(VIDEO) Robert Golob: “Na novo moramo premisliti o obrambni, zunanji in energetski doktrini” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Robert Golob: “Na novo moramo premisliti o obrambni, zunanji in energetski doktrini”

(VIDEO) Robert Golob: “Na novo moramo premisliti o obrambni, zunanji in energetski doktrini”

Gibanje Svoboda bo na predvolilni konvenciji 19. marca predstavilo vse kandidate za parlamentarne volitve in celoten program, je napovedal predsednik te stranke Robert Golob. “Sicer pa ne želimo z 200-stranskimi dokumenti utrujati javnosti, dokler to ni aktualno,” je dejal Golob. Po njegovih besedah na programu danes dela več kot 60 strokovnjakov iz različnih sfer. Nekateri od njih bodo tudi na kandidatni listi Gibanja Svoboda, večina pa jih je po njegovih besedah pripravljena, da “se kasneje vključi v izvršno vejo oblasti”.

Kot je še povedal Golob, so se nekateri kandidati že razkrili javnosti, drugi pa tega še ne želijo storiti. “Danes se morajo nekateri zaradi razmer, v katerih smo, skrivati in se ne smejo kazati javnosti, ker bi sicer trpeli sankcije. Žalostno, ampak tako demokracijo trenutno imamo,” je dodal.

Gibanje se pred volitvami ne bo povezalo z nobeno drugo stranko, saj ne bi imeli vpliva na izbiro kandidatov in ne bo vedeli, kakšne in čigave interese bi zastopali ti poslanci. Kot je še poudaril, so v gibanju “zelo temeljiti pri preverjanju kandidatov”. Tudi s strankami KUL po njegovih besedah ne bodo imeli predvolilnih dogovorov o delitvi oblasti po volitvah.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi o aktualnih razmerah zaradi ruske agresije v Ukrajini, ki jo v stranki najostreje obsojajo. Golob pričakuje tudi odločno ukrepanje slovenske politike, pri čemer je navedel nekatere nujne ukrepe. Med kratkoročnimi je čimprejšnja pomoč Ukrajini, poleg tega se zavzema za odprt prehod beguncev čez ozemlje Slovenije v druge države, saj pričakuje, da Slovenija ne bo njihova ciljna država.

Med kratkoročnimi je čimprejšnja pomoč Ukrajini, poleg tega se zavzema za odprt prehod beguncev čez ozemlje Slovenije v druge države, saj pričakuje, da Slovenija ne bo njihova ciljna država. Na vprašanje, ali bo, če bo prišel na oblast, umaknil ograjo na slovensko-hrvaški meji pa, je odgovoril, da se je ta pokazala kot neučinkovita. “Zagotovo ne bom angažiral prijateljskih podjetij za to, da bodo dobila posel pri podiranju ograje. Ograja bo umaknjena, v to sem prepričan, saj nima nobene funkcije več. Pri zajezitvi begunskih in migrantskih tokov ni pomagala,” je zagotovil Golob.

Med ukrepi, ki so po njegovem mnenju nujni, je tudi pomoč slovenskim državljanom in podjetjem zaradi sankcij proti Rusiji, ki so sicer po njegovi oceni potrebne. Poleg kratkoročnih ukrepov se moramo po njegovih besedah tudi zavedati, da bo energetska draginja ostala in da bodo naslednji dve leti svetovne cene energentov ostale visoke. Zato je potreben premislek o energetski politiki, ki ne sme več temeljiti na zemeljskem plinu, pač pa na obnovljivih virih energije in novih generacijah jedrskih tehnologij.

Golob je še poudaril, da bo treba premisliti o spremembah obrambne politike. Zavzema se za povečevanje obrambnega proračuna, a pri tem mora iti Slovenija po poti pametne specializacije ter “vlagati v tiste tržne niše, kjer je lahko faktor in lahko prispeva k svetovnemu miru”. Ocenjuje, da Slovenija lahko največ ponudi na segmentu civilne zaščite in reševanja.

Ob tem je komentiral tudi zapis na vladnem Twitterju o primerjavi med begunci iz različnih okolij, ki so ga sicer pozneje izbrisali.  “Vsak človek je človek, kar pomeni, da je vsak begunec, begunec. Nobenega razlikovanja ne sme biti med njimi, ne zaradi barve kože ali ne zaradi veroizpovedi.” Ob tem je dodal, da takšnega razlikovanja “ne smemo in ne bomo dopustili”. Omenjeni tvit je označil kot veliko sramoto aktualne vlade. Spomnil je, da je ga ta sicer kasneje umaknila, “ampak prsti pri tej vladi so včasih hitrejši od pameti”.

Prav tako je treba po njegovem mnenju temeljito razmisliti o naši zunanji politiki, saj “nobena resna država ne vodi zunanje politike preko Twitterja enega posameznika, še najmanj tako, da se hujska k dodatnim spopadom Napovedal je, da sam twitter računa ne bo imel, tudi zato ne, da se izogne skušnjavi hitrih prstov. “To je majhen prispevek k demokraciji, a verjamem, da bo imel v Sloveniji velik učinek,” je še poudaril prvak Gibanja Svoboda.

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi nekdanji minister za obrambo Anton Grizold, ki sodeluje pri pripravi programa s tega področja. Anton Grizold je sicer bivši minister za obrambo v času vlade LDS. Z rusko agresijo se je po njegovih navedbah svet ponovno znašel na prelomnici: varnostna paradigma, ki je veljala zadnjih 30 let, po koncu hladne vojne, se je radikalno spremenila, kar zahteva tudi radikalne premisleke tako v institucijah, kot je zavezništvo Nato, kot tudi znotraj varnostno-obrambne politike EU. Premislek pa je po Grizoldovih besedah potreben tudi v nacionalnovarnostni politiki Slovenije.

“Ruska vojska je v zadnjih 15 letih naredila pomembne kvalitativne korake v smislu organizacije, formacij, oborožitve in tudi usposabljanja. Izjemno velik napredek je naredila v elektronskem vojskovanju in tudi na področju psihološke vojne. To se kaže tudi sedaj,” je dejal Grizold. Po njegovih besedah so bila pričakovanja ukrajinske vlade, da jim bo zveza Nato pomagala, nerealna. “Nato je obrambno-politična meddržavna organizacija, ki se ukvarja z varnostjo in obrambo svojih članic in ne more posegati v notranje zadeve drugih držav,” je še povedal Grizold..

COMMENTS

Wordpress (0)