Je uspeh ukrajinskega odpora tudi zasluga CIE, ki že od leta 2015 usposablja ukrajinske specialne enote in obveščevalne častnike v tajnem objektu v ZDA? – TOPNEWS.si

Je uspeh ukrajinskega odpora tudi zasluga CIE, ki že od leta 2015 usposablja ukrajinske specialne enote in obveščevalne častnike v tajnem objektu v ZDA?

Je uspeh ukrajinskega odpora tudi zasluga CIE, ki že od leta 2015 usposablja ukrajinske specialne enote in obveščevalne častnike v tajnem objektu v ZDA?

“Naj nas jeklena volja Ukrajincev navdihuje še naprej,” je sinoči dejal ameriški predsednik Joe Biden in zagotovil, da bodo ZDA z zavezniki branile vsak centimeter ozemlja zveze Nato, v Ukrajini pa se ameriški vojaki ne bodo borili proti Rusom.

Kot poroča Los Angeles Times pa  je ameriška Centralna obveščevalna agencija – CIA že leta  usposabljala ukrajinske specialne enote in obveščevalne častnike v tajnem objektu v ZDA v Ukrajini. Medtem, ko so se Ukrajinci že mesece pripravljali na rusko invazijo se je CIA se je pripravljala že leta, piše Jeff Rogg sicer zgodovinar ameriških obveščevalnih služb in docent na Oddelku za obveščevalne in varnostne študije v Citadeli, v  članek z naslovom: “CIA je že prej podpirala ukrajinske upornike. Učimo se iz teh napak,” ki ga  objavljamo spodaj v integralu.

Rusija je v četrtek napadla Ukrajino po kopnem, zraku in morju, toda Centralna obveščevalna agencija se že leta pripravlja na tak trenutek, ne le z zbiranjem in analizami obveščevalnih podatkov, ampak tudi s pripravo Ukrajince na upor proti ruski okupaciji.

Mediji so  prejšnji mesec so razkrili , da agencija že od leta 2015 usposablja ukrajinske specialne enote in obveščevalne častnike v tajnem objektu v ZDA. Nekateri ameriški uradniki so poročilo omalovaževali s trditvijo, da CIA Ukrajince preprosto usposablja za zbiranje obveščevalnih podatkov. Drugi pravijo, da ima program še en skrivni namen, za katerega verjamem: priprava Ukrajincev na upor v primeru ruske okupacije.

V poročilu Yahoo News je nekdanji višji uradnik obveščevalne službe pojasnil: “Tu bi lahko imel program agencije resen vpliv.” Podobno so drugi komentatorji izrazili upanje glede izida upora, ki ga podpirajo ZDA.

Zdi se, da ti optimisti pozabljajo lekcije iz preteklih prizadevanj ZDA, vključno s prvim poskusom Cie, da podpre ukrajinski upor proti Sovjetom leta 1949, ki se je končal z neuspehom in desetletja pozneje sodbo Cie , da je bilo prizadevanje »nesrečno in tragično.” Izzivi za ukrajinski upor danes niso nič manj težki.

Ruska obveščevalna služba predstavlja resno grožnjo vsakemu posredovanju Cie. Po začetnih neuspehih je sovjetskim obveščevalnim službam uspelo prodreti v ukrajinski odpor , kar je povzročilo zlom upora v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Če Rusija ni vedela, da CIA pripravlja Ukrajince na upor, zdaj zagotovo ve za program. O tem poročajo mediji, in če so o tem slišali novinarji, je verjetno, da so se tega zavedale tudi ruske obveščevalne službe. Morda je bilo uhajanje programa Cie namenjeno “signalizaciji” Rusiji , da se bo soočila z uporom, ki ga podpira Cia, če bo napadla Ukrajino, vendar bi se ruska obveščevalna služba že pripravljala na kompromis ali nevtralizacijo vseh voditeljev odpora. Zagotovo bodo visoko na “listi za ubijanje”, ki naj bi jo sestavljala Rusija v primeru vojaške okupacije.

CIA se pred kratkim trudi zaščititi svoje tuje agente. Oktobra 2021 je agencija svojim postajam in bazam po vsem svetu poslala strogo tajno apel, v katerem je opozorila, da je na desetine virov ujetih, ubitih ali spremenjenih v dvojne agente. Kitajska, ki je razgradila mreže Cie in razkrila identitete častnikov Cie , bi lahko pomagala Rusiji pri njenem lovu.

Upor bo povzročil ogromno trpljenje civilistov. Vpletenost Ciedaje Rusiji še boljšo pretvezo za ciljanje na splošno populacijo. Sovjetska zveza je v okviru svoje protiuporniške kampanje med zgodnjo hladno vojno zaprla, pobila in deportirala na stotine tisoč Ukrajincev. Ker je program usposabljanja Cie zdaj javno znan, lahko Rusija prepričljivo trdi, da so ukrajinski uporniki pooblaščenci Cie – koristna izjava kot propaganda za proruske separatiste v vzhodni Ukrajini in kot opravičilo za vse ostre ukrepe, ki jih sprejme proti ukrajinskim civilistom, da bi “izkoreninili” saboterje.

CIA mora biti realna glede možnosti ukrajinskega upora. Leta 1950, le leto po začetku prve operacije Cie v Ukrajini, so ameriški častniki, vključeni v program, vedeli, da bijejo izgubljeno bitko. Danes nimamo jasnih dokazov, da so Ukrajinci sposobni vzdrževati upor ali da bi se Rusija umaknila, če bi se soočila s takšnim odporom.

CIA mora biti iskrena do Ukrajincev – in do sebe – glede resničnega namena. Med prvim uporom, ki so ga podprle ZDA, so v skladu s strogo tajnimi dokumenti, ki so bili pozneje razkriti, ameriški uradniki nameravali uporabiti Ukrajince kot zastopniško silo za izkrvavitev Sovjetske zveze.

Je tokrat primarni cilj paravojaškega programa pomagati Ukrajincem osvoboditi svojo državo ali oslabiti Rusijo med dolgotrajnim uporom, ki bo nedvomno stal toliko ukrajinskih življenj, kot življenj Rusov, če ne že več?

Tudi če ukrajinski upor z leti zakrvavi Rusijo, bi konflikt lahko povzročil širjenje nestabilnosti po Srednji in Vzhodni Evropi. To je vzorec v zgodovini ameriških paravojaških operacij – od hladne vojne do Afganistana in današnjega Iraka. Tveganje eksponentno raste, ko ZDA ali drugi tujci orožje usmerijo v pooblaščene borce, ker lahko to orožje v prihodnjih desetletjih konča v rokah teroristov, milic ali drugih frakcij. Obstaja tudi nevarnost, da bi proxy vojna v Ukrajini lahko nenamerno povzročila dejansko vojno med ZDA in Rusijo.

ZDA bi morale Ukrajincem jasno povedati meje svoje zaveze. Leta 1949 tega niso storile. John Ranelagh, zgodovinar Cie, je trdil, da je program “pokazal hladno neusmiljenost”, ker ukrajinski odpor ni imel upanja na uspeh brez širše vojaške vpletenosti ZDA, zato je “Amerika dejansko spodbujala Ukrajinci naj gredo v smrt.” Predsednik Biden je v četrtek dejal, da ameriške enote “ne gredo v Evropo, da bi se borile v Ukrajini”. Če je to res, podpora Cie verjetno ne bo dovolj za reševanje Ukrajine.

Za ustrezne lekcije nam ni treba gledati desetletja ali celo leta nazaj. Pred samo šestimi meseci, ko so talibani prevzeli nadzor nad Afganistanom, se je CIA znašla, da se trudi rešiti svoje afganistanske zaveznike . Namesto da bi CIA podprla upor, kot je bilo predvideno v Ukrajini, bi se lahko znašla, da začne reševalno misijo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)