolucije. Za zatiranje opozicije Putin uporablja ruske notranje varnostne sile. Toda to postane kislo in dovolj pripadnikov ruske vojaške, politične in gospodarske elite se obrne proti njemu. Zahod jasno pove, da če Putin odide in ga zamenja zmernejši voditelj, bo Rusija doživela odpravo nekaterih sankcij in obnovo normalnih diplomatskih odnosov. Prišlo je do krvavega udara v palači in Putin je odsoten. Še enkrat, to se morda  ta trenutek ne zdi verjetno, toda morda ni tako neverjetno, če ljudje, ki so imeli koristi  Putinu, ne verjamejo več, da lahko brani njihove interese.

Zaključek
Ti scenariji se med seboj ne izključujejo – nekateri bi lahko združili, da bi ustvarili različne rezultate. Toda ne glede na to, kako se bo ta konflikt odvija, se je svet spremenil. Ne bo se vrnil na prejšnje stanje. Odnosi Rusije z zunanjim svetom bodo drugačni. Evropski odnos do varnosti se bo spremenil. In liberalni, mednarodni red, ki temelji na pravilih, bo morda na novo odkril, čemu je sploh služil.

COMMENTS

Wordpress (0)