“Drugorazredni begunci”: Afričani, ki poskušajo pobegniti iz Ukrajine, se pritožujejo nad blokiranjem in rasističnim ravnanjem – Temnopolti študenti pravijo, da jih je policija ustavila pri vkrcanju na vlake in jih zlorabljala – TOPNEWS.si

“Drugorazredni begunci”: Afričani, ki poskušajo pobegniti iz Ukrajine, se pritožujejo nad blokiranjem in rasističnim ravnanjem – Temnopolti študenti pravijo, da jih je policija ustavila pri vkrcanju na vlake in jih zlorabljala

“Drugorazredni begunci”: Afričani, ki poskušajo pobegniti iz Ukrajine, se pritožujejo nad blokiranjem in rasističnim ravnanjem – Temnopolti študenti pravijo, da jih je policija ustavila pri vkrcanju na vlake in jih zlorabljala

Afriški študenti, ujeti v Ukrajini, pravijo, da se soočajo z dodatnimi izzivi, ko poskušajo pobegniti vojni, vključno z onemogočanjem izstopa z vlakov ali prepovedjo prečkanja meja v sosednje države.

https://twitter.com/blacxkrose/status/1497835430129115141

»Moj fant je obtičal v Ukrajini in njegov telefon zadnja dva dni ni dosegljiv. Ko sva se zadnjič pogovarjala, je rekel, da čaka na vlak iz Lviva za Poljsko,« je povedala Nigerijka Precious, ki je prosila, da se njenega priimka ne izpostavlja. »Rekel je, da jim niso dovolili vkrcanja na vlak. Samo belci [lahko] in njegov telefon je imel nizko baterijo, zato je moral prekiniti povezavo.”

Približno 20 odstotkov ukrajinskih tujih študentov je Afričanov, vključno s 4000 Nigerijci. Afriški aktivisti in študenti sporočajo o svoji stiski prek twitterja hashtag #AfricansInUkraine ter ustvarjajo skupinske klepete na WhatsAppu in Telegramu za organizacijo pomoči.

Vsaj ena skupina na Telegramu za pomoč ujetim afriškim študentom ima zdaj več kot 3500 članov. Člani so delili videoposnetke, vključno z nekaterimi, ki kažejo, da Afričanom preprečujejo vkrcanje na vlake proti meji, česar ni trenutno mogoče neodvisno preveriti.

V manj kot 24 urah so organizatorji, ki so se povezali na Twitterju, zbrali več kot 23.500 evrov. “Še vedno je veliko temnopoltih študentov in družin, ki živijo in delajo v Ukrajini, ki so tam obtičali,” je pisalo v opisu kampanje. “Številni drugi so prispeli na Poljsko, da bi se soočili z grozljivimi protičrnskimi in rasističnimi ukrajinskimi in poljskimi vojaki in policisti.”

Afriška veleposlaništva so bila sicer kritizirana, ker naj ne bi pravočasno načrtovala evakuacije svojih državljanov. En nigerijski študent medicine, ki je študiral v Dnipru in je prosil, da se ga ne imenuje, je dejal, da so britanske študente, s katerimi je študiral, univerzitetne oblasti prepeljale z avtobusom do poljske meje, Afričane pa so pustili. Do nedelje se je v koloni s štirimi avtomobili peljal proti Romuniji, kjer so slišali, da jim bo dovoljen prehod. »Črni študenti, afriški študenti so popolnoma zanemarjeni. Tudi mi smo ljudje,« je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)